Nemzetközi foci

A Barca sem felejti a legendás magyarokat

A katalán klub méltó emléket állít egykori kiváló magyar játékosai számára.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!
Az FC Barcelona hivatalos Twitter-oldalán tett közzé egy fotót, amelyen Czibor Zoltán és Kocsis Sándor is szerepel. A minap pedig a katalán klub hivatalos weboldalán jelent meg egy rövidebb írás a csapat 50-es és 60-as éveiben ott futballozó magyar labdarúgóiról.
Az írás kiemeli, hogy Kubala László volt a leghíresebb magyar, aki valaha a gránátvörös-kékek színeit képviselte. Azt azonban ne felejtsük, hogy Kubala ugyan Budapesten született, ám a magyar nemzeti válogatottban mindössze három alkalommal szerepelt. 1946 és 1947 között a Csehszlovák válogatott játékos volt, ezt követően játszott a magyar válogatottban egy évet. Ez időszak után lett spanyol válogatott 1953 és 1961 között, miközben négyszer a független katalán válogatottban is pályára lépett.
A cikkben az 1950-es évek magyar válogatottját úgy tüntetik fel, mint hazánk eddigi legjobb futballgenerációját, akiket csak „Hatalmas Magyarok” néven becéztek. Az akkori magyar csapat két kulcsembere, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor is óriási szerepet vállalt a katalánok akkori csapatában, és annak „Öt Kupás” érájában. Előbbi 1958-tól 1961-ig játszott a Barcelona csapatában, míg utóbbi 1958 és 1966 között volt a katalánok játékosa.
A BarcaTV is tiszteleg az egykori magyar játékosok előtt, a készített anyagok pedig a klub youtube csatornáján is elérhetőek. A videókban megszólalnak a játékosok hozzátartozói, akik arról is beszélnek, hogy hogyan kellett elhagyniuk Magyarországot a szovjet megszállás alatt.
https://www.youtube.com/watch?v=655ryMqv9C4
https://www.youtube.com/watch?v=x70hrewlhO8

Olvasói sztorik