Hírek

Sosem látott képek kerültek elő

Kincset rejtettek a Kozák Lajos sportfotós hagyatékából előkerült tekercsek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az ötvenes évek ismert sportfotográfusa, Kozák Lajos hagyatékából kerültek elő korábban sehol be nem mutatott képek a kor legismertebb labdarúgóiról. A filmtekercsek elszáradt órarugóként, összecsavarodva várták sorsukat, míg a hagyatékot feldolgozó művészek rájuk leltek. A digitalizálás során derült ki: a képanyag csodálatos kincset képvisel. Kozák Lajos fázisfotói tanulmányszerűen és elképesztő részletességgel mutatja be az Aranycsapat és a kor más ismert labdarúgósztárjainak emblematikus trükkjeit.

– Kozák Lajos életművét a Sportmúzeumra hagyta, két doboz kivételével. Ezeket lányaira bízta, tudván, hogy egészen kivételes értéket képviselnek – mutatott rá az életművet feldolgozó, és a képekre nemrégiben rálelő Kasza Gábor, fotográfus. A szakértő hozzátette, hogy az ötvenes években jellemzőek voltak a fázisfotós felvételek, amelyek a sport- és testnevelés-oktatási programban játszottak kulcsszerepet. Kozák Lajos ennek a műfajnak specialistája volt és több sport témájú könyvet is illusztrált.

A most előkerült képeknek köszönhetően Puskás ballábas külső csüdrúgása, Kocsis fejesei vagy ollórúgása, Hidegkuti boszorkányos cselei, Grosics utánozhatatlan védései mozdulatról mozdulatra végigkövethetőek, miközben a fotók minősége szinte még a játékosok hajszálait is pontosan látni engedik.

– Kozák Lajos egy harmincöt milliméteres Kinamo Zeiss filmkamerát alakított át úgy, hogy a szektoridőt rövidítette és több kockát exponált a gép másodpercenként. Ez az eljárás egyedülállónak számított az akkori sportfényképezésben – hívta fel a figyelmet Kasza Gábor. A digitálisan felújított képeket „A labdarúgás művészete” című kiállításon mutatják be június közepétől a Millenárison. A fázisfotók és a huszonegyedik századi technológia találkozásának szerencsés folyományaként a képsorokból full HD minőségű videók, szuperlassított kisfilmek is készültek, így Puskásék játéka olyan élményt ad, mintha egy mai prémium sportcsatornán nézné valaki a vébé szupersztárjait.

Ki volt Kozák Lajos?

Kozák Lajos a két világháború közötti időszak egyik legtöbbet foglalkoztatott, kiemelkedő tehetségű fotográfusa, Vadas Ernő, André Kertész és Brassai kortársa volt. Figurái őszinték, stílusa a kor fényképészeti divatjának „modorosságától” mentes. A személyesség, az őszinteség, a spontaneitás és érdeklődő nyitottság jellemzi életművét. 1945 után szinte kizárólag sportfotókat készített – derült ki a spindoc.hu hírleveléből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik