Hírek

Az élet nem statisztika

Buzánszky Jenő szerint közönség nélkül nem ér semmit az egész, a nézőknek viszont foci kell.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az évszázad mérkőzésének tartott angol-magyar közelgő hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett debreceni emlékülésen Buzánszky Jenő elmondta: aggasztja, hogy egyre kevesebben járnak Magyarországon futballmeccsre, pedig a legendás 6-3 visszavágóján Budapesten százezernél is többen zsúfolódtak be a Népstadionba.

– Közönség nélkül nem ér semmit az egész. Ugyan a válogatott most statisztikailag előrelépett, az élet azonban nem statisztika, a nézőknek foci kell – utalt Egervári Sándor korábbi nyilatkozatára Buzászky, aki előadásában felidézte az angliai meccset egészen attól kezdve, hogy a helsinki olimpián az angolok meghívták őket.

Beszélt arról, hogy korábban semmit sem tudtak az angolokról, az általuk használt, nehezebb labdából is nehezen sikerült szerezniük, és az sem volt biztos, hogy a pártbizottság egyáltalán hozzájárul ahhoz, hogy kapitalistákkal focizzanak. Amikor biztossá vált a mérkőzés, mások mellett Párizsban a Renault-gyár csapatával játszottak felkészülési mérkőzést, és a 18-0-ra megnyert találkozón a legnehezebb feladat a gólok számolása volt.

Buzánszky Jenő szerint azon a meccsen toronymagasan az angolok fölé nőttek.

– Hidegkuti gyors gólja után azt sem tudták hol lakik a jóisten, csak szegény Grosicsnak fájdult meg a háta, amiért háromszor is a hálóba kellett visszanyúlnia a labdáért – jegyezte meg tréfásan, mondván, ezen ő és a csapat is gyorsan túltette magát. – Az angolok persze fogadkoztak, hogy ez egy kisiklás volt és visszavágót kérnek. Ötvennégyben el is jöttek, de ők egy hétre tervezték az utat, ehelyett hét-eggyel kellett menniük.

A 88 éves legendát szomorúsággal tölti el, amikor azt látja, hogy ma a válogatott játékosok közül csak néhány énekli a Himnuszt.

– Aki egy nemzetet képvisel, annak a pályán mindent meg kell tennie a sikerért és ebbe ez is beletartozik – fogalmazott az Aranycsapat hátvédje.

Buzánszky Jenőt előadása után vastapssal köszöntötte az egyetem történészoktatóiból és diákjaiból álló mintegy százfős hallgatóság.

– Remélem, még egy ideig nem szólít magához Gábriel arkangyal, és gratulálhatok a jövő nemzedék magyar futballsikereihez – mondta zárszóként.

A Debreceni Egyetem történetében is egyedülálló emlékkonferencián az intézmény történészei tartottak előadást az 1953-as évről. Az érdeklődők olyan ritkaságokat is megtekinthettek, mint az 1954-es világbajnoki ezüstérmek, az 1953. november 15-én játszott Magyarország–Svédország (2-2) találkozó meccslabdája, az 1952-es olimpiai öltöny címere, az 1954. május 24-i magyar-angol meccs belépőjegye, valamint korabeli futballcipő, emlékbélyeg és más ritkaságok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik