Hírek

Kitüntették a walesi partjelzőt

Emléktáblát kapott a Puskás Ferenc vb-döntőbeli egyenlítő gólját érvénytelenítő Mervyn Griffiths.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Emléktáblát kap Mervyn Griffiths, az egyetlen walesi játékvezető, aki valaha közreműködött labdarúgó-világbajnokság döntőjében – adta hírül az MTI.

Griffiths az 1954-es berni magyar–német döntő egyik partjelzője volt és ő intett lest, amikor Puskás Ferenc a mérkőzés hajrájában, 3-2-es német vezetésnél a németek kapujába talált.

A BBC pénteki beszámolója szerint az úgynevezett kék emléktábla – blue plaque – azonban nem ezért az intézkedéséért kerül Griffiths gyermekkori otthonának falára az apró dél-walesi Six Bells településen. A táblával a helyi hatóságok annak állítanak emléket, hogy az 1909-ben született, 1974-ben elhunyt Griffiths eddig az egyetlen walesi, aki világbajnoki döntő játékvezetésében részt vehetett.

Mindazonáltal a BBC is „vitatottnak” minősíti pénteki ismertetésében, hogy Griffiths lest jelzett Puskás találatánál a berni fináléban, amelyet így végül a német válogatott nyert 3-2-re.

Kék emléktáblát Nagy-Britanniában olyan néhai közéleti személyiségeknek – köztük sportolóknak, politikusoknak, színészeknek – adományoznak, akiknek tevékenységét az utókor kiemelkedőnek ítéli.

Olvasói sztorik