Hírek

Az Aranycsapatról cikkeztek Uruguayban

„Akik egyszer nagyok voltak, azokat mindig szívesen várják vissza a legjobbak közé.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Érdekes összefoglalóval emlékeztek meg az Aranycsapatról az egyik mértékadó uruguayi honlap, az Aguanten Che hasábjain május 5-én.

Magyarország: korszakos nagycsapatból múzeumi darab – ez a címe a cikknek, amelynek magyar fordítását a mindenuruguay.blog.hu közölte a minap.

Magyarország, avagy hogyan kell meccsenként öt gólt szerezni, és mégis elbukni egy világbajnokságot – akár így is tekinthetnénk az 1954-es mundialon szerepelt csapatra. A történelmet azonban nem csak a győztesek írják. Nézzük hát miként is szerepelt Svájcban az a válogatott, amely az egyik legnagyobb hatással volt a modern labdarúgásra.

A folytatásban a világszerte ismert Aranycsapat szerkezetét, felépítését írja le a szerző, majd az évszázad mérkőzése, az 1954-es világbajnokság, a berni csata, Uruguay első világbajnoki veresége, majd a magyarok zuhanása következik.

Magyarország nem zuhant össze azonnal – a nemzetközi téren kiharcolt státuszát fokozatosan veszítette el nagyjából a hetvenes évekre. A miértre több magyarázatot is lehet találni, de a negatív változás elsősorban a forradalom bukását követő szovjet megszállásra és a felálló kormányra vezethető vissza.

A forradalom éppen akkor tört ki, amikor a Honvéd – a válogatott gerincét adó csapat – az Európa Kupában szerepelt. Miután az első mérkőzést elveszítették az Athletic Bilbao ellen, a Honvéd játékosai úgy döntöttek, nem térnek vissza Magyarországra, és a visszavágóra Brüsszelbe utaztak. A csapat nem nyerte meg a sorozatot, és a legfontosabb játékosai külföldi ligákba igazoltak.

A hazai futballal együtt Magyarország válogatottjai is egyre gyengébbek lettek, mígnem teljesen eltűntek a világ sportsajtójának hasábjairól. De akik egyszer nagyok voltak, azokat mindig szívesen várják vissza a legjobbak közé.

Olvasói sztorik