Vicckategória volt a tananyag

Szalai László szerint megvan az esélye annak, hogy Tököli Attilából nagyszerű utánpótlásedző lesz.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hosszú interjút adott a mifocink.com oldalnak Szalai László, aki elmondta: eredetileg arról volt szó, hogy májusban és fokozatosan veszi át az MLSZ edzőképzésének irányítását, de már februárban szóltak, hogy dolgoznia kell, mert az elődje, Mezey György távozott. Azonnal munkához látott, de voltak olyan folyamatban lévő dolgok, amelyeket nem kerülhetett ki, nem állíthatott le. Korábbi nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy mostantól nem lesznek kivételezések, 11 egykori válogatott játékos mégis egyszerre végezhette el a B- és az A-licences tanfolyamot, ráadásul úgy, hogy a B-licences felvételi követelményeket sem tudták volna teljesíteni.

– Az UEFA lehetőséget ad az országok szövetségeinek, hogy ilyen lehetőséget biztosítsanak egykori válogatott játékosoknak. és nálunk meg is kapták ezt, de nem tőlem, hanem az előző vezetéstől – magyarázta Szalai László. – Már tavaly szeptemberben, októberben képzési napok voltak, és egy futó tanfolyamot nem szüntethetek meg. Annyit tudtam tenni, hogy próbáltam minél több, friss, naprakész anyagot próbáltam átadni a résztvevő hallgatóknak. Bár nem vagyok konfliktuskerülő ember, ám próbálok úgy kommunikálni, hogy még véletlenül se mutogassak állandóan visszafelé, csak ha kénytelen vagyok dolgokat megvilágítani. Talán el kellett volna mondani, hogy vége a kivételezéseknek, de még van egy futó tanfolyam, nekik le kell vizsgázniuk. Ám azt is hozzá kell tennem, hogy számomra nagyon pozitív élmény volt ezekkel a leendő edzőkkel dolgozni. Olyan játékosokról beszélünk, akik szerepeltek a magyar válogatottban, akik külföldön is letették névjegyüket, ám idejöttek, és tökéletesen tisztában voltak a saját korlátaikkal. Lelkesek voltak, egyáltalán nem gondolták magukról, hogy már mindent tudnak, sőt. Nem szeretek senkit kiemelni, de itt van például Tököli Attila, akit itthon elkönyveltek a rossz fiúk közé, azt mondják, kezelhetetlen. Ám a képzésen legjobb tudását adta, látszott rajta, hogy érdekli a dolog. Most azt mondanám, megvan az esélye annak, hogy Tököli Attilából nagyszerű utánpótlásedző lesz.

Bár Szalai László rengeteg pozitív tapasztalatot gyűjtött a speciális kurzus során, most úgy gondolja, hogy egy ideig biztosan nem indítanak ilyen képzést.

– Azt vallom, hogy mindenkinek végig kell járnia a szamárlétrát, dolgozzon gyerekcsapatoknál is, szerezzen tapasztalatot, képezze magát, fejlődjön. Az elmúlt években volt, aki másfél év alatt megszerezte a pro licences diplomát, de kérdem én, akkor mikor volt kinn a pályán, mikor tartott edzést? Soha. Amíg én vezetem az edzőképzést, ilyen nem lehet – mondta Szalai.

Az edzőképzés vezetője nem tagadta, hogy az A-licences kurzus korábbi tananyaga vicckategória volt.

– Olyannyira, hogy amikor megláttam, nagyon elcsodálkoztam. Sőt, azon is komolyan el kellett gondolkoznom, milyen kérdéseket tegyünk fel ebből az anyagból a felvételin – folytatta Szalai. – Számomra hihetetlen, hogy ilyen minőségű előadásokat használtak korábban az A-licences képzésen. Volt olyan előadás, amihez öt oldalas dia tartozott. Igen, én is nagyon minőségen alulinak, viccesnek tartottam az egész képzési anyagot, de nem tehettem mást, ezt az anyagot kellett megosztanom a MLSZ edzőképzéssel foglalkozó weboldalán, egészen egyszerűen azért, mert egyrészről ez is egy örökölt anyag volt, másrészről nem kérdezhettem mást a felvételizőktől, csak amit korábban oktattak nekik. Nem szabad azt várni, hogy jön Szalai László, és holnaptól minden más lesz. Idő kell a változáshoz. Nem sok, de kell. Mára megváltozott a tananyag. Egységes, egymásra épülő, és logikailag, tartalmilag rendszerezett több száz oldalas, minden kérdésre kiterjedő előadásaink vannak. Bátran merem állítani, a tananyag minősége felveszi a versenyt bármely európai ország edzőképzésének tananyagával.

Érdekesség, hogy jelenleg összesen 12919 vizsgázott edző van Magyarországon. Ebből Grassroots C végzettséggel 280, D-licenccel 8250, B-licenccel 3670, A-licenccel 583, Elite Yourth végzettséggel 22, míg pro licenccel 114 ember rendelkezik. Szalai László úgy gondolja, ha kiadhatnak egy működési engedélyt, akkor legyen jogosultságuk, hogy adott esetben vissza is vehessék azt. Ennek a lehetőségnek a kidolgozása most folyik. Ezután C-licences tanfolyam minden megyében évente kétszer indul majd, 24 fővel. B-licences tanfolyam egy évben egyszer lesz minden régióban, ahol három megye alkot majd egy régiót. A-licenc is évente indul majd, míg Elite Youth tanfolyam kétévente, pro licences tanfolyam pedig 3 évente indul. Emellett egy új tanfolyam keretében januártól rendszeresen minden hónapban lesz egy nap, amikor a már diplomát szerzett edzők ingyenesen részt vehetnek egy továbbképzésen.

A teljes interjú ide kattintva olvasható!