Nigéria–Magyarország hamarosan?

A magyar válogatott segítheti az afrikai csapat felkészülést a világbajnokságra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár a héten Nigériába látogatott, ahol találkozott a helyi sportminiszterrel. A Budapest Business Journal beszámolója alapján a jövőben a két ország közösen fejleszti majd a labdarúgását.

http://www.bbj.hu/politics/hungary-nigeria-sport-agreement-football-friendly-ahead_71302

Gbenga Elegebeleye elmondta, hogy a két ország közötti sportdiplomáciai kapcsolat még nagyon friss, így még csak tapasztalatokat cseréltek, és megosztottak egymással bizonyos ötleteket a fejlesztésekkel kapcsolatban.

– Nigéria egy igazi sportnemzet – mondta Elegebeleye. – Nagy sportolóink hoztak el érmet az olimpiákról. Számunkra nagyon fontos a sikeres szereplés, különösen, ha a futballról van szó. A magyar emberek is megőrülnek a sportért, így a törekvéseink teljesen megegyeznek egymással.

Szijjártó Péter felvette egy lehetséges Nigéria–Magyarország barátságos válogatott mérkőzés lehetőségét is, ami talán segítené az afirkaiak felkészülését a 2014-es világbajnokságra is. „Nigéria a világ egyik legjobb csapata, és számunkra megtiszteltetés lenne, ha pályára léphetnénk az önök országa ellen” – mondta a magyar politikus,

A 2014 nyarán esedékes világbajnokságra még tíz afrikai csapatnak van esélye kijutni, de csak öt kvalifikálhatja magát. Nigéria még versenyben van, hogy ennek az ötösnek a tagja legyen.

A két ország kapcsolata korábbra nyúlik vissza. Máris Zsolt utazó nagykövet júniusban már találkozott a Nigériai Labdarúgó Szövetség elnökével egy hasonló beszélgetésre.

– Sokat tanulhatnánk Nigériától, az afrikai labdarúgás aktuális bajnokától, amely világszinten is az egyik legerősebb futballnemzetnek számít. A magyar labdarúgás egykor szintén ott volt a világ élvonalában, de az elmúlt évtizedek alatt visszaestünk, és most azon dolgozunk, hogy újra feljebb lépjünk. A miniszterelnökünk nagy futballrajongó, és szeretné, ha Magyarország visszaszerezné a hírnevét a világ futballjában – mondta Máris Zsolt.