Hírek

Költségvetési stadion-számtan

Hat stadion szerepel tételesen is a 2014-es költségvetésben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét. Az 1092 oldalas dokumentumban harminc oldal a sportról, a stadionokról szól.

Címszavakban így fest a sportlétesítményekkel kapcsolatos szakasz: elkészül az új Üllői úti stadion 8,4 milliárdnyi utolsó tételért; Szombathelyen lesz új stadion, erre 9,3 milliárd jut (két évre); Székesfehérváron UEFA IV. kategóriájúra építik át a Sóstói stadiont 9 milliárdért (két évre); Diósgyőr is kap fejlesztésre 3 milliárdot (két évre); Debrecent befejezik 1,8 milliárdért; a stadionbiztonsági projekt folytatódik, idén 714 millió jut erre a célra; lesz nemzeti stadion, meg minden körülötte, négy év alatt, 128 milliárdból – írja a taccs.hu.

A debreceni Nagyerdei Stadion teljes rekonstrukciójára összesen 12 500 millió forintot biztosítanak. A 2014. évre jelzett forrás az ütemezés szerinti támogatás, valamint a stadion műszaki- és sporttechnológiai színvonalának további emelésével közvetlenül összefüggő költségek fedezetéül szolgál.

A 2002. évben megkezdett Stadion-rekonstrukciós Program, majd az ezt 2004. évben módosító Stadion-korszerűsítési Program a magyar labdarúgás infrastruktúrájának fejlesztését, a sportlétesítmény-ellátottság javítását tűzte ki céljaként. A Stadion-korszerűsítési Program egy részének folytatásaként a nézőtéri erőszak visszaszorítása, illetve megelőzése érdekében a 2011. évben megkezdődött a Stadionbiztonsági Projekt. A Projekt további folytatása érdekében a 2014. évben a fenti forrás biztosítása szükséges.

Székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztése: egy 14 ezer férőhelyes, teljesen fedett, UEFA IV. besorolású stadion megépítése érdekében szükséges a forrás biztosítása. Diósgyőri Stadion fejlesztése: egy minimum 15 ezer nézőt befogadó stadion fejlesztése (rekortán bontása, a pálya áthelyezése, a pályafűtés elkészítése, jelenlegi karéj elbontása, új karéj megépítése, a régi tribün elbontása, új tribün építése, egy új multifunkcionális létesítmény kialakítása; parkoló területének kialakítása) érdekében szükséges a forrás biztosítása.

Szombathelyi Haladás Stadion és Létesítményei fejlesztése: a fejlesztés keretén belül megvalósul egy 10 ezer férőhelyes UEFA-követelményeknek megfelelő stadion, mely magában foglalja a kézilabda csarnokot, tartalmazza a futsal funkció, birkózóterem, ökölvívó-terem, súlyemelő-terem, sakkterem, tornafunkció kialakítását, illetve a szükséges infrastrukturális elemeket.

A sportlétesítmény-fejlesztési prioritások között a legfontosabb a Budapesti Olimpiai Központban található Puskás Ferenc Stadion és Létesítményei integrált rekonstrukciója (Nemzeti Olimpiai Központ megteremtése). A 2013–2017-es időszakban a Puskás Ferenc Stadiont egy multifunkcionális, legmagasabb UEFA-kategóriájú, 65 ezer fő befogadására alkalmas sportközponttá építik át.

A bevételi oldalon is találunk stadiont: „Az ingatlanértékesítések nagyságrendjét a ferencvárosi labdarúgó stadion értékesíthető telekrésze adja 6000,0 millió forintos tervértékkel, egyszeri bevételként.”

A teljes tervezet letölthető ide kattintva!

Olvasói sztorik