Hírek

A győzelem pótselejtezőt érhet

A bukaresti vereség nagy eséllyel a világbajnokságtól való távolmaradást jelentené a válogatott számára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egervári Sándor szövetségi kapitány együttese jelenleg egy ponttal előzi meg a nagy rivális románokat, azaz pénteki sikere esetén négypontosra növelné előnyét, ami három fordulóval a sorozat vége előtt már megnyugtató lenne. Kiváltképpen úgy, hogy a magyaroknak ezt követően nem lenne más dolguk a pótselejtezőt érő második hely megszerzéséhez, minthogy hazai pályán legyőzik jövő kedden Észtországot, illetve októberben Andorrát, a csoport két leggyengébb csapatát. A papírforma szerint valószínűsíthető hollandiai vereség sem veszélyeztetné a második helyet.

A bukaresti vereség viszont nemcsak kétpontos hátrányt eredményezne, hanem nagy valószínűséggel a világbajnoki álmok végét is, mivel Magyarország még találkozik a csoportot százszázalékos teljesítménnyel vezető hollandokkal, míg a románok már túl vannak a vébéezüstérmes elleni két találkozón.

A legizgalmasabb helyzet döntetlen esetén alakulna ki a csoportban, mert Törökország ismét versenybe szállhatna a második helyért. Már csak azért is, mert Andorra legyőzése nem okozhat gondot a török együttesnek, s ezáltal a magyarokat két, a románokat egy pontra megközelítené az immár ismét Fatih Terim által irányított gárda.

Ha ez utóbbi helyzet áll elő, akkor magyar szempontból hatalmas jelentősége lesz a jövő keddi román-török meccsnek. Amennyiben azon hazai siker születik, az azt jelentené, hogy – az észtek elleni magyar siker esetén – Románia egypontos hátrányban maradna ugyan, mégis lépéselőnybe kerülne, mert az utolsó két találkozóján Andorrával és Észtországgal játszik, míg a magyarok egyik meccse Hollandiában lesz. A török siker és a döntetlen már kedvezőbb eredmény lenne a magyarok számára.

A csoportban hibátlanul éllovas hollandok pénteken az észtek vendégei lesznek, majd jövő kedden Andorrába látogatnak, s ha mindkét meccsen begyűjtik a három pontot, csoportgyőztesként biztos résztvevőivé válnak a 2014-es, brazíliai világbajnokságnak.

Világbajnoki selejtező, 7. forduló, D-csoport

Szeptember 6. péntek
20 óra: Románia–Magyarország, Bukarest
20.30: Észtország–Hollandia, Tallinn
21 óra: Törökország–Andorra, Kayseri

A csoport állása: 1. Hollandia 18 pont (20-2), 2. Magyarország 11 pont (13-8), 3. Románia 10 pont (10-10), 4. Törökország 7 pont (7-7), 5. Észtország 6 pont (3-9), 6. Andorra 0 pont (0-17)

Olaszország és Németország nagyot léphet

A román-magyaron kívül további 25 mérkőzést rendeznek pénteken és szombaton a 2014-es, brazíliai világbajnokság európai selejtezősorozatában.

A magyarok csoportjában hibátlan teljesítménnyel éllovas hollandokon kívül még két válogatott, az olasz és a német ér a biztos részvételt jelentő csoportgyőzelem küszöbére, amennyiben győz.

Egyformán közvetlen üldözőiket fogadják: az itáliaiak a mögöttük négypontos hátránnyal második Bulgáriát látják vendégül, a németek pedig az öt ponttal kevesebbet gyűjtött Ausztriát.

A játéknapon még két kiemelkedő mérkőzésre kerül sor: a csalódást keltően szereplő Szerbia nagy riválisát, a csoportjában jelenleg második Horvátországot fogadja, míg a németek csoportjában Ausztriával azonos pontszámmal álló, így a pótselejtezős második helyért vele együtt küzdő Írország és Svédország csap össze Dublinban.

Olvasói sztorik