Hírek

Szerencsés döntetlen a csehekkel

A magyar válogatott 1-1-et játszott a Puskás-stadionban a Csehország elleni felkészülési mérkőzésen.

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi felkészülési mérkőzés
Magyarország – Csehország 1-1 (0-1)
Puskás-stadion, 18 ezer néző. Játékvezető: Webb (angol)
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Korcsmár (Guzmics, 70.), Juhász R., Kádár – Varga J., Pintér Á. (Hajnal, a szünetben) – Koman, Kovács I. (Böde, a szünetben), Dzsudzsák – Szalai Á. (Szabics, 89.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Csehország: Drobny – Gebre Selassie, Sivok (Procházka, a szünetben), Suchy, M. Kadlec (Limbersky, 81.) – Jiracek, Plasil, Darida (Rabusic, 59.), Husbauer – Kozak (Horava, 59.), Vydra (V. Kadlec, 59.). Szövetségi kapitány: Michal Bilek
Gólszerzők: Dzsudzsák (tizenegyesből 57.), illetve Kozák (23.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A várakozásoknak megfelelően tényleg szép számmal érkeztek szurkolók a mérkőzésre, körülbelül 18 ezren lehettek, de már a kezdés előtt csalódniuk kellett, mert a stadion egyetlen büféjében sem lehetett kapni egy pohár sört vagy bort, tehát semmiféle alkoholtartalmú italt.

A hetedik perc hozta az első cseh ziccert, és az ellentámadásból az első magyar helyzetet is. Előbb Kozák tört be akadálytalanul a tizenhatoson belülre, de közeli, erős lövését óriási bravúrral védte Bogdán, a kontra végén pedig Dzsudzsák kísérletét hárította Drobny. A szögletet követően Vanczák fejelt a kapu mellé. Szerencsére ezzel a két lehetőséggel gyorsan behangolódtak a csapatok, és gyakran forogtak veszélyben a kapuk. Kozár újra helyzetbe került, de ezúttal mellé lőtt, a túloldalon pedig Drobny kapus bizonytalankodása adott okot némi reménykedésre, de gyorsan korrigált.

A 17. percben Kovács István szöglete után a labda Sivok kezéről pattant tovább, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. A 23. percben előbb a lendületesen, agilisen játszó Dzsudzsák gyönyörű passzát csodálhattuk, de az ellenakció végén a védekezés ismét csődöt mondott, ezúttal Bogdán sem védhetett, mert kiszolgáltatott helyzetben volt, Kozák pedig a hálóba passzolt (0-1). A vendégek nem elégedtek meg az egygólos előnnyel, előbb Bogdánnak kellett védenie Husbauer távoli lövését, majd a szöglet után Michal Kadlec közeli fejese tévesztett célt.

Közben persze a mieink is próbálkoztak, el is jutottak a tizenhatoson belülre, számottevő veszélyt mégsem tudtak teremteni. Kisvártatva már ezek az előremerészkedések is megszűntek, mert a csehek feljebb tolták a védekezésüket, és nagyon figyeltek rá, nehogy a magyarok kibontakozzanak, így az első félidő a csehek vezetésével zárult.

Magyar rohamokkal kezdődött a második felvonás, egy szöglet után Vanczák a felső lécre fejelt, majd Dzsudzsák távoli lövése süvített el a kapufa mellett. Az 54. percben majdnem egy újabb cseh góllal, de végül csak egy kabaréjelenetbe illő szituációval folytatódott a játék: Jiracekre senki nem figyelt, amikor megkapta a labdát már csak két méterre volt a teljesen üres kaputól, de ahelyett, hogy a hálóba passzolt volna, magasan a léc fölé lőtt. Még a cseh szakmai stáb tagjai sem tudták visszatartani a röhögést…

Rögtön ezután Vanczák Vilmost fellökték a tizenhatoson belül, jogosan járt a büntető a mieinknek, amit Dzsudzsák Balázs a kapufára lőtt, de onnan a labda a hálóba vágódott (1-1). A 65. percben Vaclav Kadlec közeli lövését védte Bogdán, majd a 72. percben Dzsudzsák beadását Böde megtolta, majd Koman lőtt 15 méterről, de óriási helyzetben fejbe találta a csehek kapusát. A hajrában előbb Rabusic kísérletét blokkolták a védők, majd Vaclav Kadlec közeli lövését védte ismét bravúrral Bogdán. A 86. percben Vanek lövése csak kevéssel kerülte el a kaput,

A 91. percben Guzmics Richárd fejesét paskolta a kapu fölé Drobny, ez volt a meccs utolsó helyzete.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy mindkét csapatnak sok ígéretes támadása volt, de a magyarok sokkal kevesebb alkalommal tudtak helyzetbe kerülni, mint ellenfelük. Dzsudzsák rendkívül agilis volt, számos megoldását élmény volt nézni. Bogdán több bravúrt is bemutatott, a védelem viszont nem egyszer csődöt mondott, a Németországban sziporkázó Szalai Ádám pedig újfent használhatatlan volt.

– Tapasztalatokban gazdag mérkőzést játszottunk – mondta Egervári Sándor szövetségi kapitány. – A második félidőben jól futballoztunk, bőven voltak helyzeteink, igaz, az ellenfél is jó néhányszor mögénk tudott kerülni. Az akaratunk, hozzáállásunk mindenképpen dicséretet érdemel. Bölcsebbek lettünk néhány játékos formáját és beilleszthetőségét tekintve. Az a játék, amit vállaltunk – hátrányban is mentünk előre –, mindenképpen egy olyan erény, amit a későbbiekben is kamatoztathatunk. Elképzelhetőnek tartom, hogy a románok ellen is két csatárral álljunk fel.

– Az első félidő tragédia volt! A középpályán gyakorlatilag lefutballoztak bennünket, gyorsaságban, fizikálisan és kreativitásban is fölénk kerekedtek – kezdte értékelését a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott csatára. – A középpályásaink a támadásszervezésbe és a védekezésbe sem tudtak besegíteni. Nyomozták a labdát, semmi hasznosat nem tudtak csinálni. Olyan kezdetleges hibákat vétettek a mieink, hogy például mindkét oldalon nyolc-tíz alkalommal kerültek mögéjük. Ez a magyar bajnokságban is hiba, itt pedig kirívóan kiütközött a lassúságuk, és hatalmas lyukak támadtak az üres területeken. A két szélső hátvédünk paródia volt, a csehek látványosan gyorsabbak voltak sebességben és gondolkodásban is. A második félidőben annyival jobban alakult, hogy az ellenfélnek jobban oda kellett figyelnie a kétcsatáros játékunkra, ezért kevesebbet mentek fel, bár az egyenlítőgólunk után megint többször kerültek helyzetbe. A támadójátékunk teljesen egyoldalú volt, csak Dzsudzsák Balázs oldalán alakultak ki akciók, Koman Vladimir semmi hasznosat nem csinált. Ez borzaszótan kevés lesz a románok ellen, személyi vagy felfogásbeli változás szükséges, mert így szinte sansztalanok leszünk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik