Hírek

Két hely már elkelt

A Győr és a Debrecen kupaindulása már biztos, de mi a helyzet a többi csapat esélyeivel?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Győri ETO vasárnapi sikerével eldőlt a bajnoki cím, de a kisalföldieken kívül ki indul nemzetközi kupában? És mi a tétje a hátralévő három fordulónak, valamint a Magyar Kupa-döntőnek?

Gyorsan tisztázzunk egy fontos dolgot: a győrieket az UEFA fellebbviteli bizottsága korábban két évre, de legfeljebb egy részvételre kizárta az európai kupasorozatokból, de ezt az egy részvételt tavaly már letudták.

Nos, a Debrecen indulása is biztossá vált az Európa Liga-selejtezőben, hiszen ott a kupagyőztes kapja meg a részvétel jogát, ha tehát a Győr nyeri a kupát is, akkor a második helyezett indulhat.

Ami eddig tuti, hogy a Bajnokok Ligája-selejtezőben a győriek, az EL-selejtezőben pedig a hajdúságiak indulhatnak. Szintén fontos, hogy a DVSC a Magyar Kupa első vagy második helyezettje jogán indulhat az Európa Ligában, így az NB I második és harmadik helyezettje kapja meg a további EL-helyeket.

A nemzetközi kupában való indulás jogát eldöntő további szabályok az MLSZ versenykiírása alapján:

Amennyiben az NB I ezüstérmese nyeri a Magyar Kupát, akkor a bajnokság harmadik és negyedik helyezettje szerez indulási jogot az Európa Ligában. Ha az első osztály bronzérmese lesz a kupagyőztes, akkor ugyanez értelemszerűen az élvonal második és negyedik helyezettjére igaz.

Ha az NB I negyedik helyezettje lesz a Magyar Kupa-aranyérmes, abban az esetben a bajnokság második és harmadik csapata mehet az Európa Liga-selejtezőbe. Magyarul: az élvonal negyedik helyezettje akkor indulhat az EL-selejtezőben, ha a DVSC megszerzi a bajnokság második vagy harmadik helyét, amire még van matematikai esélye.

Ami a pillanatnyi helyzetet illeti, a Videoton pozíciója a remek gólkülönbség és a sorsolás miatt is ideálisnak mondható: a fehérváriak számára csak a kecskeméti kirándulás tűnhet rázósnak. A második helyezést sokáig birtokló MTK pontszámban beérte riválisát, de mivel három rangadó vár rá az idény hajrájában, nagyon nehéz dolga lesz.

A Honvéd kiváló formában van tavasszal, és ha lendületből veszi a bajnok Győr elleni akadályt, 19 év után ismét dobogóra állhat. Vasárnap délután újra régi önmagát idézte a Debrecen, ezzel együtt már csak matematikai esélyei vannak az éremszerzésre, hiszen három hátralévő találkozója közül mindegyik húzósnak ígérkezik. Bár a hajdúságiak számára ezek megnyerése már nem létkérdés, hiszen mindenképpen ott lesznek az Európa Liga-selejtezőben.

„Nagy csalódás számunkra a vereség, mert így csökkentek az esélyeink a nemzetközi kupaindulására” – nyilatkozta vasárnap este a Fradi edzője, Ricardo Moniz. A helyzetük valóban elég nehéz, hiszen nem elég, ha az MTK és a Debrecen elleni rangadókat megnyerik, és hozzák a kötelezőt a Kaposvár ellen, mert még a Honvéd botlását is ki kell szurkolniuk. Matematikailag még a Kecskemét is odaérhet a dobogóra, bár az anyagi gondoktól sújtott alföldiek már így is büszkék lehetnek tavaszi teljesítményükre.

Az élcsapatok sorsolása

Videoton: Kaposvár (o), Kecskemét (i), Pécs (o)

MTK: Ferencváros (i), Győr (i), Debrecen (o)

Honvéd: Győr (o), Eger (o), Haladás (i)

Debrecen: Paks (i), Ferencváros (o), MTK (i)

Ferencváros: MTK (o), Debrecen (i), Kaposvár (o)

Kecskemét: Diósgyőr (i), Videoton (o), Paks (i)

Az élcsoport állása a 27. forduló után

1. Győri ETO FC 58 pont (már bajnok)

2. Videoton FC 48 pont (14 győzelem, 44-20)

3. MTK 48 pont (14 győzelem, 40-26)

4. Bp. Honvéd 45 pont (13 győzelem, 44-35)

5. Debrecen 43 pont (13 győzelem, 42-29)

6. Ferencváros 42 pont (11 győzelem, 44-32)

7. Kecskemét 41 pont (11 győzelem, 39-35)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik