Hírek

Dino, a csúcs

Egy igazi őshüllő, aki mindent tud a labdarúgásról, s akinek rengeteg rekord fűződik a nevéhez.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Példának okáért olyan pitiségek, mint a labdarúgóként és szövetségi kapitányként is megszerzett világbajnoki érmek. Ráadásul ő a legidősebb fickó, aki játékosként világbajnok lett, és ő volt az a kapus, akinek a kapuja egy időben a legtovább volt zárva az ellenfél csatárai előtt, majdnem 1200 percen keresztül húzta le a rolót. Kapussorozatunk új darabjában Dino Zoffot mutatjuk be.

Kicsi gyerekként vicc tárgya volt a pályák környékén, legfőképpen magassága miatt, amit később az öregedés rendbe tett: 183 centijével egyáltalán nem számított alacsony kapusnak. Védett az Udinese, a Mantova és a Napoli csapatában, míg legnagyobb trófeáit a Juvéval szerezte. Így az 1977-es UEFA-bajnoki címet is, mégpedig egy oly zseniális Juventusszal, hogy annak összeállítását nemcsak a zebrák első számú celeb-drukkere, Puzsér Róbert tudja fejből: Zoff – Cuccureddu, Gentile, Scirea, Cabrini – Tardelli, Furino, Benetti – Causio, Bonisegna, Bettega! Uramisten, valóban császári egy csapat volt!

Zoff haláli nyugodt hálóőr volt, hiányzott belőle a kapusok oly sokat emlegetett idegbetegsége és diktátorhajlama. Ő az őrültködés helyett a professzionális helyezkedést választotta alapattitűdként. Nem véletlenül lett a szintén kapus + csapatkapitány + világbajnok Iker Casillas példaképe.

Sok szakvezetői érdeméből kiemelhetjük, hogy 2000-ben a játékosként őrzött világbajnoki aranya mellé egy ezüstérmet is rakhatott a vitrinbe, plusz persze, a zseniális Francesco Tottit tökéletesen illesztette be a csapat játékrendjébe.

https://www.youtube.com/watch?v=jcx6-RIWpvM

Nemcsak okosan döntött számtalan esetben, de okosakat is beszélt. Amolyan verbális sportpolitikus ő, már ami a vélemény egzakt és higgadt kimondását illeti. Legutóbb szegény Di Matteo Chelsea-től való kiebrudalását kritizálta keményen, abban bízva, hogy Roberto majdan egy olasz csapat vezetőjeként törhet borsot a nyugat-londoniak orra alá. Legyen igaza, kedves Dino, jól fogunk szórakozni Önnel együtt!

Olvasói sztorik