Hírek

A Jóisten barátja

Hatalmas kapus volt: nagytermetű, néha brutálisan agresszív, máskor játékosan improvizatív.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A góllövő kapusok első számú példaképe. A pontrúgások mestere. Különben pedig egy kötöznivaló bolond. Elmondása szerint: „a Jóisten barátja”.

José Luis Chilavert, a minden bizonnyal leghíresebb paraguayi kapus 1980-ban mutatkozott be a Sportivo Luquenonál, de hamarosan tovább is állt, és első sikereit nem hazájában, hanem Argentínában aratta, bár tett két nem túl fényes kirándulást Európában (Zaragozában és később a Racing Strasbourgnál) is. A zseniális mester, Bianchi vezetésével aratta legnagyobb sikereit, volt argentin bajnok, Libertadores- és Világkupa-tulaj, illetve többször ámította el a publikumot világbajnokságokon is

https://www.youtube.com/watch?v=bGAwjTizCjE

Ami a lényeg, ha Chilavert-ről van szó, nem más, mint a gól. Pályán töltött évei alatt hatvannál több gólt rúgott, ami kapus esetében nem kis teljesítmény. Volt, hogy mesterhármast is szerzett, sőt volt, hogy a legendás River Plate kapujába a saját térfeléről talált be. Még búcsúmeccsén is gólt lőtt, ráadásul a kapussorozatunk első részében tárgyalt, szintén nem problémamentes életviteléről híres Higuitának.

Míg Casillas és több kolléga agyondicséri, addig persze pályafutását komoly botrányok kísérték. Rengeteg csapattársával verekedett össze, baseballütőt és fegyvereket tartott az autójában, hogy bármikor lerendezhesse vitás ügyeit, sőt Franciaországban még féléves börtönbüntetésre is ítélték okirat-hamisítás miatt. Csodás góljai után évtizedekkel is hallat magáról. Sajnos nem edzői kvalitásairól számolhatunk be, hanem arról, hogy egy reptéren inzultált majd megütött egy játékos-ügynököt.

Chilavert későn érő típus. Évek óta hívják bátrabb, fegyveres konfliktusokról sem tartó klubok, hogy ugyan, üljön le a kispadra edzősködni, de ő mindig kitalál valami mást. A jelenben hol a tévékommentátor, hol a politikus szerepét játssza el, míg gyönyörű mozdulatairól, bivalyerős pontrúgásairól és védéseiről az archív felvételek beszélnek ékesen.

És van-e szebb pillanat egy kapus életében, mint amikor a kapujába betalálni képtelen Maradona megy oda hozzá gratulálni egy elképesztő védése után? Ugye, hogy nincs.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik