Hírek

A tehetségfelvonultatás meccse

Több mint 31 éves nyeretlenséget kellene megtörniük a magyaroknak Norvégia ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Puskás Ferenc Stadionban szerda este sorra kerülő barátságos mérkőzés lesz a 17. találkozó a magyar és a norvég válogatottak között, legutóbb több mint 31 éve sikerült a magyaroknak nyerniük! Az 1981 októberében, Budapesten játszott világbajnoki selejtezőn Mészöly Kálmán csapata fölényes, 4-1-es győzelmet aratott, és azzal a sikerrel már a kvalifikációs sorozat lezárása előtt kijutott a spanyolországi tornára.

Azon a mérkőzésen a Vasas egykori csatára, Kiss László ugyanúgy két gólt szerzett, mint néhány hónappal korábban, Oslóban. A magyar női válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya játékosként kétszeres bajnoki bronzérmes, egyszeres MNK-győztes, Közép-európai Kupa-győztes. A magyar első osztályban 1976 és 1989 között 271 bajnoki mérkőzésen szerepelt és 124 gólt szerzett, a válogatottban 33 meccsen 11 gólja volt. Edzőként hatszoros bajnok a női élvonalban.

Az 56 éves Kiss László a Rangadó.hu érdeklődésére mesélt a korabeli mérkőzésről, a szerda esti barátságos találkozóval kapcsolatban pedig hangsúlyozta: szurkolóként szeretne jó meccset látni, és nagyon szeretné, ha végre akkor is nyerne a magyar válogatott Norvégia ellen, ha ő nem játszik.

– Mennyire élnek elevenen a harmincegy évvel ezelőtti emlékek?
– Teljes mértékig élnek! Manapság örülök, amikor azt olvasom, hogy már hétezer, meg tízezer jegy elkelt a norvégok elleni meccsre, és tudom, hogy ez nem vébéselejtező, de akkor szinte teljesen tele volt a Népstadion! Egy-két szektor volt totál üres, mert felújítás alatt állt, azért nem volt százszázalékosan megtöltve az aréna – mesélte Kiss László. – Mondok még egy adatot, ami meglepő lesz. Nem lehetett jegyet kapni a meccsre, és bár a tévé közvetítette a mérkőzést, a baráti társaságból hatvannégyen kérték, hogy szerezzek nekik belépőt! Nem szívességből, hanem rendesen pénzért. Sajnos, nem tudtam mindenkinek elintézni. Nem ez volt az utolsó meccsünk a selejtezősorozatban, de ezzel a győzelemmel vált biztossá a kijutásunk a spanyolországi világbajnokságra. Ha lehet mondani, tevékeny részese voltam a sikernek, hiszen egy gólt rúgtam, egyet fejeltem, ez meghatározó élmény számomra, hát hogyne emlékeznék rá! Még a meccs utáni vacsorára is emlékszem, és arra, milyen boldog voltam.

– Milyenek voltak akkoriban az erőviszonyok?
– Annyit tudtunk, hogy nagyon kezdenek feljönni a norvégok, de ennek akkoriban még semmi különösebb jele nem volt. Mondták, hogy nagyon vigyázzunk velük, mert ez már nem az a norvég csapat, amelyet a magyarok simán megszórtak a korábbiakban, és valóban úgy volt. Ők már akkor elindítottak egy programot, bár még az elején jártak. A fizikumbeli tulajdonságok és az erő dominált, erre tették rá az egész futballjukat. Nagyon sokat tudtak futni, és sokat ütköztek szabályosan. A régi angol stílust idézték, és nagyon jól csinálták. Hogy azóta játékosabbak lettek-e, az majd szerdán kiderül.

– A harmincegy évvel ezelőtti magyar–norvég meccs arról is emlékezetes, hogy azon a találkozón mikrofonozták be Mészöly Kálmán szövetségi kapitányt, majd filmet készítettek belőle, s nagy felháborodást váltott ki, hogy hangosan káromkodott. Milyen volt a válogatott szakmai háttere?
– Mészöly fantasztikus párost alkotott Mezey Györggyel. Gyuri nagyon jó edzéseket tudott tartani, emlékszem, mindig vártuk az edzéseit, és nagyon szerettük Kálmán győzelmi ambícióját is. Megalkuvást nem tűrően mindent a győzelemre tett fel. Kevésbé volt taktikus az akkori válogatottunk, de jól edzett volt, és zseniális labdarúgók alkották. Mondok öt nevet: Müller, Fazekas, Törőcsik, Nyilasi, Kiss. Manapság nincs edző, aki ezt az öt embert ki merné küldeni egyszerre a pályára. Azt kérdeznék: ki szerez itt labdát? Kálmánt ez nem érdekelte. Azt mondta: „nálunk lesz a labda, mert mi tudunk futballozni!” És így is volt. Nem kellett bonyolult taktikát kidolgozni, mert számíthattunk rá, hogy az előbb említett egyéniségek közül valaki eldönti a mérkőzést. És meg lehet nézni a statisztikákat, eközben nem kaptunk rengeteg gólt!

– Mi várható a mostani magyar–norvég meccsen?
– Értesüléseim szerint több újonc fiatalt próbálnak ki a vendégek, és a magyaroknál is több fiatal játékos vár bevetésre. Ha kényszerből, az sem baj! A fiatalokat be kell dobni, mert ilyen meccseken kell megnézni, alkalmasak-e a feladatokra, vagy sem. Talán az dönthet szerda este, hogy ki tud felvonultatni több tehetséget. Vajon a norvégoknak több ügyes, fiatal játékosa van, mint nekünk? Erre vagyok kíváncsi, nem elsősorban a végeredményre. Én ilyen szempontból nézem majd a mérkőzést. Szurkolóként szeretnék jó meccset látni, és nagyon szeretném, ha végre akkor is nyerne a magyar válogatott Norvégia ellen, ha én nem játszom.

– A női válogatott számára a közelmúltban véget ért az Európa-bajnoki selejtezősorozat. Mi lesz a program a folytatásban?
– Nemsokára vébéselejtező-sorsolás lesz, és mivel nemrég játszottunk oda-vissza a norvégokkal, és a mi szempontunkból null-tizenegy lett a vége, most egy ideig nem szeretnénk találkozni velük… A női labdarúgásban a fizikum és az edzettség arányos az elért eredménnyel. A nagyobb vehemencia és kiló győzedelmeskedik a technika felett. Mivel mi magyarok csak az utóbbival rendelkezünk, nincs más lehetőségünk, a képzésben az utóbbi felé kell elmennünk, arra kell helyeznünk a hangsúlyt.

A 1981-es magyar–norvég meccsen forgatott Mészöly-film ide kattintva megtekinthető!

Az eddigi magyar–norvég párharcok, és a magyar gólszerzők

Magyarországon legutóbb Gera Zoltán talált a norvégok kapujába, a válogatott mostani csapatkapitánya – aki sérülés miatt ezúttal hiányozni fog – a 2006 szeptemberében 4-1-re elbukott Európa-bajnoki selejtezőn szerzett gólt. Az összesített mérleg magyar fölényt mutat: a nemzeti együttes 7 győzelem mellett 5 döntetlent és 4 vereséget számlál, a gólkülönbség 32-17.

1912.06.23. Kristiania

Norvégia–Magyarország 0-6 (0-2), barátságos

Gólok: Bodnár (3), Schlosser (2), Tóth II

1955.05.08. Oslo

Norvégia–Magyarország 0-5 (0-2), barátságos

Gólok: Palotás (2), Kocsis, Puskás, Tichy

1957.06.12. Oslo

Norvégia–Magyarország 2-1 (1-1), vb-selejtező

Gól: Tichy

1957.11.10. Budapest

Magyarország–Norvégia 5-0 (2-0), vb-selejtező

Gólok: Csordás (2), Sándor, Machos, Falch (öngól)

1970.10.07. Oslo

Norvégia–Magyarország 1-3 (0-2), Eb-selejtező

Gólok: Bene, Nagy, Karlsen (öngól)

1971.10.27. Budapest

Magyarország–Norvégia 4-0 (3-0), Eb-selejtező

Gólok: Bene (2), Dunai II, Szűcs

1981.05.20. Oslo

Norvégia–Magyarország 1-2 (0-0), vb-selejtező

Gólok: Kiss László (2)

1981.10.31. Budapest

Magyarország–Norvégia 4-1 (1-1), vb-selejtező

Gólok: Kiss László (2), Bálint, Fazekas

1984.05.23. Székesfehérvár

Magyarország–Norvégia 0-0, barátságos

1986.09.09. Oslo

Norvégia–Magyarország 0-0, barátságos

1990.10.10. Bergen

Norvégia–Magyarország 0-0, Eb-selejtező

1991.10.30. Szombathely

Magyarország–Norvégia 0-0, Eb-selejtező

1996.10.09. Oslo

Norvégia–Magyarország 3-0 (0-0), vb-selejtező

1997.06.08. Budapest

Magyarország–Norvégia 1-1 (1-1), vb-selejtező
Gól: Kovács Z.

2006.09.02. Budapest

Magyarország–Norvégia 1-4 (0-3), Eb-selejtező

Gól: Gera

2007.06.06. Oslo

Norvégia–Magyarország 4-0 (1-0), Eb-selejtező

Olvasói sztorik