Hírek

Nemzetközi foci: Bayern München – Real Madrid “álomelődöntő”

Szeretettel üdvözöllek Benneteket! Mai bejegyzésem a nemzetközi labdarúgásról szól, azon belül a Bayern – Real Bajnokok Ligája elődöntőjéről.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Teljesen elvonatkoztatva a magyar focitól, semmilyen összehasonlítás, csak és kizárólag szakmai oldalról megközelítve. Tulajdonképpen két (vegyes) válogatott játszott egymással, ezért is volt várható a jó színvonal, a hatalmas iram és a nagy taktikai csata. A Bayern München kezdőcsapatában 10 stabil válogatott játékos játszott! 7 német, 1 francia, 1 holland, 1 osztrák mellett 1 brazil “ligaválogatott” szerepelt. A spanyol sztárcsapatban ez a kép úgy festett, hogy a 4 világbajnok hispán mellett 3 portugál, 1 argentin, 2 német és egy francia válogatott lépett pályára! Sztárparádé! A kispadokon két nagyszerű stratéga, akik a világ legjobb edzői közé tartoznak! Ennek szellemében mindkét tréner taktikai téren csodálatosan felkészült az ellenfélből és az is látszott, hogy saját csapata mit szeretne játszani a mérkőzésen.

A Bayern München és a Real Madrid is a bajnoki mérkőzésein megszokott 4-2-3-1-es felállási formában játszott.

Védekezésben a németek a félpályáig visszazárva, Gomez aktív belépésével sokszor 4-2-4-et védekeztek, a területeket szűkítve próbálták megakadályozni a Real által kiválóan alkalmazott mélységi játékot. Lahm felügyelte Ronaldót, az első félidőben hellyel-közzel sikeresen, a második félidőben a gólt megelőző szituációt leszámítva teljesen kikapcsolva a játékból. A másik oldalon Di Maria sokszor zavarba hozta Alabat, még úgy is, hogy Ribery a védekezésben is próbált hatékony lenni. Benzemát jól semlegesítette a két belső védő, igaz amire Mourinho készült, az többször ült az első félidőben! Így léphetett ki többször is Benzema az Öziltől vagy Alonsotól kapott mélységi passzokkal és hagyta ki a mérkőzés elején a Real legnagyobb helyzetét, kihasználva a Boateng-Badstuber páros lassúságát, rossz helyezkedését. A középpályán zártan, a területeket jól lezárva előrefelé védekezve a mérkőzés nagy részében kontroll alatt tartotta a kiváló elmozgó rendszerű támadójátékot játszó Madridot.

Támadásban hátulról próbáltak építkezni a bajorok, kihasználva a Kroos-Sweinsteiger-Gustavo folyamatosan forgó hármas hatékonyságát, jó játékát. Ribery és Robben sokat mozogva sokszor hozta zavarba a spanyol védelmet, emellett a francia motiváltan és kreatívan is játszott. Lahm és Alaba “kettőzte” a széleket, így a Bayern több helyzetet tudott kialakítani a mérkőzésen. Jó volt nézni és szakmailag elemezni Lahm játékát és amellett, hogy a világ egyik legjobb támadóját semlegesíti, támadó szellemű szélső védőként szinte minden akcióba belép és lásd a második gól előtti szituációt, csodálatos dolgokra képes előre játékban! Modern futball…

A spanyol királyi gárda a mérkőzés elején és a kapott gól után feltolta a védekezését, az egyenlítés után viszont mélyen visszazárva őrizte a kupacsatában számára előnyös eredményt. Arbeolának és Coentraonak problémái akadtak a Robben-Ribery kettőssel, Pepe és Ramos jól semlegesítette a keveset mozgó Gomezt, így a gólvágó” az első félidőben csak egyszer tudott meglépni Pepééktől és Kroos zseniális labdája után ziccerben Casillas bravúrja kellett. Alonso és Khedira kevesebb labdát szerzett a megszokottnál, így a Real középpályája könnyebben volt átjátszható a megszokottnál. Az elöl lévő “négyes”, Ronaldo-Özil-Di Maria-Benzema előrefelé védekezve, a német védőket letámadva próbált labdát szerezni, de ha a labda túljutott a vonalukon, nekik kevés szerepük volt a védekezésben.

Így ha a Bayern labdát tudott szerezni a saját térfelén, akkor a védekezésből támadásba való átmenetet gyorsan lejátszva, meleg pillanatokat okozott a spanyolok hátsó alakzatának. Támadásban sokszor a megszokott Realt láthattuk, az előzőekben már említett egy vagy kétlépcsős mélységi játékkal kerültek a német középpálya mögé és utána Ronaldo-Di Maria kettős egyéni játékát kihasználva próbáltak hatékonyak lenni. Igaz sok helyzetet nem tudtak kialakítani és ez a Bayern csapatvédekezését dicséri. Mert a spanyol bajnokikon tapasztalhattuk, hogy hétvégente 4-5 gól alatt alig ússza meg az aktuális ellenfél és általában 8-10 kidolgozott gólhelyzetük van félidőnként. Persze tudom, a BL azért más, ezt láthattuk is.

Konklúzió: Véleményem szerint a Bayern München megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, többet birtokolta a labdát, több kapura lövési kísérlete volt, a középpályán létszámfölényeket tudott kialakítani, időközönként fölényben volt. A Real Madrid jó eredményt ért el, gólt rúgott idegenben, ami a végelszámolásnál sokat érhet. A Bernabeu Stadionban esélyesek a döntőbe kerülésre, alapvetően más mérkőzést láthatunk majd tőlük. Nagy csata lesz, igazi élmény nekünk focirajongóknak!

Nemsokára a hétvégi forduló elemzésével érkezem és csikorogva fékezem! Szép hétvégét és jó pihenést kívánok!

Üdvözlettel:

“Kövesi, a tartalék”

Olvasói sztorik