Hírek

Elkészült az új Albert Stadion látványterve

Kubatov Gábor klubelnök bemutatta a Ferencváros új, 22 600 néző befogadására alkalmas stadionjának látványterveit.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

– Nagyon óvatosan ígérek, ezért maradjunk annyiban, hogy a döntést előkészítettük. Azért nem felújítjuk a meglévő Albert Stadiont, mert nem tudnánk megfelelni az európai szövetség előírásainak – mondta Kubatov, aki az MTI kérdésére azt válaszolta, hogy a terveket várhatóan egy hónapon belül a kormány elé terjesztik Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztossal egyetértésben.

Hogy mikor születhet róla döntés, arra azt felelte, ez nem az ő kompetenciája, így azt sem tudja, mikor kezdődhet meg az építkezés. Kubatov a kivitelezés összegéről nem kívánt beszélni az MTI érdeklődésére, mivel – amint arra emlékeztetett – a stadion a magyar állam tulajdona és állami pénzből valósulna meg az új beruházás.

– A terveket a korábbi angol tulajdonostól vettük meg, így javarészt ő finanszírozta, a meglévő tervet mi csak a saját ízlésünkre alakítottuk, statikusan nem tér el az eredetitől – mondta az MTI-nek Kubatov, aki hozzátette, a 6+2 hektáros terület valamivel több mint felén terül majd el az új létesítmény, a fennmaradó részt eladja az állam. Azt is megjegyezte, kész építési engedéllyel vették vissza a területet, de néhány módosításra azért szükség lesz.

A sportvezető szerint a stadion megépítése 16 hónapot venne igénybe, s ők most azt készítették elő, hogy ha az állam rászánja magát a beruházásra, akkor azonnal megkezdődhessen a munka. Elárulta, tervei szerint az építkezés során a Ferencváros nem költözne más csapat otthonába, hanem a Népligetben szeretné játszani hazai meccseit, ahol egy maximum 8000 ezer férőhelyes mobilstadiont húznának fel az ominózus időszakra.

Az új, négyszintesnek tervezett létesítményről, melyet a jelenlegi elhelyezkedéséhez képest 90 fokkal elfordítanának, Kubatov azt mondta, azt szeretné, ha az Magyarország legbiztonságosabb stadionja lenne. Ennek megfelelően elmondása alapján egymástól távol lenne az ultrák, a családi szurkolók, az üzleti szektorok és a vendégszurkolók bejárata. Utóbbi a Gyáli úti oldalra kerülne, így távol lenne a hazai drukkerek által használhatótól.

Az új aréna infrastruktúrájáról Kubatov azt mondta, lesz 29, úgynevezett skybox cégek számára a lelátón, egy az újságírókat és a szakmát segítő elemzőrendszer, 200-200 parkolóhely mélygarázsban és a felszínen, egy állandó étterem, a klub sportszergyártó cégének nagyboltja, továbbá múzeum is. Azt is elárulta, a hazai öltöző 400 négyzetméteres lenne a mostani 60 helyett, s többek között műfüves bemelegítő pályát is magában foglalna, de a vendégek helyisége is 140 négyzetméteres lenne. Kubatov olyan részletekről is beszámolt, hogy a pályát nem övezi majd korlát, a szurkolótábort vezénylő drukkernek külön hely lesz kialakítva és hogy a stadionban nem lesz készpénzfizetés, hanem egy nyugaton már bevált kártyás rendszerrel lehet majd különböző termékeket vásárolni.

– Többekkel ellentétben úgy gondolom, a stadion üzlet. Mainzban a meccseken kívül 200 rendezvénynek, többnyire konferenciáknak ad otthont évente a stadion, s ezt tartjuk követendő példának. Ráadásul kell az elitsport ahhoz, hogy legyen utánpótlás, de elitsport nincs elit körülmények nélkül. És azt sem szabad elfelejteni, hogy egy új stadion jelentősen megnöveli a nézőszámot, mi úgy számolunk, hogy átlagosan tízezerre nőne – mondta Kubatov.

Az új stadion látványtervei ide kattintva megtekinthetők!

Olvasói sztorik