Hírek

Paulo Sousa elismerte a lefejelést

Jogerős bírósági végzés született, az eljárást pedig megszüntették a Borbola Bence kontra Paulo Sousa lefejelési ügyben.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

A Videoton FC portugál vezetőedzője a zárt ajtók mögött lezajlott személyes meghallgatáson elismerte tettét, bocsánatot kért és kezet fogott a Nemzeti Sport újságírójával – írja az MTI.

Eredetileg nyilvános bírósági tárgyalást hirdetett kedd délelőttre Szekeres Mónika bírónő, ám a trénert képviselő ügyvédek kérésének helyt adva személyes meghallgatást tartott. Egy órával később előbb Paulo Sousa, majd Borbola Bence is elhagyta a tárgyalótermet. Utóbbi annyit mondott: „nem volt más célom, csak az, hogy elismerje, és a szemembe mondja, megbánta tettét. Ez megtörtént, úgyhogy részemről lezárva az ügy!” A portugál edző nem nyilatkozott.

Gieszné Boda Orsolya, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, Paulo Sousa ügyvédje igazolási kérelmet nyújtott be a tárgyalást megelőzően, amelyben újbóli személyes meghallgatást kért. Arra hivatkozott, hogy a február 9-i idézést az edző nem személyesen vette át, csak a meghallgatást megelőző napon kapta kézhez. Mivel nyolc nappal előtte már tudnia kellett volna róla, ezért a bírónő elfogadta a kérelmet és a személyes meghallgatás ismétlését rendelte el, amely minden esetben zárt ajtók mögött zajlik. „Mivel a vádlott bocsánatot kért és a vádló ezt elfogadta, az eljárás jogerősen megszüntetésre került” – tette hozzá a szóvivő.

Paulo Sousa ügyvédje, Tóth M. Gábor a tárgyalást követően úgy fogalmazott, „ügyfelemnek mindvégig az volt az álláspontja, hogy az okozott sérülésért elnézést kér, mert ez nem ment túl azon a körön, ami focipályán bármikor előfordulhat. Most volt először alkalma erre, így bocsánatot is kért”.

Tavaly szeptember 14-én a FourFourTwo Magazin és a Videoton-Puskás Akadémia edzőinek vegyes csapata a Nemzeti Sport együttesével csapott össze, s a mérkőzés második félidejében Borbola Bence újságíró bal szeme felett nyílt sérülést szenvedett. Az eset után fejét három öltéssel varrták össze a kórházban. A sértett rendőrségi feljelentést tett Paulo Sousa, a Videoton portugál vezetőedzője ellen, mert állítása szerint a tréner lefejelte, s így okozott neki sérülést. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást súlyos testi sértés miatt.

A kihallgatások alapján megállapították, hogy nem történt közvádas bűncselekmény, így az ügyészség nem emelt vádat. Az ügy a területileg illetékes bicskei bíróságra került magánvádas eljárás keretében, könnyű testi sértésként. November 29-én előkészítő ülés keretében hallgatta meg Szekeres Mónika Borbola Bencét, melynek során a sértett és a bírónő pontosította a feljelentés körülményeit, s az újságíró fenntartotta a vádat. A bíróság ezt követően a vádlott részére kiadta a feljelentést az anyanyelv használatához való jog, mint alapelv alapján portugálul. Február 9-én Paulo Sousa egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem jelent meg azon a személyes meghallgatáson, amelynek célja a békéltetés lett volna. Akkor Laczkóné Tóth Beatrix, a Székesfehérvári Törvényszék sajtótitkára elmondta, amennyiben a bíróság lehetőséget lát a békítésre, elképzelhető újabb meghallgatás. Viszont, ha a feljelentő ragaszkodik az eljárás folytatásához, akkor bírósági tárgyalásra kerül sor, ahol a feljelentőből magánvádló, a feljelentettből vádlott lesz.

Később a Videoton FC közleményt adott ki, amely szerint a Bicskei Városi Bíróság helyt adott a tréner halasztási kérelmének, mert az edző csak jelentős késedelemmel kapta meg az idézést, így a munkahelyi elfoglaltságai átszervezésére elegendő idő nem állt rendelkezésre, ezért a személyes meghallgatáson megjelenni nem tudott. A klub szerint Paulo Sousának nem volt célja az eljárás elhúzása, vagy bármely módon történő akadályozása, így a személyes meghallgatáson a jövőben mindképpen részt kíván venni, ennek értelemszerűen feltétele, hogy az arra szóló idézés a jogszabályoknak megfelelően és ésszerű határidőn belül történjen.

A portugál edző kedd délután így nyilatkozott:
„Örömmel vettem tudomásul, hogy a mai meghallgatáson békésen, felnőtt emberek módjára sikerült lezárni ügyünket Borbola Bencével. Egész életemben arra törekedtem, hogy mindig rossz érzések nélkül lépjünk tovább. Még egyszer hangsúlyozom: ma világos és felnőtt emberekhez méltó módon sikerült rendeznünk az ügyet, az okozott sérülésért bocsánatot kértem, és kezet fogtunk. Azt azonban sajnálom, hogy szándékom és megkeresésem ellenére Borbola Bence korábban elzárkózott ettől. A jövőre nézve sok sikert kívánok Borbola Bencének.”
Olvasói sztorik