Hírek

Ellenünk debütál a bolgár kapitány

Ljuboszlav Penev, a bolgár válogatott szövetségi kapitánya szerdán irányítja először csapatát.

Kapcsolódó cikkek

A bolgár szövetség tavaly novemberben nevezte ki kapitánynak Ljuboszlav Penevet, miután az Európa-bajnoki selejtezők során, Lothar Matthäus irányításával nem tudta a várt eredményeket hozni a válogatott. A bolgárok azóta nem játszottak nemzetközi mérkőzést, vagyis a 45 éves szakember ellenünk debütál a kispadon – írja az MLSZ honlapja.

A játékosként 62-szeres válogatott Penev 13 góllal segítette nemzeti együttesét. Részt vett az 1996-os Európa-bajnokságon és az 1998-as világbajnokságon is. Edzőként Plamen Markov szövetségi kapitány segítője volt, majd 2009-ben kapta első komoly megbízatását: nagybátyját, Dimitar Penevet váltotta a CSZKA Szófia kispadján. Egy évvel később a Liteksz Lovecshez igazolt, innen szerződtették a válogatott élére.

– Maximalista vagyok, és három pontot várok a csapatomtól, de a legfontosabb, hogy viszontlássam a begyakorolt taktikai elemeket. Három új formációt gyakoroltunk az edzőtáborban, a célom az, hogy olyan válogatottat hozzak össze, amely a saját játékát rá tudja kényszeríteni az ellenfelekre. A magyarokról nem beszélnék: kielemeztük őket, de bármit mondanék, az a fülükbe jut, így inkább megtartom magamnak az észrevételeimet – mondta a szakember a szerdai mérkőzés előtt, és azt is elárulta, hogy sok passzra épülő játékra törekszik csapatával, nagy labdabirtoklással és totális futballal szeretne eredményeket elérni.

A történelem mellettünk szól

A magyar és a bolgár válogatott eddig 21 alkalommal mérkőzött meg egymással, a mieink fölénye jelentős. Szerdán megszerezhetjük 13. győzelmünket! Az eddigi mérleg Magyarország számára kedvező: 12 győzelem mellett négy döntetlen született, míg Bulgária ötször hagyta el győztesen a pályát, a gólkülönbség 51-23 a javunkra.

A két csapat először 78 éve, 1934 márciusában találkozott egymással. A szófiai világbajnoki selejtezőt 4-1-re nyertük meg. Legnagyobb győzelmünket 1947-ben arattuk Bulgária ellen, amikor 9-0-ra nyertünk az Üllői úton. Bő egy évre rá a bolgárok hazai pályán 1-0-ra legyőzték a magyar együttest, ezzel történetük első sikerét aratták ellenünk.

Érdekesség, hogy nem számít a hivatalos válogatott mérkőzések közé, amikor a két együttes az 1968-as mexikóvárosi olimpia döntőjében találkozott egymással! A három bolgár és egy magyar kiállítást hozó meccsen a mieink 4-1-re megnyertek, és ezzel elhódították az aranyérmet.

Legutóbb 2005-ben játszott egymással a két csapat, akkor világbajnoki selejtezőn kerültünk egy csoportba: Budapesten 1-1-es döntetlent értünk el, míg Szófiában 2-0-ra kikaptunk.

Olvasói sztorik