Foci vb 2014

Lenácizták Angela Merkelt

„Frau Ribbentrop”, így becézik a dühös ukránok a világbajnokságon Putyinnal barátkozó német kancellárt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Felháborodott ukrán netezők több tízezer spambejegyzéssel árasztották el Angela Merkel német kancellár Facebook-oldalát, így fejezve ki tiltakozásukat azzal szemben, amit a politikus Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott minapi megbeszélésén mondott.

A bejegyzések többsége mindössze három szóból áll: „Danke, Frau Ribbentrop” (Köszönjük, Ribbentrop Asszony).

Az ukránok ily módon Merkelt a fasiszta Németország külügyminiszteréhez, Joachim von Ribbentrophoz hasonlították. Ribbentrop 1939. augusztus 23-án Vjacseszlav Molotov szovjet külügyi vezetővel német-szovjet megnemtámadási szerződést írt alá, s a felek a dokumentumhoz csatolt titkos záradékban megállapodtak Európa keleti térségeinek érdekszférákra történő felosztásáról.

Merkel múlt vasárnap a labdarúgó-világbajnokság döntője alkalmából Brazíliában járt, ahol megbeszélést folytatott az orosz elnökkel. A találkozó után nyilatkozva a német kancellár állítólag sürgette, hogy Kijev kezdjen tárgyalásokat a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárokkal, e kijelentését viszont sok ukrán nemtetszéssel fogadta.

Merkel Facebook-oldalára a „köszönetnyilvánítás” mellett ukrán netezők számos angol nyelvű bejegyzést is küldtek, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szabad hinni Putyinnak, és igyekeznek elmagyarázni, hogy álláspontjuk szerint a kelet-ukrajnai konfliktus nem etnikai természetű, azaz nem Ukrajna orosz és ukrán ajkú lakosai állnak egymással szemben, hanem Oroszország vezetése avatkozott be, és sérti meg szomszédjának szuverenitását.

Az ukrán netezők nem korlátozták Merkel Facebook-oldalára a német kancellár kijelentésével szembeni felháborodásuk kifejezését. Vasárnap óta a többi közösségi portálon is egyre sokasodnak a „Frau Ribbentrop” néven nyitott oldalak – írja az MTI.

Olvasói sztorik