Foci vb 2014

A válogatott szereplése erősíti Németország kedvező megítélését

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tovább erősíti Németország kedvező nemzetközi megítélését a brazíliai világbajnokságon aratott siker, a válogatott szereplése az összetartó, rokonszenves és laza német képét közvetíti a világ felé – emelték ki keddi német kommentárok.

A negyedik világbajnoki cím elnyeréséig veretlenül menetelő válogatott sikere valamennyi német lap szerint a tíz évvel ezelőtt elindított szerkezeti reformok eredménye. Az edzőközpontok és az utánpótlás-nevelés fejlesztése a 2000-es és a 2004-es Európa-bajnokságon elszenvedett kudarc után hosszú forradalom volt, amely 2014-ben győzött – emelte ki például a Süddeutsche Zeitung.

A német válogatott Jürgen Klinsmann és az őt a szövetségi kapitányi tisztségben 2006-ban váltó Joachim Löw vezetésével a 2006-os vébé-n a harmadik, a 2008-as Európa-bajnokságon a második, a 2010-es vébé-n ismét a harmadik, a 2012-es kontinenstornán pedig ugyancsak a harmadik helyet szerezte meg. Sokáig úgy tűnt, hogy Joachim Löwvel nem lehet tornát nyerni, de a szakvezető kitartott a modern, ötletes és elegáns játék elképzelése mellett, amellyel végül a riói Maracana Stadionban bevégezte az évtizedes munkát – írta a Die Welt.

A vasárnapi döntő így a Made in Germany márkanevet népszerűsítő kétórás reklámfilm volt, amely csaknem kétmilliárd nézőt vonzott a képernyők elé – tette hozzá a Die Welt a Szolidáris és szabad című vezércikkében, miszerint a Nationalelf tagjainak járó prémium igen alacsony honorárium azért a hatalmas nemzetgazdasági haszonért cserébe, amelyet hazájuknak hajtottak.

A német labdarúgók a mérkőzések előtt és után tanúsított magatartásukkal is kivívták a világ rokonszenvét. A Brazília ellen aratott 7-1-es győzelem után például az ellenfeleket vigasztalták, az pedig még a legmakacsabb németellenes előítéleteket is szétporlasztja, ahogyan a melankolikus hős Miroslav Klose a döntő után sírva magához ölelte gyermekeit – emelte ki a Die Welt.

A tizenhatoson túl kalandozó Manuel Neuer neoliberális felfogása a kapus feladatáról, Jerome Boateng hipszteres hátvédi munkája vagy éppen André Schürrle és Mario Götze mesterlövészi precizitása mind azt jelzi, hogy Joachim Löw a csapatszellem és az individualizmus ideális keverékét hozta létre.

A válogatott szereplése a liberálisoknak megmutatta, hogy az egész csapatnak segít a szolidaritás a sérültekkel, az elesettekkel, gyengékkel és kimerültekkel, a szociáldemokratáknak pedig azt mutatta meg, hogy a verseny bontakoztatja ki leginkább az egyén képességeit – tette hozzá a konzervatív lap.

A Handelsblatt című üzleti lap szerint a brazíliai vébé révén a Deutschland márka végérvényesen cool lett, az ország arculatában megerősödött a laza és vidám vonás, ami versenyelőny a német gazdaságnak.

A lap keddi számában több vállalatvezető is értékelte a vébé tanulságait, például Martin Winterkorn, a Volkswagen konszern igazgatótanácsának elnöke, aki külön elemzésben vette számba, hogy mit tanulhatnak a cégek Joachim Löw csapatától. Az Auditól a Porschén keresztül a Volkswagenig 12 márkát egyesítő vállalatcsoport vezetője szerint a sikerhez három fő tényező járult hozzá: a csapatszellem, az összpontosítás a célra és az utánpótlás támogatása. A munkát pedig egy központi érték, a tisztelet vezérelte – fejtette ki Martin Winterkorn, kiemelve, hogy mindenki fontos, és együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön – ezt az üzenetet minden vállalkozás feljegyezhetné magának.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik