Foci vb 2014

Csodálatos, de nem csoda

A sajtóértékelések szerint a német labdarúgás reformjának gyümölcse a vasárnap visszahódított világelsőség.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A német labdarúgás tíz éve elkezdett reformjának eredményeként értékelte több német lap a Nationalelf negyedik világbajnoki címét.

A brazíliai világbajnokság megnyeréséig veretlenül menetelő válogatott diadala csodálatos siker, de nem csoda, hanem az alaposan megtervezett és szigorú pontossággal elvégzett munka gyümölcse – emelte ki hétfői kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap, amely szerint az alapokat tíz évvel ezelőtt rakták le.

Az utánpótlásra, a továbbképző központokra és a technikai fejlesztésekre fordított beruházások nélkül nem sikerült volna 1990 után ismét világbajnoki címet szerezni – hangsúlyozta a FAZ, hozzátéve, hogy Maracana Stadionban elnyert trófea annak a bátorságnak is a jutalma, amellyel Joachim Löw és elődje, Jürgen Klinsmann új utakra vezette a német labdarúgást.

Klinsmann és Löw érdemeit emelte ki a Spiegel Online hírportál kommentárja is, amely szerint a labdarúgás világában ritkán tapasztalható annyira következetes építő munka, mint amely elvezetett a Nationalelf negyedik vébégyőzelméhez.

Mario Götze a döntő 113. percében futtában, mellell vette át André Schürrle beadását, és egyetlen mozdulattal, fordulatból továbbította a labdát az argentinok kapujába. Talán éppen ilyen, az új német labdarúgásra jellemző villámgyors, és briliáns technikával szerzett gólra gondolt Jürgen Klinsmann 2004-ben, amikor átvette a válogatott vezetését és arról beszélt, hogy Németország újra világbajnok lesz – jegyezte meg a Spiegel Online, hozzátéve, hogy 2004-ben még nem tűnt valószínűnek egy vébégyőzelem, de tíz év után már alig lehet ráismerni a német labdarúgásra.

Klinsmann és az őt a szövetségi kapitányi tisztségben 2006-ban váltó Löw összesen öt nagy tornát készített elő ugyanazzal az állhatatossággal és alapossággal. A 2006-os vébén a válogatott még nyers, vad és csiszolatlan volt, négy évvel később pedig már felnőtt, de nem elég érett a végső győzelemhez, hiszen ha jó napot fogott ki, akkor szétszedte Angliát és Argentínát, de Spanyolország ellen hiányzott a tapasztalat és a hit.

Az idei vébén viszont a Löw-korszak legjobb csapata küzdött, egy taktikailag rugalmas, fizikailag robosztus, technikailag briliáns labdarúgókból álló együttes, amelynek játéka domináns, erőteljes, közvetlen, és ha kell, akkor türelmes, és megérdemelten szerzett világbajnoki címet – írta a Spiegel Online.

A müncheni Süddeutsche Zeitung szerint a német válogatott a döntőben a Jogi bonito, vagyis a Joachim Löw-féle szép labdarúgás elképzelését igyekezett megvalósítani. Nem hajolt meg a gránit keménységű argentin védelem előtt, és ugyan nem sikerült mindig megtartani az ellenőrzést a Lionel Messi vezette villámkontrák felett, de végig a kezében tartotta az est dramaturgiáját. A német mezre így 1954, 1974 és 1990 után felkerülhet a negyedik csillag, ami a szövetségi kapitány érdeme – emelte ki a Süddeutsche Zeitung.

A berlini Der Tagesspiegel arra mutatott rá, hogy a világbajnoki cím megkoronázta egy teljes labdarúgó nemzedék munkáját. Ez a generáció többször eljutott a végső győzelem közelébe, de eddig nem tudta bevégezni a munkát. Most viszont végre megszerezte trófeát, ami végleg érvényteleníti azt az ellenvetést Joachim Löwvel szemben, hogy vele nem lehet tornagyőzelmet aratni – emelte ki a Der Tagesspiegel.

A Bild kommentárja szerint a győzelem a csapat, az edző és a szurkolók közös sikere. A válogatottból nem lehet egyetlen nevet kiemelni, hiszen egyszer Müller, másszor Neuer, aztán Hummels, a végén pedig Götze volt lehengerlő, Joachim Löw pedig bejutott a vébégyőzelmet szerző német szövetségi kapitányok sorába, Sepp Herberger, Helmut Schön és Franz Beckenbauer mellé. A győzelem azonban azoké a millióké is, amelyek végig támogatták a Nationalelfet, amivel kiérdemelték a világbajnoki trófeát. Világbajnokok vagyunk! De jól is hangzik ez… – zárta kommentárját legnagyobb példányszámú német lap.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik