Foci vb 2014

Mindent a társainak köszönhet

Manuel Neuer, a német válogatott kapusa az egyéni díját is a válogatott sikereként tartja számon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A német válogatott hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte Argentínát a világbajnokság döntőjében, így 24 év elteltével ismét elhódította a világ legjobbjának járó serleget. Németország elképesztő hatékonysággal zárta a tornát: hét találkozójából egyszer sem talált legyőzőre, négy meccsen gólt sem kapott, emellett 18 találatot jegyzett.

A csapat hálóőre, Manuel Neuer a legjobb kapusnak járó díjat is bezsebelte. A Bayern München klasszisa csupán négy gólt kapott a tornán: kettőt Ghánától, egyet-egyet pedig Algériától és Brazíliától. A 28 éves portás elmondta, az egyéni díj csak másodlagos, minden sikert csapatként értek el.

– Világbajnokságot nyert, és a torna legjobb kapusának is megválasztották. Hogy érzi magát?
– Ez hihetetlen – kezdte Manuel Neuer. – A legfontosabb, hogy csapatként sikeresek tudtunk lenni. Elképesztő, világbajnokok vagyunk! Teljesült a németek álma, újra világbajnok lett a csapatunk. Nagyon régóta vártunk már erre. Úgy hiszem, megérdemeltük a sikert, mindenki tudása legjavát adta a tornán. Még most sem tudtuk egészen felfogni, hogy mi nyertük a vébét.

– Mit gondol, miért volt ilyen erős a német válogatott Brazíliában?
– A legfőbb erősségünk, hogy jó csapat vagyunk. Ennyi az egész, ezt bizonyítottuk itt Brazíliában. Mindenki mindenkiért küzd a pályán, egymásért játszunk. Együttes erővel értük el a sikereket. Nagyon összetartó csapatot alkotunk, ez döntőnek bizonyult. Őszintén mondom, bárki bárkire támaszkodhat ebben a csapatban, mindenki számíthat a társaira. Ez a biztonságérzet vezetett minket a döntőig, amit meg is nyertünk.

– Olykor merész kifutásokat láthattunk öntől a tornán, újfajta stílusban őrizte csapata kapuját. Hogyan értékelné a saját teljesítményét?
– Természetesen örülök annak, hogy jól ment a védés és sikeres tornát zártam, de ez csak másodlagos. A csapat sikere számomra mindig előrébb való. Tudom, hogy semmi lennék a csapattársaim nélkül. Vasárnap este óta azért mondhatom magam világbajnoknak, mert ott álltak előttem a csapattársaim. Köszönöm nekik, hogy segítségükkel ilyen jó teljesítményre voltam képes, s ezzel megnyertem a legjobb kapusnak járó díjat.

– Történelmi sikert arattak, hiszen európai csapat még nem nyert világbajnokságot dél-amerikai tornán. Mennyire lesz különleges hely az ön számára Brazília?
– Beleszerettem az országba. Az emberek fantasztikusak, nagyon nyitottak és melegszívűek. Ezt mindannyian tapasztaltuk és átéreztük az elmúlt hetekben. Minden másnál jobban imádják a labdarúgást, és nagyon lelkesen próbálják minél jobb színben feltüntetni a hazájukat. Ez sikerült is, nagyon köszönöm nekik ezt az egy hónapot. Sohasem felejtem Brazíliát.

Olvasói sztorik