Foci vb 2014

Németország a világ legjobbja

A német válogatott két cserejátékos jóvoltából – hosszabbítás után – 1-0-ra legyőzte Argentínát a világbajnokság döntőjében.
Világbajnokság, döntő
Németország–Argentína 1-0 (0-0, 0-0, 0-0 – hosszabbítás után)
Rio de Janeiro, 74 ezer néző. Játékvezető: Rizzoli (olasz)
Németország: Neuer – Lahm, Hummels, J. Boateng, Höwedes – Schweinsteiger, Kramer (Schürrle, 31.) – Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120.) – Klose (Gözte, 88.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Argentína: Romero – Garay, Zabaleta, Biglia, Perez (Gago, 86.) – Higuain (Palacio, 77.), Messi, Mascherano, Demichelis – Rojo, Lavezzi (Agüero, a szünetben). Edző: Alejandro Sabella
Gólszerző: Götze (113.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A németek kapitányának egy helyen kellett változtatnia a Brazília ellen 7-1-re nyerő kezdőcsapatán, mert Khedira megsérült a bemelegítés során. Az argentinok közé pedig mégsem tért vissza az egyik legfontosabb játékos, a combizomhúzódással bajlódó Ángel Di María.

A negyedik percben egy német szabadrúgás után kontráztak az argentinok, de a gyors akció végén Higuain lövése elpattogott a kapu előtt. Mindkét csapat vezetett ígéretes támadásokat, aztán a huszadik percben Higuain lecsapott Kroos visszafejelt labdájára, egyes-egyedül mehetett kapura, de elkapkodta, a tizenhatos vonaláról a kapufa mellé lőtt. A németeknél Müller szerezhetett volna gólt, de a tizenhatoson belül, becsúszva nem érte el a beadást, és a partjelző szerint különben is lesen volt. A 29. percben Messi remek passzát Higuain lőtte a hálóba, de a játékvezető les miatt – jogosan – érvénytelenítette a találatot.

A 36. percben Müller visszapasszolt labdáját Schürrle lőtte kapura, de Romero kiütötte – de ez is les volt. Három perccel később Messi egyéni akciója után a németek az utolsó pillanatban tisztáztak a kapu előtt. A szünet előtt Özil passzát Kroos lőtte rá, de az argentin kapus ezt is fogta. Ezután Müller beadása suhant el Klose feje előtt, majd egy német szöglet után Höwedes fejelt a kapufára.

Remek iramban kezdődött a második félidő: előbb Higuain szerezhetett volna gólt, de ismét lesen volt, majd Biglia labdáját Messi nagy helyzetben a kapu mellé lőtte. Az 57. percben a kapujából kifutó Neuer a tizenhatos oldalvonalánál brutálisan letarolta Higuaint, de a bíró piros lap helyett kifelé adott szabadrúgást… Mindkét csapat ügyelt a biztos védekezésre, de itt is, ott is becsúsztak hibák, amelyek a támadójáték hasznára váltak. A 67. percben Argentína rekordot döntött, hiszen 440 perce nem kapott gólt, ilyesmi még nem fordult elő a világbajnokságokon.

A feszültség fokozódott, a hetvenedik percben Schürrle került nagy helyzetbe, de nem tudta jól átvenni a labdát, amelyet így Romero felszedett. Négy perccel később Messi lőtt a kapu mellé. A németek nyomasztó labdabirtoklási fölényben voltak, de ez a játék képén nem látszott. A nyolcvanadik percben Höwedes szerezhetett volna gólt, de nem tudott kapura fordulni, majd Thomas Müllert tüntették el a kapu előterében, de a bíró nem adott büntetőt. Két perccel később Özil remek lapos bejátszását Kroos nagy helyzetben mellé lőtte. A 83. percben egy férfi berohant a pályára, és megölelte Benedikt Höwedest, majd hat biztonsági ember megállított és kivezette.

A második félidő második felében ellaposodott a játék, gól ebben az időszakban sem született, tehát 0-0-t hozott a rendes játékidő. Ezt megelőzően az 1934-es, az 1966-os, az 1978-as, az 1994-es, a 2006-os és a legutóbbi, 2010-es finálé dőlt el hosszabbítás után. Ezekből az 1994-es és 2006-os találkozó jutott el a tizenegyespárbajig.

A hosszabbítás kezdetén mindenki felébredt, aki netán elaludt volna: Schürrle került óriási ziccerbe, de közeli lövését Romero bravúrral kiütötte, Özil ismétlését pedig Biglia blokkolta. A 97. percben Palacio kapott remek labdát, átemelte Neuer fölött, de elment a kapufa mellett. Ezután ismét mérséklődtek az izgalmak. A 109. percben Agüero úgy fejbe vágta Schweinsteigert, hogy a németnek dőlt a vér az arcából, de még sárga lapot sem kapott. A 113. percben cserejátékosok jóvoltából szerzett gólt Németország: Schürrle ment el a szélen, nem tudták szerelni, pontos beadását a mindenkit egy lépéssel megelőző Götze mellkassal levette, majd a hálóba lőtte (1-0).

A 118. percben Messi fejelt a kapu fölé, a másik oldalon Müller lőtte el a labdát a kapu előtt. Több gól már nem született, így a németek történetük negyedik világbajnoki címét ünnepelhették.

– Az a csapat nyerte a világbajnokságot, amelyik maximálisan megérdemelte, és nem csak azért, mert fegyelmezetten játszott, hiszen Götze szép gólja például gyönyörű akció végén született – kezdte értékelését a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, ifj. Dárdai Pál, a német Hertha BSC korábbi magyar válogatott játékosa, jelenlegi utánpótlásedzője. – Az argentinokban a döntetlennél több ezúttal nem volt, két helyzetük volt, hibák után. Próbálgatásaik voltak, de olyan veszélyt nem tudtak teremteni, mint az ellenfelük. A németek egységben és labdarúgótudásban is felülkerekedtek. Ha megnézzük, Schweinsteiger mit melózott és mit kapott, akkor láthatjuk, hogy amikor az argentinok tudták, hogy futballal nem győzhetnek, akkor agresszivitással próbálkoztak. Amit a dél-amerikaiak elértek, az tiszteletre méltó, de nem közelíti meg Németország teljesítményét. Klose, Sweinsteiger és Lahm különösen megérdemelte ezt a nagy sikert, mert a nemzetközi labdarúgás élvonalához tartoznak évek óta. A Boateng és Hummles nevével fémjelzett védelem ezúttal is tökéletesen semlegesítette Messit.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik