Foci vb 2014

A világbajnokság számokban, 62 meccs után

Már csak a bronzmérkőzés és a döntő van hátra; eddig átlagosan 2,69 gól esett, közel a gólrekord.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Négy évvel ezelőtt, Dél-Afrikában a teljes vébén 2,27-es gólátlagot jegyeztek fel, az eddigi csúcsot pedig az 1954-es svájci torna tartja, amelyen átlagban 5,38 találat esett – nem kis mértékben a rendkívül eredményes magyar Aranycsapat jóvoltából. Eddig 167 gól esett a mostani vébén, a rekord az 1998-as franciaországi torna 171 találata, ez a csúcs tehát meg is dőlhet a hátralevő két találkozón.

A brazilok 7-1-es kiütésekor a negyedik világbajnokságán szereplő német Miroslav Klose megszerezte 16. vébégólját, ezzel átadta a múltnak a brazil legenda, Ronaldo 15 találatos csúcsát. Németország a döntőig vezető úton 17 gólt szerzett, míg a vasárnapi riválisa, Argentína nyolcat.

Az utolsó két meccs előtt hat találattal vezeti a góllövőlistát a negyeddöntőben Brazíliától vereséget szenvedő kolumbiai válogatott középpályása, James Rodríguez. Őt öt góllal a német Thomas Müller, négy találattal pedig az argentin Lionel Messi és a brazil Neymar követik, utóbbi játékos sérülése miatt nem léphet pályára a szombat esti bronzmérkőzésen Hollandia ellen.

Az amerikai hálóőr, Tim Howard 16 védést mutatott be a Belgium elleni nyolcaddöntőben, ez abszolút rekord egy mérkőzést tekintve. A találkozót az édesanyja révén félig magyar kapus nagyszerű teljesítménye ellenére 2-1-re a belgák nyerték hosszabbítás után.

Tíz játékost állítottak ki eddig a tornán, az 1986-os vébé nyolc piros lapja óta ez a legkevesebb. A negatív rekordot a nyolc évvel ezelőtti, németországi torna tartja 28 kiállítással.

A mostani torna eddigi 62 mérkőzésén 172 esetben mutattak fel sárga lapot a játékvezetők, közülük egyet sem műesés szankcionálása miatt. Wesley Sneijder, a holland válogatott középpályása hat mérkőzés alatt 69,6 kilométert futott.

A világbajnokság átlagos nézőszáma 53.018, a csúcsot a húsz évvel ezelőtti vébé tartja: az Egyesült Államokban rendezett tornán átlagosan 68.991-en nézték meg a helyszínen a mérkőzéseket.

Hárommillió dollár készpénzt küldött a ghánai válogatottnak az afrikai ország szövetsége, hogy kifizesse a játékosoknak a vébé-szereplésért járó prémiumokat. A torna megrendezése 11,6 milliárd dollárba került Brazíliának.

Olvasói sztorik