Foci vb 2014

Messi–Robben párharc a döntőért

A brazíliai vébé második elődöntőjében egy újabb klasszikusra, holland–argentin találkozóra kerül sor.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A tornák történetében ez a két csapat már több emlékezetes csatát vívott egymással. Az egyik legkiemelkedőbb az 1978-as Buenos Aires-i finálé, amely késve kezdődött, a házigazda argentinok ugyanis kifogásolták, hogy Rene van de Kerkhof, a hollandok játékosa sérült karján gipszet visel, végül azonban pályára léphetett.

Korábban mindkét válogatott az elsöprő erejű támadójátékáról volt híres, a mostani világbajnokságon azonban a hollandok és az argentinok is – ahogyan egyébként a csapatok jelentős része – elsősorban a biztonságos védekezésre épít.

Közös mindkét együttesben, hogy Brazíliában nehézségek árán jutott az elődöntőbe. Az argentinok a belgákat Ángel Di María 118. percben szerzett góljával győzték le, ráadásul a Real Madrid szélsője combizomsérülést szenvedett, így az ő játékára nem számíthat Alejandro Sabella szövetségi kapitány.

A hollandok Costa Rica csapatával találkoztak a legjobb nyolc között és csak tizenegyespárbajban harcolták ki a továbbjutást. A találkozó kulcsmomentuma az volt, amikor Louis van Gaal, a hollandok szövetségi kapitánya a hosszabbítás utolsó percében kapust cserélt, így a Jasper Cillessen helyett Tim Krul állt a gólvonalon, és ez utólag nyerő húzásnak bizonyult.

További közös vonás, hogy mindkét válogatott támadójátékának eredményessége leginkább egyetlen futballistán múlik. Az argentinoknál – Di María kiválásával hatványozottan – Lionel Messin áll vagy bukik a siker. A Barcelona négyszeres aranylabdás támadója a csoportkörben négy gólt szerezve vitte a hátán csapatát, jóllehet – bár változatlanul kiválóan futballozik – az egyenes kiesés szakaszban még nem talált kapuba. A holland csapatban a háromgólos Arjen Robbent kell kiemelni, aki eddig csúcsformát mutatva lendületesen és ellenállhatatlanul bolondította meg a riválisok védőit, jelentős érdemeket szerezve a hollandok továbbjutásában.

– Hatalmas lehetőség előtt állunk, nem szalaszthatjuk el. Itt már szívvel-lélekkel kell harcolni, de nem szabad, hogy ez a taktika kárára váljon, nagyon oda kell figyelnünk – mondta Javier Mascherano, az argentin középpálya motorja, aki hatalmas taktikai csatára számít.

– Argentína nem csak egy játékosból áll, csapatszinten kell felkészülnünk rájuk – jelentette ki a hollandok kapusa, Jasper Cillessen, hozzátéve, hogy az 1978-as fináléban elszenvedett vereségért csodálatos elégtétel lenne, ha hazája megszerezné első világbajnoki címét.

A hollandok sorozatban másodszor juthatnak be a világbajnokság döntőjébe, míg az argentinok 1990 után játszhatnának újra finálét.

Egy cipőben járnak

A két nagy sztár, Lionel Messi és Arjen Robben mérkőzése is lesz az argentin-holland meccs. Különböző erősségekkel bírnak, mégis egy cipőben járnak: mindketten adizero f50-ben játszanak és a saját csapatuk döntőbe jutása a tét.

Mindketten értek már el emlékezetes sikereket világbajnokságon. A két játékost összesen hatszor választották a meccs legjobbjává (Messit négyszer, Robbent kétszer), a 25 kapura lövésből összesen hét gólt rúgtak, és fejenként egy alkalommal adtak gólpasszt. Az egyéni támadásban Robben az erősebb (ő 17, az argentin hét alkalommal tört be az ellenfél tizenhatosán belülre), míg a labdát Messi szállította többször az ellenfél területére (22/17).

Bizonytalan Van Persie játéka

Gyomorproblémákkal küzd, ezért társaitól külön edzett kedden Robin van Persie, a holland válogatott sztárja, és játéka kérdéses a szerdai elődöntőben.

Louis van Gaal szövetségi kapitány egyelőre nem tudta megmondani, hogy számíthat-e a csatárra az argentinok elleni mérkőzésen, erről csak közvetlenül a meccs előtt döntenek. A harmincéves futballista hiánya nagy érvágás lenne a hollandoknak, ugyanis a Manchester United játékosa három gólt szerzett eddig a tornán.

A két válogatott eddig nyolcszor találkozott egymással, a hollandok négyszer, az argentinok pedig egyszer győztek, háromszor döntetlen született. Az európai csapat 13, a dél-amerikai hat gólt lőtt. Világbajnokságokon négyszer csapott össze a két együttes: a legemlékezetesebb a már említett 1978-as finálé, amelyet hosszabbítás után 3-1-re nyertek a házigazda argentinok. Négy évvel korábban, Németországban a második csoportkörben 4-0-s, 1998-ban Franciaországban a negyeddöntőben pedig 2-1-es holland siker született, míg 2006-ban Németországban szintén csoportküzdelmek során gól nélküli döntetlennel zártak a felek.

Olvasói sztorik