Foci vb 2014

Maradona után most Messitől tarthatnak a belgák

Argentína 24, Belgium pedig 28 év után juthat be ismét a legjobb négy közé; szombat délután kiderül, melyiküknek sikerül.

Kapcsolódó cikkek

A világbajnokság szombati programja

Negyeddöntő
Argentína–Belgium, Brazíliaváros, 18 óra, játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz)
Hollandia – Costa Rica, Salvador, 22 óra, játékvezető: Ravsan Irmatov (üzbég)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A belgák történetük során csak egyszer játszhattak vébé-elődöntőt: 1986-ban éppen a későbbi aranyérmes argentinokkal szemben maradtak alul, Diego Maradona két gólja jelentette a győzelmet a dél-amerikaiaknak. Így ha most sikerül visszavágniuk az európaiaknak, akkor ismét legjobb világbajnoki szereplésüket produkálják – a mexikói tornán végül a negyedik helyen zártak, mivel a bronzmérkőzésen hosszabbítás után kikaptak a franciáktól.

Az argentinok 1986 mellett 1978-ban is elhódították a trófeát, legutóbb pedig 1990-ben jutottak a legjobb négy közé, amikor a fináléban 1-0-s vereséget szenvedtek a németektől. Azóta háromszor a negyeddöntő, egyszer-egyszer pedig a nyolcaddöntő, illetve a csoportkör jelentette a végállomást számukra.

Mindkét együttes hasonló utat járt be a mostani vébén, ugyanis csoportjukból favoritként ugyan, de nem túl meggyőző játékkal léptek tovább a legjobb 16 közé, majd a nyolcaddöntőben egyaránt hosszabbítás után harcolták ki a továbbjutást. Az argentinok Angel Di María a 118. percben szerzett góljával nyertek Svájc ellen, míg a belgák az Egyesült Államok felett diadalmaskodtak 2-1-re úgy, hogy a rendes játékidő 0-0-val ért véget.

A szombati összecsapás egyik kulcskérdése – akárcsak 1986-ban, Maradona esetében –, hogy a belgák meg tudják-e majd állítani a dél-amerikaiak vezérét, Lionel Messit, akit eddig mind a négy alkalommal a mérkőzés legjobbjának választottak. A Barcelona négyszeres aranylabdás sztárja 91. alkalommal lesz válogatott, amivel utoléri a rangsorban legendás elődjét, Maradonát.

– Nem Lionel Messi, hanem Argentína ellen készülünk. A svájciak már megmutatták, hogyan kell védekezni ellenük, kiválóan futballoztak. Az argentinok gyakran három középhátvéddel és két szélsővel védekeznek, innen passzolják fel a labdát Di Maríának vagy Messinek, ám ilyenkor gyakran felborul az egyensúly a játékukban – mondta Marc Wilmots, a belgák szövetségi kapitánya.

Az amerikaiak felett aratott győzelemmel a belga válogatott sorozatban hetedik tétmérkőzését nyerte meg, ami rekordbeállítás, így az argentinok elleni sikernek duplán örülhetnének a szurkolóik.

Az argentin szövetségi kapitány, Alejandro Sabella azt tanácsolta a játékosainak, hogy legyenek óvatosak a szombati meccsen.

– Belgium nagyon jó csapat, egy aranygeneráció. Emlékszem, a nyolcvankettes világbajnokságon is volt egy aranygenerációjuk, és a csoportkörben egy-nullra megverték Argentínát. Most számos játékosuk az angol és a spanyol ligában szerepel. Óvatosnak kell lennünk, amikor nincs nálunk a labda, és meg kell próbálnunk irányítani a játékot. Ők csapatként nagyon jól működnek – mondta Sabella.

Az dél-amerikaiak edzője szerint aktuális ellenfelük egyik komoly erőssége a védekezés, hiszen csak két gólt kaptak eddig a tornán eddig.

– Náluk van az egyik legjobb kapus a világon. A jobbhátvéd az Atlético Madridban, az egyik középhátvéd a Manchester Cityben, a másik a Bayern Münchenben, a balhátvéd pedig a Tottenhamben játszik. Ennél többet szerintem nem kell mondanom – magyarázta Alejandro Sabella.

Sergio Agüero kisebb izomproblémával bajlódik, ezért minden bizonnyal csak a kispadon kap helyet, Lavezzi, Messi és Higuain viszont szinte biztosan kezdő lesz. A balhátvéd Marcos Rojo eltiltását tölti, helyette Jose Maria Basanta léphet pályára. Belga oldalon Alderweireld, Vertonghen és Mousa Dembele játéka kérdéses, de Marc Wilmots reméli, hogy mindenki alkalmas lesz a játékra, és a rendelkezésére fog állni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik