Nemzetközi foci

Kínkeserves argentin továbbjutás

A 118. percben lőtt Di María-gól döntött Svájc ellen a világbajnokság nyolcaddöntőjében.
Világbajnokság, nyolcaddöntő
Argentína–Svájc 1-0 (0-0, 0-0, 0-0 – hosszabbítás után)
Sao Paolo, 62 ezer néző. Játékvezető: Eriksson (svéd)
Argentína: Romero – Zabaleta, Fernández, Garay, Rojo (Basanta, 105+1.) – Gago (Biglia, 106.), Mascerano, Di Maria – Lavezzi (Palacio, 74.), Messi, Higuain. Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez – Behrami, Inler – Shaqiri, Xhaka (Fernandez, 66.), Mehmedi (Dzemaili, 113.) – Drmic (Seferovic, 82.). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
Gólszerző: Di María (118.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A keddi játéknapon Argentína és Svájc találkozott egymással a világbajnokság nyolcaddöntőjében. Az argentin csapat három győzelemmel csoportelsőként jutott az egyenes kieséses szakaszba, míg a svájciak Franciaország mögött másodikként kvalifikálták magukat a nyolcaddöntőbe.

Argentína kezdte jobban a találkozót, de igazán nagy lehetőséget nem alakítottak ki Messiék. A nyolcadik percben megindultak a svájciak is: Mehmedi az alapvonalig robogott, de beadását kivágták a védők. Két perccel később Inler távoli lövés szállt kapu fölé.

A 25. percig kellett várni az első komolyabb argentin lehetőségig: Messi beadását Híguain tizenhárom méterről a kapu fölé fejelte. Három minutummal később hatalmas svájci ziccer maradt ki: egy visszagurított labdát Xhaka lőtt kapura, de Romero lábbal védeni tudott.

A 28. percben Di María veszélyes szöglete néhány centivel szállt el Garay feje mellett – nem sokon múlott, hogy Argentína megszerezze a vezetést. Tíz perccel később a meccs addigi legnagyobb helyzete maradt ki, méghozzá a svájciak részéről: Drmic kapott nagy labdát, egy az egyben vihette az argentin kapusra, a hálóőr azonban nem mozdult ki és könnyedén megfogta a játékszert. Két perccel később Di María lövését fogta simán Benaglio.

Az első játékrészben az argentinok próbálták uralni a meccset, de a svájciak kontrái voltak inkább veszélyesek.

A második félidőt az argentinok kezdték jobban: Messi tette ki oldalra a labdát Lavezzinek, aki jól adott középre, de Híguain lövésébe beleléptek. Az 50. percben Shaqiri bal felsőbe tartó lövését Romero védte nagy bravúrral. Egy minutummal később Shaqiri visszatett labdáját Drmic rúgta fölé.

A 62. percben Argentína veszélyeztetett: Rojo pontos beadását Híguain fejelte kapura, Benaglio azonban a felső léc alól kiütötte a labdát. Öt perccel később ismét a Napoli támadója került helyzetbe, Zabaleta beívelését fejelte mellé. Ezekben a percekben közel állt a gólszerzéshez az argentin válogatott, Messi bombája azonban épphogy elkerülte a felső sarkot.

A 75. percben Messi tökéletesen ívelt a svájci kapu elé, a csereként beálló Palacio azonban mellé fejelt. Három perccel később Messi cselezte be magát, de 14 méteres lövést Benaglio bravúrral védte; a kipattanóra Palacio érkezett, azonban a védők az utolsó pillanatban tisztázni tudtak. Az utolsó tíz percben is nyomtak az argentinok, de gólt ekkor sem tudtak lőni, így következhetett a ráadás.

A hosszabbítás kiegyenlítettebb játékot hozott, mint a második félidő, egyre fáradtabbak voltak ugyanis a csapatok. A ráadás első komoly lehetősége Di María nevéhez fűződött, de a bal felsőbe tartó bombáját Benaglio hatalmas bravúrral fogta. A 118. percben aztán szinte a semmiből megszületett a győztes gól: egy svájci labdavesztés után Messi vezette fel a labdát, majd tálalt a jobboldalon érkező Di María elé, aki tizenhárom méterről a hosszú alsóba gurított (1-0).

A ráadás utolsó percében egyenlíthetett volna Svájc, de Dzemaili közeli fejese a kapufán csattant, így Argentína jutott a negyeddöntőbe, ahol a Belgium–USA párharc győztesével találkozik.

– A mérkőzés előtt is azt beszélték itt a svájciak, hogy azt szeretnék, mint kétezer-tízben a spanyolok ellen, amikor nyertek egy-nullra – kezdte Vanczák Vilmos, a Sion és a magyar válogatott védője, a Rangadó.hu világbajnoki szakértője. – Akkor is a védekezésből induló veszélyes ellentámadásokra próbáltak építkezni, és be is jött ez a taktika. Most is voltak azért veszélyes akciói a svájci csapatnak, de összességében azt gondolom, hogy az argentinok jobban játszottak. Ennek ellenére azt mondom, hogy Svájc kihozta magából a maximumot. Jól védekezett, majd nagyon gyors játékosaira alapozva ellentámadásokból próbált gólt lőni. Ezúttal nem jött be ez a taktika, nem sikerült nyerni.

Olvasói sztorik