Foci vb 2014

Ochoa megállítja a hollandokat is?

Az európaiak tíz gólt lőttek eddigi három meccsük során, Mexikó viszont csak egyet kapott.

Kapcsolódó cikkek

Világbajnokság, nyolcaddöntő

Hollandia–Mexikó, Fortaleza, 18 óra, játékvezető: Pedro Proenca (portugál)
Costa Rica – Görögország, Recife, 22 óra, játékvezető: Ben Williams (ausztrál)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A világbajnokság eddigi legeredményesebb csapata, a holland válogatott a torna egyik legjobb kapusának tartott Guillermo Ochoával és a mexikói együttessel találkozik a nyolcaddöntő első vasárnapi összecsapásán. A hollandok százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg a B-csoportot, 5-1-re győzték le a címvédő spanyolokat, majd 3-2-re verték az ausztrálokat, s 2-0-ra Chilét.

Mexikó elsősorban Ochoa remek teljesítményének köszönhetően végzett a házigazda brazilok mögött az A-csoport második helyén, a 28 éves kapus három meccsen csak egy gólt kapott, a Brazília elleni 0-0 alkalmával emlékezetes védésekkel rukkolt elő.

– Tiszteljük a hollandokat, ahogy az összes többi csapatot is, de tudjuk, hogy a vébé esélyesei között tartanak minket számon, ez pedig nem megijeszt, hanem motivál bennünket – nyilatkozta Ochoa, s hozzátette, ha a nyolcaddöntőben le tudják győzni európai riválisukat, akkor messzire juthatnak a tornán.

A hollandoknál ugyanakkor abban bíznak, hogy az erős támadósor képes lesz bevenni a mexikói kaput a fortalezai Castelao Arénában.

– Tisztában vagyunk az erősségeinkkel, nálunk játszik Arjen Robben és Robin van Persie, Wesley Sneijder pedig szerintem a világ egyik legjobb futballistája – utalt a támadásokért és a gólokért felelős csapattagok fontos szerepére Dirk Kuyt, aki annak ellenére, hogy csatár, legutóbb, Chile ellen balhátvédként játszott.

Kuyt kitért arra, hogy a Manchester United támadója, Javier Hernandez rendre csereként kap szerepet a mexikóiaknál.

– Meglepő, mert szerintem ő egy rendkívül jó játékos, a mellőzése viszont azt jelenti, hogy a csapat nélküle is nagyon-nagyon jó.

Mexikó sorozatban hatodszor jutott be a vébén a legjobb 16 közé, onnan azonban eddig még soha nem sikerült továbblépnie.

– Nemcsak a hollandokat, hanem az összes többi nagy csapatot is meg akarjuk verni, s megnyerni a trófeát – jelentette ki Miguel Layun, a mexikóiak hátvédje. A hollandok négy éve döntőt játszottak, nagyszerű együttesük van, s most is esélyesek, de ha ezt a meccset hozzuk, az önbizalmunk az egekbe szökik majd.

A mexikóiaknál eltiltás miatt nem léphet pályára a középpályás Jose Juan Vazquez, akit valószínűleg Carlos Salcido helyettesít majd.

– A hollandok elleni meccs nehéz lesz, senki sem mondta, hogy könnyen átgázolunk rajtuk, de azon dolgozunk, hogy olyasmit érjünk el, amiről a legtöbben azt gondolják, lehetetlen – mondta Hector Moreno, a mexikói csapat védője.

A találkozó vasárnap 18 órakor kezdődik, a párharc továbbjutója a Costa Rica – Görögország mérkőzés győztesével csap majd össze a negyeddöntőben.

Costa Rica vagy Görögország történelmet ír

A vébé két meglepetéscsapata, a Costa Rica-i válogatott vagy az eddig nagyot küzdő görög együttes sporttörténelmet ír a torna vasárnap esti nyolcaddöntőjében. A két csapat ugyanis eddig még soha nem szerepelt vébén a legjobb nyolc között, találkozójuk győztese azonban most bejut a negyeddöntőbe.

Costa Rica az egyik legerősebb – Uruguayt, Olaszországot és Angliát is felvonultató – csoportot megnyerve került be a legjobb 16 közé, ráadásul előbbi két gárdát legyőzte, az angolokkal pedig biztos elsőségének tudatában játszott gól nélküli döntetlent az utolsó fordulóban.

A közép-amerikai együttes eddigi ellenfelei mind előkelőbb helyen szerepelnek a nemzetközi szövetség világranglistáján, mint a görögök, akik a 12. helyen állnak a rangsorban. Costa Rica a 28. a listán, a tornán eddig mutatott teljesítménye alapján mégis esélyesebbnek számít európai riválisánál.

– Mi voltunk Hamupipőke, most pedig favoritként tartanak minket számon, ez pedig azt jelenti, hogy kivívtuk magunknak a tiszteletet – nyilatkozta Michael Umana, a Costa Rica-i válogatott hátvédje.

Adrian Gutierrez, a nemzeti együttes sportigazgatója úgy véli, néhány fejezet még hátravan a csapat vébé-meneteléséből.

– Amit tettünk, az a történelem része, és tudjuk, hogy a teljesítményünknek van határa, eddig azonban ezt még nem értük el.

Costa Rica a vébék történetében másodszor, 1990 óta először jutott túl a csoportkörön, Jorge Luis Pinto szövetségi kapitány pedig ha előzetesen választhatott volna, vélhetően épp a görögökre tette volna a voksát a 15 lehetséges nyolcaddöntős ellenfél közül.

A dél-európai csapatnál úgy tűnik, elfogadták, hogy nem őket tartják a meccs esélyesének, ugyanakkor úgy tartják, szerencsés a sorsolásuk.

– Ezen a szinten minden riválisunkra úgy tekintenek, hogy jobb nálunk – mondta a görögök középpályása, Lazarosz Hrisztodulopulosz, de hozzátette, ő maga biztosan Costa Ricát választotta volna ellenfélnek. – De amit eddig tettek, az valóban egy csoda.

A görögök nagy küzdelemben és némi szerencsével jutottak tovább a C-csoport második helyezettjeként. Első góljaikat az utolsó csoportmérkőzésükön szerezték, és Jorgosz Szamarasz hosszabbításban értékesített büntetőjével nyertek Elefántcsontpart ellen, kiejtve ezzel az afrikaiakat.

– Minden meccsen ugyanazt a taktikát követjük: szilárd védekezés, az ellenfél játékának lassítása, s közben veszélyes támadások vezetése – nyilatkozta Fernando Santos, a 2004-ben nagy meglepetésre Európa-bajnok görög válogatott jelenlegi, portugál szövetségi kapitánya, aki úgy véli: hiba, hogy a nézők minden csapattól azt várják, hogy úgy játsszon, mint a brazilok vagy az FC Barcelona. – Ezeknek az együtteseknek megvan a karaktere ehhez, mi viszont a görögök vagyunk.

A két csapat Recifében, a Pernambuco Arénában csap össze vasárnap 22 órától – ott, ahol Costa Rica a csoportkörben 1-0-ra verte az olaszokat. A győztes a Hollandia–Mexikó mérkőzés továbbjutójával találkozik majd a negyeddöntőben.

Olvasói sztorik