Nemzetközi foci

Megkezdődött a ramadán

A muszlim játékosok nem ehetnek, nem ihatnak, nem dühönghetnek napközben a kieséses szakaszban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombat estétől veszi kezdetét a muszlimok vallási ünnepe, a ramadán. A hívők az iszlám holdnaptár kilencedik hónapjának kezdetétől harminc napon át böjtölnek napkeltétől napnyugtáig; nem esznek, nem isznak, tartózkodniuk kell az ingerült viselkedéstől, vagy éppen a nemi kapcsolattól is.

Ezáltal érdekes helyzet állt elő a brazíliai világbajnokságon, hiszen az egyenes kieséses szakaszban – amely szintén június 28-án, vagyis ma veszi kezdetét – több muszlim játékos csapata is érdekelt még, így kérdéses, vajon ők mennyire fogják bírni a folyamatosan fizikai igénybevétel mellett a böjti időszakot.

A svájciak nem böjtölnek

Svájc válogatottjában több muszlim játékos is helyet kapott, ám a szövetség úgy döntött, nem engedik, hogy futballistáik koplaljanak. Xhedan Shaqiri és hét társa egészen addig nem tarthatja vallását, amíg csapatuk ki nem esik a vébéről.

A francia válogatott is több muszlim játékost foglalkoztat (a hírek szerint egész pontosan öten vannak), köztük a gólfelelős Karim Benzemát is, akire nagy szüksége lenne a csapatnak. A szövetség a vébé előtt többször is aggályait fejezte ki az ünnep miatt, ám a végső szót a szövetségi kapitány, Didier Deschamps mondta ki, és jelezte, mindenkinek tiszteletben tartja szokásait, így náluk nem lesz tiltólistán a napestig tartó koplalás.

Belgium, Németország és Nigéria együtteseiben is találunk muszlim játékosokat, ám a legérdekesebb helyzetben mindenképpen a csoportjából nagy meglepetésre továbbjutó Algéria van. Az afrikaiaknak ugyanis mind a 23 játékosa a muszlim vallást gyakorolja, így a teljes keret böjttel készül a németek elleni nyolcaddöntőre.

Az algériai válogatott edzői és a játékosok nem szeretnének nyilvánosan beszélni a témáról, Vahid Halilhodzic kapitány sem kommentálta a dolgot, mert szerinte az magánügy. Az algériai szövetség még egy imámot is küldött Brazíliába, hogy beszéljen a játékosokkal és az edzőkkel a ramadánról.

Nem lesz baj

Ibrahim Hooper, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok szervezet kommunikációs vezetője egy interjúban elmondta, megoszlanak a vélemények az ünneppel kapcsolatban.

– A tudósok egy része úgy véli, ha nagy melegben kell sportolni a ramadán ideje alatt, akkor érdemesebb azokon a napokon megtörni a böjtöt, és később pótolni azt. Mások szerint viszont a napkelte előtti étkezéssel és kellő folyadékfogyasztással elkerülhető a kiszáradás.

Természetesen a FIFA figyelmét sem kerülte el az ünnep, és a torna előtt több kutatócsoportot is felkért, hogy részletesen járjanak utána, milyen hatással lehet a labdarúgókra a böjt.

A New York Times hasábjain Dr. Michel D’Hooghe, a FIFA orvosi stábjának vezetője elmondta, pozitív eredményekkel zárult a vizsgálat: „Amennyiben ésszerűen felépítik a böjt alatti táplálkozást, úgy tökéletesen átvészelhető ez az időszak a sportolók számára is. Napkelte előtt be lehet vinni annyi tápanyagot, hogy az estig kitartson.”

Olvasói sztorik