Nemzetközi foci

Megizzadtak a brazilok

Csak tizenegyesekkel tudta legyőzni Chilét a házigazda a vébé nyolcaddöntőjében.
Világbajnokság, nyolcaddöntő
Brazília–Chile 1-1 (1-1, 1-1, tizenegyesekkel 3-2)
Belo Horizonte, 58 ezer néző. Játékvezető: Webb (angol)
Brazília: César – Alves, Silva, Luiz, Marcelo – Gustavo, Fernandinho (Ramires, 72.) – Hulk, Oscar (Willian, 106.), Neymar – Fred (Jo, 64.). Szövetségi kapitány: Luis Felipe Scolari
Chile: Bravo – Mena, Silva, Medel (Rojas, 108.), Jara, Isla – Aranguiz, Díaz – Vidal (Pinilla, 87.) – Sánchez, Vargas (Gutierrez, 57.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Gólszerzők: Jara (öngól 18.), illetve Sánchez (32.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A házigazda Brazília és Chile párharcával kezdődött a világbajnokság egyenes kieséses szakasza. Előbbi az A-csoportban végzett az élen, míg Chile a hollandok mögött másodikként jutott tovább a B-csoportból.

Brazil fölénnyel kezdődött a találkozó, szinte folyamatosan nyomás alatt tartotta ellenfelét a házigazda. Az első helyzetre azonban jó negyed órát kellett várni: Neymar indult meg, de lövés helyett megpróbálta visszahúzni a labdát két védője mellett, így odalett a lehetőség. A 17. percben Hulk lőtt kapura egy szabadrúgást, Bravo azonban biztosan védett.

A 18. percben megszerezte a vezetést Brazília: Neymar szögletét Thiago Silva csúsztatta meg, a hosszún ott állt David Luiz, azonban a labdát végül védője, Gonzalo Jara pofozta a hálóba – öngól (1-0). A 26. percben ismét Neymar futotta le védőjét, de nagyon gyenge lövéssel fejezte be az akciót.

A 32. percben az alapvonal közelében végezhetett el bedobást Brazília: Hulk röviden passzolt vissza, Vargas lecsapott rá, az üresen álló Alexis Sánchezhez továbbított, aki laposan kilőtte a hosszú sarkot (1-1). Négy perccel később ismét Neymar kapott remek labdát: fejese egy védő hátán pattant meg, így centikkel elkerülte az a kaput. A szöglet után Bravo jött ki majdnem a tizenhatos vonaláig, szerencséjére védői blokkolták az üres kapura tartó labdát.

A 39. percben Neymar egy remek keresztlabdát vett le, de ismét belebonyolódott cseleibe, így elpattant tőle a labda; a játékszer Fred elé került, de fölé lőtt. A 42. percben Dani Alves kellemetlen löketét védte Bravo. A bekapott gól után ismét nagy fölényben játszott a brazil válogatott, de nem sikerült gólra váltani a helyzeteket, így 1-1-es döntetlennel vonulhattak szünetre a csapatok.

A 49. percben Fernandinho vette célba 25 méterről a kaput, de lövése mellé ment. Az 55. percben Hulk tett maga elé egy labdát, majd okosan helyezett a hosszú sarokba – a játékvezető szerint azonban kézzel szelídítette meg a játékszert, így gól helyett egy sárga lap került a neve mellé. A visszajátszásból kiderült, tévesen. Jóval visszafogottabb csapatot láthatott az elégedetlen brazil közönség a félidő elején, alig vezetett értékelhető támadásokat az első játékrészben nagy fölényben játszó együttes.

A 64. percben óriásit védett Júlio Cesar: a chilei támadók ügyesen passzolták ki a brazil védősort, majd Vidal lekészítését Aranguiz lőtte nagy erővel a rövid sarok felé. A 74. percben Hulk iramodott meg a bal oldalon, középre adását Jo öt méterről nem tudta a kapuba pofozni. A hazai szurkolók hangos füttykoncerttel jutalmazták ötlettelenül játszó kedvenceiket.

A 81. percben Daniel Alves ívelt Neymar fejére, de a támadó pont középre bólintott, így Bravo védeni tudott. Ritkán jutott el a kapuig a brazil csapat, annak ellenére, hogy a hajrában szinte csakis a chilei térfélen folyt a játék. A végére aztán némileg felpörögtek az események: a 84. percben Hulk verte meg védőjét, hosszú sarokra leadott lövését azonban bravúrral védte a chilei kapus.

A rendes játékidő ráadásában kijött a szorításból Chile, s az utolsó percekben kapuja elé szegezte a brazilokat. Gól azonban nem született, így jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

Nem változott a játék képe a ráadás első félidejében sem: a brazilok próbálkoztak, Chile tíz emberrel védekezett. A 102. percben Oscar gyenge fejese halt el Bravo ölében. Két perccel később Hulk lőtt 22 méterről, a chilei kapus azonban vetődve kiütötte a labdát. Az első 15 perc ráadásában Pinilla futott neki Dani Alvesnek – az esetért a brazil érthetetlen módon sárgát kapott, míg Chile veszélyes helyről jöhetett szabadrúgással. A pontrúgást Álexis Sánchez lőtte mellé.

A hosszabbítás második félidejére teljesen elkészültek erejükkel a csapatok: egy-két kósza távoli lövés jelentett csak veszélyt a kapukra. Az együttesek már inkább csak birkóztak a pályán, sok belépő tördelte a játékot. A 120. percben centiken múlt Chile továbbjutása, de Pinilla lökete a lécen csattant. Maradt az 1-1, jöhettek a tizenegyesek.

A tizenegyespárbajt a brazilok kezdték.

Az első körben David Luiz magabiztosan lőtt a bal sarokba, Pinilla középre tartó lövését viszont védte Júlio Cesar (1-0).

A második körben Willian mellé gurított, Álexis Sánchez lövését pedig Júlio Cesar védte (1-0).

A harmadik párharcban Marcelo lövésébe beleért Bravo, de így is a kapuban kötött ki a labda; a másik oldalon Aranguiz magabiztosan lőtt a léc alá (2-1).

A negyedik körben Hulk tizenegyesét védte Bravo, Díaz viszont nem hibázott (2-2).

Az ötödik körben Neymar magabiztosan értékesítette trükkös tizenegyesét, Jara viszont a kapufát találta el, így Brazília jutott tovább (3-2).

Olvasói sztorik