Foci vb 2014

Hogy lehet megállítani Ronaldo szabadrúgását?

Az amerikai kapus, Bred Friedel a kivárás taktikáját javasolja minden kollégájának.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Cristiano Ronaldo bárhogy képes túljárni a kapusok eszén, de a legtöbb bosszúságot a hajszálpontos szabadrúgásai jelentik – írjaaz amerikai válogatott korábbi, az angol Tottenham Hotspur jelenlegi kapusa, Brad Friedel a vasárnapi, magyar idő szerint éjfélkor kezdődő Egyesült Államok – Portugália meccs előtt.

Fontos leszögezni, hogy nem lehet előre kiszámítani a lövéseit. Bárhogy képes eltalálni a labdát, sőt olykor alápörget, mint a teniszben. Hatalmas erőt visz a rúgásba. Nagyon ritkán megy arra a labda, amerre az első mozgása alapján számít a kapus, sőt szinte mindig az ellenkező irányba száll. Ezért nagyon fontos, és Tim Howard tisztában van vele, hiszen többször játszott ellene. Nagyon fontos, hogy olyan testhelyzetben maradjon, hogy a lehető leggyorsabban tudjon reagálni, mert aki rossz irányba mozdul, akár csak egy kicsit is, az vesztett.

Csak a labda mozgását és irányváltozását kell követni, de éppen emiatt olyan nehéz a lövéseit menteni. Nincs túl sok játékos, akik képes úgy rúgni, mint Ronaldo. Gareth Bale nagyon hasonló stílusban lő, és egy kicsit Didier Drogba, Frank Lampard, Luka Modric és David Luiz módszere is hasonlít egy kicsit.

Ami az angolokat illeti, biztos vagyok benne, hogy az emberek meglehetősen bosszúsak, amiért a válogatott ilyen korán kiesett. Érdekes, hogy szerintem a csapat nem játszott rosszul. Az első meccsük egészen kiválóra sikeredett, tényleg! De Olaszország is a szebbik arcát mutatta, bármelyik csapat nyerhetett volna.

Salvatore Sirigu nagyon jól védett, és tudom, hogy az olaszok esélyesként emlegetik magukat, de az angol volt a jobb csapat azon a napon. Azt hittem, Sterling és Sturridge elhelyezkedése több problémát és meglepetést fog okozni Olaszországnak.

Nyilvánvaló, hogy Luis Suárez klasszis segítette Uruguayt a második forduló drámai csatájában, és ezúttal Anglia nem játszott jól. Azt hiszem, kifogyott az ötletekből. Rooney visszakerült középre, és jól teljesített. Ő egy nagyon alkalmazkodó játékos, és jó megoldás, hogy Sturridge közvetlenül mögötte kapott helyet, bár ez egy kicsi kiszámíthatóbbá tette őket – írja Friedel.

Az egykori válogatott kapus kiemelte, hogy az egyenlítés után nagyot hibáztak az angolok, mert Luis Suárez újabb akciójánál nem a biztonságot helyezték előtérbe, hanem lesre állítással próbálkoztak, aztán későn reagáltak, tehát ők leginkább az egyéni hibák miatt vesztettek. A rutinos kapus szerint az angolok produkciója olyan volt, mint Ghána játéka, amely odaajándékozta az Egyesült Államoknak a meccset.

Olvasói sztorik