Magyar foci

Nemzetek Ligája: a sorozat történetének legnagyobb szenzációja eddig a magyar válogatotté

Paul Ellis / AFP
Paul Ellis / AFP

A statisztikai adatszolgáltató Gracenote rangsorolta az UEFA 2018-ban életre hívott sorozata, a Nemzetek Ligája eddigi legnagyobb meglepetéseit,

Magyarország pedig kétszer is szerepel rajta, ráadásul a legváratlanabb eredményt is a mieink szállították.

A többség alighanem már a cím láttán rávágná a megfejtést: Szalai Ádámék wolverhamptoni 4-0-s győzelme az angol válogatott szerepel a Gracenote listájának első helyén. Anglia egy budapesti vereséggel kezdte a sorozatot, majd ikszelt a németekkel és az olaszokkal is, így az első győzelmére készült a június 14-i visszavágón, ehhez képest Sallai Roland már a 16. percben vezetést szerzett a magyar válogatott számára, amely a végére kiütötte a tavaly még Eb-döntőt játszó csapatát. Ez volt 1928 óta a legnagyobb csapás, amit az angolok hazai pályán elszenvedtek, nem mellesleg a csoportkör végén csak a negyedik helyen zártak, azaz kiestek a B divízióba.

Kapcsolódó
Hrutka János: A válogatott a Fradi szintjére jutott, csak éppen Marco Rossi nem tud igazolni
Hova jutott a magyar válogatott a sötét középkortól? Hogyan lett sikerorientált az attitűd? Ki veheti át Szalai Ádám helyét? Van-e ennél feljebb Marco Rossinak? Törvényszerű a visszaesés? Ezekről beszélgettünk a Ziccerben.

A Gracenote egy másik magyar sikert, a lipcsei 1-0-s győzelmet is felvette a top10-es listájára. Azon a meccsen szerezte utolsó gólját a válogatottban Szalai Ádám, ráadásul sarokkal.

Magyarország a második helyen végzett kiemelkedő szereplésének köszönhetően, Angliát oda-vissza legyőzte és Németország ellen is szerzett négy pontot. Egyedül az olaszokkal nem bírt, a vébéről lemaradó Európa-bajnok lett az első és készülhet a Nemzetek Ligája négyes döntőjére. A magyar válogatott ugyanakkor az első kalapból várhatja majd az Eb-selejtezők sorsolását, és ha nem sikerülne egyenes ágon kijutnia a 2024-es tornára, szinte biztosan pótselejtezhet.

A Gracenote rangsorában szerepelnek még ínyencségek, elég csak Gibraltár Örményország elleni 1-0-s sikerét említeni, vagy hogy a szlovákoknak mennyire rosszul sikerült ez a mostani sorozat, mert Kazahsztán és Azerbajdzsán ellen is elhasaltak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik