Magyar foci bajnokok ligája

Peter Stöger bebizonyította, van élet Rebrov után is

Illyés Tibor/MTI
Illyés Tibor/MTI
Miután három rendkívül sikeres évet követően Szerhij Rebrov távozott a Ferencváros kispadjáról, a szurkolók jogos aggodalommal várták, ki kerül majd a csapat élére. Peter Stögerre esett a választás, aki korábban a német élvonalban is megmutatta, rövid és hosszú távon is képes komoly eredményeket elérni. A Fradival hét mérkőzést megvívó osztrák edző, úgy tűnik, sikeres lehet Magyarországon is.

A Ferencváros labdarúgócsapata fontos mérföldkőhöz érkezett 2021 nyarán, amikor hivatalossá vált Szerhij Rebrov távozása. A 2018 augusztusában érkező ukrán vezetőedző az addigiakhoz képest nagyon magasra emelte a lécet, három bajnoki címet szerzett a csapattal, de még fontosabb, hogy 2019-ben az Európa Ligában, 2020-ban a Bajnokok Ligájában jutott csoportkörbe a játékosaival.

Rebrov kimaxolta a lehetőségeket a Ferencváros élén.

Ezzel az eredménysorral természetesnek mondható, hogy egy szakember továbbáll, az már kevésbé, hogy az Egyesült Arab Emírségek élvonalába igazol. Még ha tudjuk is, hogy mindössze két hónapot kellett arra várni, hogy megnyíljon az út Rebrov előtt, hogy korábbi csapattársa, Andrij Sevcsenko távozása után az ukrán válogatott kispadjára kerüljön.

Kapcsolódó
Kubatov Gábor jól döntött Rebrov-ügyben
Az élet és Varga Sándor menedzser szavai arra erősítenek rá, hogy a Fradi klubvezetése jól döntött, amikor elfogadta ügyfele, az ukrán edző februári felmondását.

A magyar futball szempontjából azonban sokkal fontosabb volt, hogy a Fradi kispadjára ki ülhet majd le. Ez egy rendkívül alapos kutatómunkát igénylő döntés, hiszen egyfelől a csapat játékosállománya és Hajnal Tamás sportigazgatói munkájának hála olyan előnybe került az FTC a bajnokságban, amivel nem vagy alig tud versenyezni bármelyik klub. Rebrov örökségét átvenni nehéz, de a legfontosabb szempontnak egyértelműen annak kellett lennie, hogy a Fradi továbbra is ott legyen a nemzetközi mezőnyben.

Mivel Rebrov már februárban jelezte, hogy távozni fog, a Ferencvárosnak volt ideje előre felkészülni. A kutatómunka eredménye pedig Peter Stöger kinevezése lett. Az osztrák edző bemutatkozása felemásra sikerült, mert az NB I-ben egy Kisvárdától elszenvedett vereséggel kezdett, de eközben a csapat a BL-selejtezőben

  • kétszer legyőzte a koszovói Pristinát, és 6-1-es összesítéssel jutott tovább,
  • szintén kétszer nyert a litván Zalgiris ellen, és 5-1-gyel ment tovább,
  • hazai pályán legyőzte a Slavia Prahát, és bár szerdán a visszavágón kikapott 1-0-ra, 2-1-es összesítéssel így is bejutott a BL rájátszásába.
Kapcsolódó
Vereséggel jutott tovább a Ferencváros a BL-ben
Kétgólos előnnyel utazott Prágába a Ferencváros, ebből egyet tudott megtartani.

A cseh bajnok kiejtése óriási bravúr, a Slavia az elmúlt években rendre nemzetközi meccseket vívott még tavasszal is, hogy mást ne mondjunk a legutóbbi szezonban az Európa Liga negyeddöntőjében szerepelt, és olyan csapatokat győzött le, mint a Bayer Leverkusen, a Leicester City vagy épp a veretlenül skót bajnokságot nyerő Rangers. Stöger azonban játékosként is tudta már, milyen érzés nemzetközi mérkőzéseken szerepelni.

Nyilasi Tibor utódja, aki a riválishoz szerződött

Peter Stöger Bécsben született 1966-ban, a helyi Favoritner AC utánpótlásába került kilencéves korában, onnan verekedte be magát a felnőttek közé 1985-ben. Ezután évente egyre jobb és jobb csapatokba igazolt, előbb az SK Vorwärts Steyrbe, majd a First Vienna FC-be, onnan pedig az Austria Wien következett, amelyből éppen a posztján üresedett meg egy hely Nyilasi Tibor távozásával.

Nyilasi a klub híres és népszerű játékosai közé tartozott. Éppen akkor távozott az Austria Wientől, amikor én odakerültem, különleges volt számomra, hogy az ő mezszámát viselhettem. Zseniális futballista volt

– idézte föl Stöger, milyen volt 22 évesen a magyar ikon csapatába igazolni.

Nyilasival ugyan nem játszhatott együtt, de a sikerek így sem kerülték el, hiszen hat év alatt egyaránt háromszor nyert bajnoki címet és Osztrák Kupát. Eközben a válogatottban is bemutatkozhatott, melyben pályafutása során 65-ször szerepelt és 15 gólt rúgott. Ez a hat év segített neki, hogy komoly játékosként tartsák számon, pedig az 1990-es világbajnokságot ki kellett hagynia, mert makacs sérülésből lábadozott. Az 1998-as vébén azonban kárpótolta az élet, kétszer is pályára léphetett Franciaországban.

Karrierje mégis csapongó volt az Austria Wien utáni években. Egy évet töltött Innsrbuckban az FC Tirol csapatában, majd 1995-ben az Austria ősi riválisához, a Rapid Wienhez igazolt, mellyel bajnokságot nyert, sőt 1996-ban KEK-döntőben is szerepelhetett a zöld-fehérekkel, ám a PSG-től 1-0-ra kikapott csapatával a fináléban.

A Rapidtól 31 éves korában távozott, és a linzi LASK után egyre kisebb csapatokban, a VfB Admira Wacker Mödlingben és a másodosztályú SC Untersiebenbrunnban játszott 2004-ig, amikor befejezte pályafutását. Színes és gazdag karriert tudhat magáénak, kora egyik legjobb osztrák focistájának tartják. Zoran Barisic, aki a Rapid Wien edzőjeként számtalan alkalommal találkozott vele ellenfélként, egy Kuriernek adott interjúban azt a kérdést kapta: mennyire lehet nehéz sportigazgatói munka után újra edzőnek állni? Így válaszolt:

Napokig ültem otthon, és felírtam, mi szól ellene és mi mellette. Utána úgy döntöttem, belevágok. Vannak példák rá, hogy ez sikeres váltás lehet, hiszen ott van Ralf Rangnick és a nagyszerű Peter Stöger is.

Bécsi sportigazgatóból budapesti BL-csapat edzője lett

Nem sportigazgatóként kezdte azonban élete következő szakaszát Stöger. Visszavonulásakor a nehéz anyagi helyzetben lévő SC Untersiebenbrunn vezetőedzői posztot ajánlott számára, de ő inkább amatőröket edzett. Ám csak egy évig, mert utána már nem tudott nemet mondani az Austria Wiennek, és óriási meglepetésre nullkilométeres szakemberként a klub edzője lett oldalán egy korábbi scouttal, Frank Schinkelsszel. A legbizarrabb az egészben, hogy működött is a dolog, négy hét alatt kupagyőztes vált Stögerékből a Rapid Wien 3-1-es legyőzésével. Ezután jött az újabb Stöger-sokk: az edző lemondott posztjáról, és sportigazgatónak állt.

2007-ben távozott az Austriától, és a First Viennához ment, ahol kettős feladatot látott el: a vezetőedző és a sportigazgató is ő volt. Vezérletével az egyesület 2009-ben már a másodosztályban szerepelt, hatalmasat fejlődött, így aztán nem okozott meglepetést, hogy előbb a Grazer AK, majd a Wiener Neustadt is fantáziát látott benne. Ezeknél a csapatoknál viszont nehezen találta a helyét, a graziaknál hamar lecserélték, a bécsújhelyi klubnál pedig maga kérte egy év után, hogy bontsák föl a szerződését, mert jobb ajánlatot kapott.

Így ülhetett le ismét az Austria Wien kispadjára, mellyel második korszakának első évében, a 2012-2013-as szezonban rekordnak számító 82 ponttal lett bajnok. 

Ez a csúcs öt évig élt, ekkor ugyanis egy ponttal megjavította a Red Bull Salzburg, ez azóta is rekordnak számít. Azért érdemes megjegyezni, hogy amióta rájátszásos végjáték van a ligában, kevesebb a meccsek száma.

Christian Hofer/Bongarts/Getty Images Peter Stöger az Austria Wien edzőjeként

Stöger szerződésében az szerepelt, hogy a munkáját annak függvényében értékelik, hogy az első két helyre, vagyis BL-selejtezős helyekre tudja-e vezetni a csapatot. Ezzel nem is lett volna gond, csakhogy megint eligazolt, ezúttal a német 1. FC Köln csapatához a Bundesliga 2-be. Az Austria Wien 700 ezer eurós fájdalomdíjat kapott érte, de a bécsi drukkerek úgy érezték, hátba támadta őket Stöger, aki Manfred Schmid másodedzőt is magával vitte Németországba.

Morális kérdésekről mindig csak akkor esik szó, ha jó szakemberek előre akarnak lépni az életben annak ellenére, hogy élő szerződésük van. Amikor kirúgnak egy edzőt, sosem kerül szóba a moralitás

felelte erre Stöger egy interjúban.

A kölni csapat négy éven át szépen fejlődött. Először feljutott az élvonalba, majd első bundesligás évében a 12., második szezonjában a kilencedik, a 2016-17-es idényben pedig az ötödik helyen zárt Stögerrel az 1. FC Köln. Gondolhatnánk, hogy ilyen eredménysor után ő akart a Dortmundhoz szerződni, de nem így történt. Az Európa Ligával terhelt 2017-2018-as idényben összesen 3 pontot kapart össze az együttes 14 meccs alatt, a pedig vezetőség a váltás mellett döntött.

Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images Az 1. FC Köln kivirágzott kezei között, nem csoda, hogy a szurkolók kedvelték

Mindössze egy héttel a kölni menesztése után lecsapott rá a Borussia Dortmund, és ő volt az első edző a klubnál, aki az első tíz meccsén veretlen maradt az élvonalban. A decemberben hetedik helyen átvett csapatot végül a negyedik helyre kormányozta, ám a szezon végén lejárt a szerződése, és elengedte őt a BVB.

A dortmundi félévet két, Austra Wiennél töltött szezon követte, az elsőben még csak sportigazgatóként vállalt szerepet, 2020 nyarától viszont harmadjára is vezetőedző lett. Hálátlan feladatot vállalt el, mert addigra a csapat már rendszeresen az alsóházban szerepelt, a bajnoki cím, aminek korábban rendre a bécsi lila-fehér klub volt az egyik várományosa, szóba sem jött. Ennek ellenére az alsóházi rájátszás megnyerésével Stöger a Konferencia Ligába vezette az egyesületét, mielőtt a Fradihoz szerződött volna. A már nélküle megvívott selejtező második körében a Breidablik ellen hazai pályán elért 1-1 után Izlandon 2-1-re kikapott az Austria Wien, és ezzel kiesett.

Nem Rebrov, de nem is akar az lenni

Mint látható, Stöger múltja alapján bármelyik klub számára nagy fogásnak számítana, de az edzői háttér mellett számtalan egyéb tényező is szerepet játszik a futballban. Szerhij Rebrov igazi munkamániás edzőnek számított, aki kifelé nagyon keveset mutatott meg magából, de a Fradi vezetői mindig kiemelték, hogy milyen jó személyiség. Stögert hozzá hasonlóan szintén nem látjuk ordítozva mutogatni az oldalvonalnál, viszont így is átjön, hogy kicsit lazább figura. Ahogyan azt az NB I-es csapatokkal foglalkozó NézőBarát nevű Twitter-felhasználó is kiemelte az osztrákkal kapcsolatban, Stöger a Slavia Praha kiejtése után simán beállt vigyorogni egy közös képbe. Ezt Rebrov soha nem tette volna.

A Büntető.com oldal ferencvárosi kinevezésekor írt bemutatót Stögerről, ebben Johannes Brandl, a Sky Sports Austria riportere ismerteti, miért tud hatni az emberekre.

„A futballszakmai tudása mellett a remek kommunikációs készségét, és azt emelném ki, hogy igazi csapatember. Tudja, hogyan kell bánni a játékosokkal és odafigyel rájuk” – mondta Brandl. Ezt az „egy közülünk” érzést pedig nagyon nehéz kiváltani anélkül, hogy a vezetői tekintély ne sérüljön.

2016-ban egyébként az ő beszólását választották a Bundesliga legjobb dumájának. Stöger a Köln edzőjeként nem értett egyet az egyik partjelzővel, a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón pedig megkérdezték tőle, mi történt. Így foglalta össze:

Felajánlottam neki a szemüvegemet, de azt sem látta!

Stöger tehát egy lazább és talán megközelíthetőbb ember, mint Rebrov volt, de ez nem jelenti azt, hogy ne követelné meg a kemény munkát. Az osztrák beszámolók szerint elsősorban az egyéni képzéseket és a taktikája alapjait tanította a játékosainak. A már emlegetett Manfred Schmid pedig az ellenfél kielemzésével segített, ebben állítólag messze felülmúlta Stögert, aki egy Sport10-nek adott interjúban ki is emelte a munkáját (ez a cikk azóta nem érhető el, de osztrák blogok hivatkoznak rá).

Ami viszont a Ferencváros számára kulcsfontosságú, hogy Stöger nagyon sokoldalú edző. Idősebb és fiatalabb játékosokkal is könnyen dolgozik, és több felállásban is otthonosan mozog. Csak az idei BL-meccseken játszott már a Fradi 4-3-3-as, 4-2-3-1-es és legutóbb, a Slavia Praha ellen 5-4-1-es formációval, miközben arra is volt gondja, hogy rotálja a futballistákat, amennyire lehet.

Szintén hangsúlyos volt a védelem megszervezése az Austria Wiennél. Stöger 2012-2013-as idényéről a Spielverlagerung.de oldal igen részletes taktikai értekezést közölt, amelynek vázát a védekezés alkotja, legyen a felállás 4-2-3-1 vagy 3-5-2. Visszatérő elem továbbá, hogy a 2-3 elöl helyezkedő játékos a labdát támadja letámadáskor, míg a többiek inkább az ellenfelekkel mozognak együtt. Szintén látványos a szélsőhátvédek előre törése, amit már mi is láthattunk a Ferencvárosban Wingo és Civic esetében is.

Az látszik, hogy Stöger még ismerkedik a focistái képességeivel, és inkább azok a meccsek döcögősek, ahol a Fradinak kell dominálnia, így kapott ki a Kisvárdától, és ezért is küszködött Koszovóban a Pristina elleni visszavágón. Az viszont egyértelmű, hogy

a védelem megszervezésében, gyors ellentámadások vezetésében elsőrangú, márpedig az FTC-nek megint ezt kell játszania a BL vagy az EL csoportkörében.

Ehhez jó mankó Stögernek a németországi éveiben gyűjtött tapasztalat. A Dortmundnál elsősorban a támadójátékot fogta vissza, hogy stabilizálja a védelmet a középpályások fegyelmezett visszazárását követelve. Inkább kevesebbet támadott vele a BVB, cserébe viszont nem kapott annyi gólt, és alighanem a Fradinál is valami hasonló a terve.

Megmutatta, hogy bármelyik csapatnál képes befoltozni a keletkezett lyukakat. A csapatai mindig elismerésre méltóan stabilan játszanak

ecsetelte a dortmundi félévében Michael Zorc sportigazgató a siker kulcsát.

A Bajnokok Ligájában elért eredményei alapján elmondható, hogy nemzetközi szinten kompetens, a Slavia Praha kiejtésével pedig az Európa Liga főtáblájára már biztosan eljuttatta a magyar bajnokot. A BL-csoportkörért még a svájci Young Boysszal meccsel az FTC, de ez sem tűnik megoldhatatlan feladatnak. Ha pedig eléri, hogy az NB I-ben domináló csapatként is sikeres legyen, ahogyan a bemutató sajtótájékoztatón ígérte, az idén sem kell majd sokat izgulniuk a Fradi-drukkereknek a bajnoki címért.

Olvasói sztorik