Nemzetközi foci

De miért igazol át Gulácsiék edzője a rivális Bayernhez?

Max Maiwald/DeFodi Images via Getty Images
Max Maiwald/DeFodi Images via Getty Images
Hetek óta olvasni lehetett róla, hogy a Bayern Münchentől távozó Hansi Flick helyét a csapat aktuálisan legnagyobb Bundesliga-ellenfelét irányító Julian Nagelsmann veheti át. A 33 éves vezetőedző egész életében erről a lehetőségről álmodott.

Igaznak bizonyultak a német sajtóértesülések és kedd reggel bejelentette az RB Leipzig, hogy Julian Nagelsmann július elsejétől már a Bayern München csapatát irányítja. A szakember így két szezont tölt el a lipcseieknél és még 33 éves korában megkapja a legsikeresebb német klub kispadját.

Kapcsolódó
Bejelentette új edzője érkezését a Bayern München
Hivatalossá vált az edzőváltás.

Amióta Hansi Flick jövője bizonytalanná vált a Bayernnél, azóta képben van Nagelsmann. A Münchennel egészen bámulatos másfél szezont hozó Flick összeveszett vezetőséggel, amikor nélküle döntöttek a csapatot 2011 óa erősítő Jérome Boateng sorsáról. A vezetőedző számára ez volt az utolsó csepp a pohárban, és közölte a vezetőkkel, hogy Hasan Salihamidzic sportigazgató döntéseinek ismeretében nem akarja meghosszabbítani nyáron lejáró szerződését. Németországban egyébként kész tényként kezelik, hogy ő lesz a nyári Európa-bajnokság után leköszönő Joachim Löw utódja a válogatottnál.

Flick gyakorlatilag mindent megnyert a Bayern Münchennel, amit meg lehetett. Niko Kovac 2019 novemberi menesztése után lépett elő, első idényében triplázott, majd még jött az európai és a német Szuperkupa, valamint a klubvilágbajnoki cím. Akárhogy is nézzük, ezt nem lehet überelni, a mostani szezonban ráadásul „csak” a bajnoki címvédés lesz meg – három fordulóval a vége előtt hét pont a Bayern München előnye.

Mint a legerősebb német klub, nem ritka, hogy a Bayern a hazai piacon, akár a riválisoknál néz először körül, a közelmúltban Robert Lewandowski (Dortmund) és Leon Goretzka (Schalke) is így került a bajorokhoz, hogy csak két alapembert említsünk. Miután az RB Leipzig Dayot Upamecanót már eladta a Bayernnek, nem szerette volna az edzőjét is átengedni. Beszámolók szerint a klub tulajdonosa,

Dietrich Mateschitz személyesen telefonált a riválisnak, hogy az edzőjét nem engedi sehová. Azzal viszont nem számolt, hogy Nagelsmann gyerekkora óta az ellenfél rajongója.

Nagelsmann München közelében, egy Landsberg nevű településen nőtt föl, ahol mindenki a Bayernnek drukkolt. Ezzel a klubbal feküdt és kelt, amikor pedig ébren volt, arról álmodott, hogy egy nap a bajorok játékosa lesz. Erre végül nem került sor, az 1860 München és az Augsburg második csapataiban játszhatott csak, mielőtt meniszkusz-sérülések miatt felhagyott a profi karrierrel húszévesen és edzőnek állt.

Ma már tudjuk, hiába csak 33 éves, fantasztikus edző vált belőle. Thomas Tuchel alatt bontogatta szárnyait az Augsburgban, majd egy rövid 1860 Münchennél tett kitérő után a Hoffenheimhez került, ahol az U17-es csapattól a felnőttekig lépdelt a ranglétrán, amelyet története első Bajnokok Ligája-szereplésig vezetett. Így kerülhetett az újdonságokra nyitott és fiatal tehetségekre kíváncsi Red Bull égisze alá tartozó lipcsei klub edzője is.

Hiába tudott egyenrangú partnere lenni a Bayernnek a Leipziggel, nem akarta elszalasztani a lehetőséget, hogy imádott klubjához kerüljön. Nem meglepő egyébként, korábban is világosan közölte, hogy Bayern-rajongó és az álma, hogy a klub kötelékébe tartozzon egyszer.

Nagyon boldog vagyok, de ha valaha lehetőséget kapnék, hogy az FC Bayernnél dolgozzam, még boldogabb lennék

– nyilatkozta már 2017-ben Nagelsmann.

Így most bekopogott Mateschitzhez, hogy közölje, szeretne a Bayern Münchenhez szerződni. Kérése nyitott fülekre talált, az RB Leipzig felvette a kapcsolatot a riválissal és

világrekordot jelentő húszmillió euró körüli összegben állapodtak meg egymással – két éve 5 milliót fizettek érte a Hoffenheimnek. Az eddigi csúcsot André Villas-Boas tartotta, akiért a Chelsea 15 milliót sem sajnált 2011-ben.

Nem Nagelsmann azonban 2021-ben az egyetlen edző, akit pénzért mozdítanak el a német klubok:

  • Marco Rose ötmillió euróba került a Borussia Dortmundnak,
  • Adi Hütter 7,5 millió euróért cserébe pótolja majd őt a Mönchengladbach-ban,
  • a Mainz pedig 1,6 milliót fizetett a Lieferingnek Bo Svenssonért.

A Bayern Münchent tehát nem lehet azzal vádolni, hogy új kellemetlen trendet indít el. A klub korábban hezitált Jürgen Klopp esetleges szerződtetésénél 2008-ban, majd Thomas Tuchelről is lecsúszott 2010-ben, de 2021-ben már nem akart egy újabb feltörekvő fiatal szakemberről lemaradni.

Sokan Nagelsmann szemére vetették, hogy a könnyebb utat választotta azzal, hogy a Bayernhez igazolt, a címvédő pedig szokás szerint azzal a kritikával szembesül, hogy kizsigereli és kirabolja a riválisokat. Ez már örökre vitatéma lesz a Bundesligában, de a keddi bejelentés kapcsán nem szabad lebecsülni az érzelmi hátterét is az üzletnek.

A Bundesliga idei kiírásából még három forduló van hátra, a Bayern München egy győzelemre van a bajnoki címtől, az RB Leipzig pedig egy sikerre a biztos második helytől. A következő idényben a lipcseiek újra megpróbálják majd letaszítani a trónról az akkor már Nagelsmann irányította Bayernt, aki élete állását tölti majd Münchenben 33 évnyi várakozás után.

Olvasói sztorik