Nemzetközi foci

Egyszer már belehalt a profizmusba a csodacsapat, mégis visszavágyik

A német negyedosztályban szereplő Saarbrücken története során volt már bajnoki ezüstérmes Németországban és aranyérmes a francia másodosztályban. A második világháború utáni időszakot még átvészelte a Saar-vidéki klub, azonban a profizmus érkezésével lassan leépült és visszazuhant az amatőrök közé. Most új lendületet kapva közelít a profi ligák felé, miközben a Német Kupában első és másosodsztályú csapatokat kiejtve jutott el az elődöntőbe.

A futballvilág legnagyobb meglepetésére bejutott a Német Kupa legjobb négy csapata közé a negyedosztályú 1. FC Saarbrücken, amely a Bundesligából érkező Fortuna Düsseldorfot ejtette ki. Az élvonalbeli csapat már az első félidőben hátrányba került, a hosszabbítást is csak vért izzadva harcolta ki, végül tizenegyesek döntötték el a találkozót, amelyből a hazaiak jöttek ki győztesként.

Persze a keretértékeken csak módjával érdemes rugózni, ám azért idekívánkozik, hogy a Saarbrücken játékosai összesen érnek 3,7 millió eurót a transfermarkt.com szerint, miközben a vendégeknél kezdőként végig játszó Kaan Ayhan egymaga 9 milliót.

Itt a német kupacsoda: negyedosztályú csapat jutott elődöntőbe
Kizúgott az élvonalbeli Düsseldorf a negyeddöntőben. A Bayern München szűk győzelemmel lépett tovább.

Különösen Daniel Batz, a kiscsapat kapusa fogott ki parádés napot, összesen öt büntetőt védett ki a negyeddöntőben: egyet a rendes játékidőben, négyet pedig a tizenegyespárbajban. De a másodosztályú Karlsruhe SC ellen is ő volt a hős, akkor is büntetőkkel ment tovább a Saarbrücken.

A 29 éves Batznak mindössze egy Bundesliga-mérkőzés van a lábában, még 2012-ben, a zárófordulóban kapott lehetőséget a Freiburg játékosaként, de a Dortmundtól simán kapott egy négyest. Most már a negyedik vonalban véd, ám a szezon kupameccsein csak kiderült, hogy van benne potenciál: ennyi találkozón nem lehet mindig mázlija valakinek.

Forrás: sofascore.com

A hőstett annak tükrében még nagyobb, hogy a Saarbrücken a Német Kupa történetében az első negyedosztályú klub, amely eljutott a negyeddöntőbe.

Bárkit is kapunk a következő körben, történelmet írtunk azzal, hogy elődöntőbe jutottunk. Szeretnénk viszont Berlinben, a fináléban is pályára lépni és ettől egyetlen lépésre vagyunk. Egy mérkőzésen pedig bármi megtörténhet, ahogy most is láthattuk

mondta Batz a Kickernek a meccs után.

Nagyképűnek is tűnhetne ez a nyilatkozat, de a klubjánál rendkívül komoly álmokat dédelgetnek, így ez a csodás kupaszezon lehet, tényleg csak a kezdete valaminek.

Egyszer már belehalt a profizmusba

Az 1. FC Saarbrückenre ma már viszonylag kevesen emlékezhetnek Németországon kívül, pedig jelentős hagyományokkal és történelemmel bír. Eredetileg a TV 1876 Malstatt sportegyesület labdarúgó szakosztályaként jött létre 1903-ban, de négy évvel később önálló klubként működött tovább. Innentől kezdve a maga útját járta, amely meglehetősen rögösnek bizonyult: 1935-től a dél-nyugati régió legerősebb bajnokságaiban játszhatott, de évről-évre változott a ligák összetétele, így ez igencsak változatos eredményeket hozott. Összességében azért a sikeresebbek közé tartozott a Saarbrücken, két regionális bajnoki cím és egy összevont bajnoki ezüst volt a mérleg.

A második világháború utolsó két évében SC Altenkessellel összevonva kellett szerepelnie a csapatnak, majd  a világégés után a Saar-vidék Franciaországhoz került, így a focicsapat is a francia bajnokságba került át. A gyakorlatban csak egyetlen másodosztályú idényt vállalt FC Sarrebruck néven a klub, amit megnyert ugyan, de sem a francia élvonalban, sem a második vonalban nem indult már el újra.

Két évig nem indult bajnokságban, csak barátságos mérkőzéseket kötött le az egyesület és azon dolgozott, hogy segítse a Saar-vidék önállósodását. Saját futballszövetség jött létre, amelyet a FIFA felvett a tagjai közé, így a válogatott – a keretében tíz Saarbrücken-játékossal – elindult az 1954-es vb selejtezőjében: a csapat Nyugat-Németország mögött második lett és nem jutott ki a tornára, de Norvégiát megelőzte.

További érdekesség, hogy még saar-vidéki csapatként a BEK-ben is szerepelhetett a csapat 1955-ben: az AC Milan ellen 7-5-ös összesítéssel búcsúzott.

Végül azonban a Saar-vidék nem lett önálló terület, 1952-ben pedig visszakerült a német futball vérkeringésébe az 1. FC Saarbrücken annak ellenére, hogy 1957-ig még mindig hivatalosan francia terület volt a vidék. Az együttes rögtön ezüstéremmel kezdett az élvonalban, és ugyan az ötvenes években bivalyerősnek számított, a hatvanas évek elejétől kezdve liftezett az osztályok között. Többször is járt ugyan az élvonalban, valamint háromszor játszott elődöntőt a Német Kupában, ám 1995-ben anyagi okok miatt az amatőrök közé sorolták vissza, ahonnan még nem talált vissza a profik közé.

Gerd Müller gólöröme egy 1976-1977-es bajnokin. Az akkor épp feljutott 1. FC Saarbrücken 5-1-re kapott ki a Bayern Münchentől. Fotó: HARTMUT REEH / DPA / dpa Picture-Alliance

Nagy pénz, nagy foci

A klub életében nem várt fordulat állt be 1998-ban: Hartmut Ostermann, egy Saar-vidékről származó üzletember szinte a semmiből lépett elő, hogy felvirágoztassa az egyesületet. Ostermann villamosmérnökként végzett ugyan, ám luxusingatlanok kereskedelmével tett szert vagyonára. Az üzletkötés mellett él-hal a futballért is:

  • a TSG Pfeddersheimben maga is játszott,
  • 1990-ben az FC Homburg elnöke,
  • majd 1998-tól 2007-ig, illetve 2013-tól napjainkig az 1. FC Saarbrücken elnöke lett.

Nem sajnálja a pénzt a kluboktól, a Victor’s Residenz Hotel-lánc a Saarbrücken, míg a Forum GmbHaz a Homburg főszponzora a mai napig – mindkét vállalat Ostermann tulajdona. A Saarbrückent sikerült sabilizálnia az elmúlt években, így aztán egyetlen cél van: visszakerülni a profik közé.

Nem vagyunk egy klasszikus regionális csapat, vannak játékosaink, akik jóval magasabb ligákban is szerepeltek

– mondta a Spiegelnek Marcus Mann sportigazgató a Düsseldorf elleni Német Kupa-mérkőzés előtt.

Lukas Kwasniok vezetőedzőnek volt miért mosolyognia. Fotó: Oliver Dietze/dpa

A komoly keret nagy célokért küzd, a 2019-2020-as szezonban a feljutást kérte a klub vezetése. Ostermann csapata vezeti is a Regionalliga Südwestet hat ponttal az Elversberg előtt. Négy éve tart már a klub stadionjának felújítása is, alighanem a Hermann-Neuberger Stadion elsőrangú minőséget képvisel majd.

Egyetlen, ám elég komoly aggodalma így is lehetett a szurkolóknak és a klubnak:

Hartmut Ostermannt adócsalással vádolták meg.

A 2002-es ügyben végül a területi bíróság az üzletember javára döntött. A Német Kupa-szereplés már önmagában is 5,4 millió eurót hozott a klubkasszába, így aztán saját lábán is megállna az 1. FC Saarbrücken egy darabig, ha Ostermannt esetleg el is távolítják a csapattól.

Ilyen körülmények között egyáltalán nem lenne meglepő, ha az elkövetkezendő években az együttes megindulna fölfelé. A szilárd alapok kiépülni látszanak, a mostani játékosállomány pedig egyértelműen minőséget képvisel. Csak a kupában

  • kiütötték a Bundesligában szereplő Düsseldorfot és Kölnt,
  • legyőzték a másodosztályú Regensburgot és kiejtették a Karlsruhét.

Annyit fogunk inni, hogy azt sem tudjuk majd, milyen nap lesz holnap

mondta a továbbjutás követően Lukas Kwasniok vezetőedző a Spiegelnek.

Ha minden így megy tovább, meg kell majd növelni a régióban a söröshordók számát, mert hasonló esték jöhetnek majd a német futballban.

Kiemelt kép: Thomas Frey/dpa

Olvasói sztorik