Élő Nemzetközi foci

Tizenegyeseken úszott el Frank Lampard edzői pályájának első trófeája

Angol házidöntő jött össze az Európai Szuperkupában, ugyanis a Bajnokok Ligáját a Liverpool, míg az Európa Ligát a Chelsea nyerte májusban. Kiélezett csatát hozott a meccs, végül 2-2-es döntetlen után tizenegyesekkel nyert a Liverpool.

Lüktető első tíz percet produkáltak a csapatok, helyzetek adódtak mindkét oldalon, de komoly feladat elé Kepa Arrizabalaga került előbb Fabinho, majd Mohamed Szalah lövésénél. Apránként azonban egyre feszültebb és idegesebb lett a Liverpool, miközben a Chelsea apránként átvette a játék irányítását. Végül a vezetést is megszerezték a Kékek, a 36. percben a nagyon lelkesen focizó Christian Pulisic indult meg N’Golo Kante passza után, a komplett liverpooli védelemre fittyet hányva keresztpasszal szolgálta ki Olivier Giroud-t, a francia csatár pedig higgadtan a bal alsó sarokba gurított.

Megzavarodott Jürgen Klopp csapata, kisvártatva még egy gólt kapott, de szerencséjére Pulisic lesről indult a támadásnál, így utólag érvénytelenné vált a második Chelsea-gól. Térfélcsere után beállt Roberto Firmino és varázsütésre életveszélyesen kezdett focizni a Pool. Percek alatt jött is az egyenlítés, a csereember kotorta a labdát Sadio Mané elé, miután szerencsésen a Chelsea védelme mögé került a labda.

Ezután is szorongatott a Liverpool, de a második gól csak nem jött össze, így 10-15 perc után visszavett a tempóból Jürgen Klopp csapata, kicsit jobban kibontakozott Frank Lampard együttese. Jött is néhány akció, de jobb lehetőség adódott a Liverpool előtt, Szalah lövését és Virgil van Dijk közeli ismétlését is védeni tudta Kepa. Túloldalon a csereként beálló Mason Mount hiába lőtt magabiztosan a bal alsóba, a gólpasszt adó Jorginho lesről indult. Manénak volt még egy helyzete, de hosszabbításra volt szükség a döntéshez.

Meghúzták a hosszabbítást is a csapatok, először a Liverpool szerzett gólt a 95. percben, miután Firmino visszatett labdáját Sadio Mané a léc alá lőtte, majd Adrián védett nagyot, de pár percre rá összehozott egy tizenegyest, amit Jorginho rém pimaszul értékesített. A hosszabbítás második félidejében a Chelsea volt aktívabb, de a távoli lövéseket védte Adrián, így maradtak a tizenegyesek.

Az első négy páros nem hibázott, majd az ötödik körben Mohamed Szalah bevágta a maga tizenegyesét, míg Tammy Abraham kísérletét lábbal védte Adrián, így a Liverpool örülhetett a trófeának. Frank Lampardnak még várnia kell edzői pályafutása első serlegére.

Európai Szuperkupa

Liverpool–Chelsea 2-2 (0-1, 1-1, 2-2) – tizengyesekkel 5-4
Isztambul, Besiktas Park
v.: Stéphanie Frappart (francia)
Liverpool: Adrian – J. Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson (Alexander-Arnold 91.) – Fabinho, Henderson, Milner (Wijnaldum 64.) – Oxlade-Chamberlain (Firmino 46.), Szalah, Mané (Origi 103.).
Vezetőedző: Jürgen Klopp
Chelsea: Kepa – Azpilicueta, Christensen (Tomori 85.), Zouma, Emerson Palmieri – Jorginho, Kanté, Kovacic (Barkley 101.) – Pedro, Giroud (Abraham 73.), Pulisic (Mount 73.).
Vezetőedző: Frank Lampard
Gólszerzők: Mané (48., 95.) ill. Giroud (36.), Jorginho (100. – tizenegyes)
Sárga lap: Henderson (85.), Alexander-Arnold (107.) ill. Azpilicueta (79.)
Piros lap:

Kiemelt kép: Michael Regan/Getty Images

Tizenegyeseken úszott el Frank Lampard edzői pályájának első trófája

Lüktető első tíz percet produkáltak a csapatok, helyzetek adódtak mindkét oldalon, de komoly feladat elé Kepa került előbb Fabinho, majd Szalah lövésénél. Apránként azonban egyre feszültebb és idegesebb lett a Liverpool, miközben a Chelsea apránként átvette a játék irányítását. Végül a vezetést is megszerezték a Kékek, a 36. percben a nagyon lelkesen focizó Christian Pulisic indult meg N’Golo Kante passza után, a komplett liverpooli védelemre fittyet hányva keresztpasszal szolgálta ki Olivier Giroud-t, a francia csatár pedig higgadtan a bal alsó sarokba gurított.

Megzavarodott Jürgen Klopp csapata, kisvártatva még egy gólt kapott, de szerencséjére Pulisic lesről indult a támadásnál, így utólag érvénytelenné vált a második Chelsea-gól.

Térfélcsere után beállt Roberto Firmino és varázsütésre életveszélyesen kezdett focizni a Pool. Percek alatt jött is az egyenlítés, a csereember kotorta a labdát Sadio Mané elé, miután szerencsésen a Chelsea védelme mögé került a labda.

Ezután is szorongatott a Liverpool, de a második gól csak nem jött össze, így 10-15 perc után visszavett a tempóból Jürgen Klopp csapata, kicsit jobban kibontakozott Frank Lampard együttese. Jött is néhány akció, de jobb lehetőség adódott a Liverpool előtt, Mohamed Szalah lövését és Virgil van Dijk közeli ismétlését is védeni tudta Kepa Arrizabalaga. Túloldalon a csereként beálló Mason Mount hiába lőtt magabiztosan a bal alsóba, a gólpasszt adó Jorginho lesről indult. Manénak volt még egy helyzete, de hosszabbításra volt szükség a döntéshez.

Meghúzták a hosszabbítást is a csapatok, először a Liverpool szerzett gólt a 95. percben, miután Firmino visszatett labdáját Sadio Mané a léc alá lőtte, majd Adrián védett nagyot, de pár percre rá összehozott egy tizenegyest, amit Jorginho rém pimaszul értékesített. A hosszabbítás második félidejében a Chelsea volt aktívabb, de a távoli lövéseket védte Adrián, így maradtak a tizenegyesek.

Négy sorozat után mindenki betalált, ám Tamy Abraham lövését kivédte Adrián, így a Liverpoolé lett a trófea.

Origi épphogy, de belőtte

A jobb alsót választotta a liverpooli cserecsatár, Kepa eltalálta az irányt és beleért, de nem tudott védeni. 3-2.

Jorginho is

Ugyanoda lőtte, mint a Liverpool játékosa, 1-1.

Jönnek a tizenegyesek!

Ennél szorosabb nem lehet egy döntő. Kérdés, hogy Fabinho vállal-e lövést, nagyon húzza a lábát.

Megint Mount próbálkozott

Adrián üggyel-bajjal védeni tudott, az ismétlésnél pedig lesről indult Abraham. Alighanem tizenegyesk döntenek majd, csak percek maradtak.

Adrián védett nagyot

Mount lőtte el takarásból a labdát, a kapus szép vetődéssel védett, majd Pedro is távolról lőtt, de picivel a bal kapufa mellé. Maradt a 2-2.

Nyom a BL-győztes

Már nincs sok a meccsből, sok kockázatot senki sem vállal érthető okokból. Egyedül henderson szereti Szalah felé ívelgetni a labdákat, de sok haszna nem volt belőle csapatának. A Chelsea ugyan nyomás alatt volt, de bajba nem került azért.

Három méterről nem tudta belőni Abraham!

Matip sokadik eladott labdája került Pedróhoz a jobb oldalon, levitte az alapvonalig, majd középre lőtt és az érkező Abraham belepiszkált, de képes volt üres kapu mellé pöckölni az érkező labdát.

Cserék itt is, ott is

Kovacicot Barkley váltotta, míg a túloldalon a Divock Origi állt be a duplázó Mané helyére.

Tizenegyesből egyenlített a Chelsea

Abraham lépett ki először a labdával, ezt bravúrral védeni tudta Adrian, de egy perccel később újra Abraham bukkant föl a tizenhatoson belül és ezúttal a kapus kiütötte a csatár lábát. Jorginho állt a labda mögé és hanyag szemtelenséggel gurított a kapu bal oldalába.

Firmiino-gólpassz és Mané-gól újra

Firmino lépett ki a bal szélen egy labdával, majd visszatette a második hullámban érkező Sadio Mané elé, aki cirka tíz méterről a léc alá lőtt.

Megint lesgólt lőtt a Chelsea

Tanári volt Jorginho keresztlabdája és Mount magabiztosan a bal alsóba is lőtt, csak éppen lesről indult az akció.

Most a Chelsea volt veszélyes

Kante kapott labdát, amit az alapvonal előtt középre is tudott még tenni, de Pedro lövését blokkolta Van Dijk. Egy perccel később Abraham lépett ki a leshatárról, de a túloldalra szánt labdát kivágta becsúszva Gomez.

Azpilicuetáé az első sárga lap

A spanyol két kézzel lökte föl hátulról Manét, aki persze nagyot esett, de a Chelsea játékosa nehezményezte a lapot – meg a tényt, hogy ígéretes helyről jön szabadrúgás a Poolnak.

Olvasói sztorik