Élő Válogatott

Tovább tart a szlovák átok, kikaptunk az Eb-selejtezőn

Nagyszombaton kezdte meg a magyar válogatott a 2020-as Európa-bajnoki selejtező sorozatát. Marco Rossi 3-5-2-es felállással küldte pályára csapatát a Szlovákia elleni rangadón, azaz három belső védővel és két úgynevezett wingbackkel (Korhut Mihály és Lovrencsics Gergő személyében).

Az első félidőben rettentő idegesen és sok hibával futballozott nem csak a hátvédsor, hanem az egész válogatott. Szlovákiának hét lövése volt, többet is birtokolta a labdát de nem állíthatnánk, hogy törte a mieink hátát a kapu. Pont ezért volt annyira bosszantó, hogy pár perccel a szünet előtt csak “talált” egy gólt Szlovákia.

A legaktívabb hazai játékos, Albert Rusnák kapott az alapvonalhoz közel labdát a tizenhatos bal szélénél. Mivel Kleinheisler László későn lépett ki rá, erőből középre tudott passzolni, az érkező Ondrej Duda pedig kapásból a jobb alsóba perdített.

Fordulás után nem sokkal Rossi lehozta az izomfáradásra panaszkodó Kleinheislert és a sok rossz megoldást produkáló Kalmár Zsoltot, helyükre Szoboszlai Dominik és Dzsudzsák Balázs érkezett. Ezzel a szabadrúgások, szögletek feljavultak, de egy-egy elakadó távoli lövésnél többre mezőnyben nem futotta.

Apránként átvettük az irányítást, de a komoly helyzeteket inkább ellenfelünk tudta kialakítani, Willi Orbán került egyedül nagy ziccerbe, de fejese nem repült át Martin Dúbravka feje fölött és Szalai Ádám kapáslövését is védte a hazai kapus.

Az idő telt, az egyenlítés csak nem akart jönni, sőt előbb Peter Pekarík lőtt lesgólt, majd nem sokkal később Rusnák érvényes találatot is szerzett a szellősen védekező Korhut Mihály mellett.

Ezzel a meccs el is dőlt, Magyarországnak így öt mérkőzés után két döntetlen és három vereség a mérlege Szlovákia ellen és vereséggel kezdte az Európa-bajnoki selejtezőket.

Európa-bajnoki selejtező, E-csoport, első forduló:

Szlovákia-Magyarország 2-0 (1-0)
Nagyszombat, City Aréna. Játékvezető: Vladislav Bezborodov (orosz)

Szlovákia: Dúbravka – Pekarík, Skriniar, Vavro, Hancko – Kucka, Lobotka – Hamsík, Duda (Safranko 87.), Rusnák (Mihalík 93.) – Mak (Stoch 79.).

Magyarország: Gulácsi – Lang (Holender 81.), Orbán, Kádár – Lovrencsics G., Kalmár (Dzsudzsák 61.), Nagy Á., Kleinheisler (Szoboszlai 55.), Korhut –  Kovács I. – Szalai

Gólszerző: Duda (42.), Rusnák (85.)

Sárga lap: Vavro (21.), Kucka (51.), Hamsík (78.), Skriniar (90.) ill. Kalmár (10.) , Korhut (59.), Nagy (88.)

Nyitókép: 24.hu/Mohos Márton

Újra úton a labda

Nem cserélt egyik csapat sem, viszont azonnal a szlovákoké lett a labda.

Pár perc hiányzott...

Kár a bekapott gólért, de nem mondható, hogy ne dolgozott volna meg érte a szlovák csapat. Az első félidőben hét lövése volt a hazai csapatnak, többet is volt nála a labda, ráadásul a magyar védelem rettenetesen idegesen, sok hibával játszott. Ennek ellenére nem volt átütő erő a szlovákokban, ezért bosszantó, hogy pár perccel a szünet előtt csak “talált” egy gólt Szlovákia.

Vége is a félidőnek

Lendületbe jöttek a szlovákok a rúgott góltól, Gulácsinak még észnél kellett lennie a végén, de hosszabbítás nélkül véget ért az első 45 perc.

Kalmár esett el a tizenhatoson belül

Meglehetősen eseménytelenül csordogált a meccs, amikor a támadáshoz fellépő Lovrencsics középre tette a labdát, Kalmár mintha el is érte volna, de a védő elsodorta. Elsőre nem látszott, hogy labdát, vagy lábat talált a szlovák, de Bezborodov játékvezető azonnal mutatta, hogy szó sincs tizenegyesről.

Nehogy zárt kapu legyen a vége!

Nagy összegben lehetett volna fogadni rá, hogy hallani fogjuk és lőn: a magyar tábor rákezdett az “Utálunk szar Szlovákia” kezdetű rigmusra, gyanítjuk, a helyszínen tartózkodó UEFA-ellenőr bőszen jegyzetelt közben.

Hol a Spartak-tábor?

A meccs előtt megkérdezett felvidéki szurkolók azt mondják, azért is hozhatta a szlovák szövetség Nagyszombatra a meccset, mert a helyi csapat, a Spartak Trnava drukkerei viszik a prímet a szlovák szurkolótáborok között. Ehhez képest a magyar tábor eddig simán leszurkolja a szlovákokat.

Megint mázlink volt

Könnyelműen eladtuk a labdát a tizenhatostól pár lépésre, végül David Hancko emelte kapura, szerencsénkre nem csak Gulácsi Péter fölött szállt el a labda, hanem a kapunk fölött is. Mázli…

Gulácsinak kellett először védenie

Pekarík gondolt egy merészet és egy távoli átlövéssel próbálkozott. Gulácsi Péter figyelt és szögletre kiütötte a labdát, ami bizony befért volna a jobb alsóba. Marad a 0-0.

Ezt most megúsztuk!

Rusnák kapott jobb szélen egy jó indítást Kuckától, egyből középre adott Hamsíknak, szerencsénkre a szlovákok sztárja nem egyből lőtt, így a rárontó magyar védők megzavarták. Nagy helyzet volt.

Hektikus a kezdés

Sok a hiba mindkét oldalon, az egyetlen izgalmat Albert Rusnák okozta, amikor rácsúszott Willi Orbán lábára.

A hazai csapat indította a meccset

Három játékosunk próbálta megzavarni a hátul adogató szlovákokat, de kevés sikerrel, egy percig nem is értünk labdába, de nagyon nem volt miért izgulnunk.

Füttyverseny lett a himnuszokból

Elsőként a mieink himnusza harsant fel, mire a hazai drukkerek nagy füttyszóval feleltek. Ezek után várható volt, hogy a kilátogató magyarok is “válaszolnak”.

Egy összetűzés volt a meccs előtt

Alapvetően békés volt a hangulat Nagyszombatban, de egy kisebb összetűzés így is akadt a vendég és a hazai szurkolók között. A magyar drukkerek ugyanis a közel 20 ezer férőhelyes Anton Malatinsky Stadion közelében lévő gyorsétteremnél megdobáltak egy 10-15 fős szlovák csoportot, az összetűzés során néhány ütésváltás is történt, de a rendőrök hamar szétválasztották a feleket.

A vendégszektor tele, de máshol is ülnek magyarok

Nagyjából 2000 magyar drukker van a helyszínen, legalábbis a vendégszektorban, mert a felvidéki magyarok a szlovákoknak fenntartott szektorokban foglalnak majd helyet, és sok olyan szurkoló érkezett Magyarországról, aki a felvidékiekkel megvetette magának a jegyét, kérdés, őket beengedik-e. A hét elején még azt mondták, csak az jöhet be azokba a szektorokba, aki rendelkezik szlovák iratokkal.

Nekünk az év meccse, nekik csak egy csütörtök délután

Mintha a magyarokat jobban izgatná ez a meccs, legalábbis a találkozó előtt Nagyszombaton sétálgatva az volt az érzésünk. Az egységesen feketébe öltözött magyar drukkerek a város főterén gyülekeztek – nem kevés rendőr kíséretében, a helyi készenlétisek egy része maszkot húzott, egyből eszünkbe is jutott az 1992-es Slovan-Fradi BEK-meccs, amikor a csuklyás pozsonyi rendőrök alapos verésben részesítettek sok Fradi-szurkolót.

Olvasói sztorik