Válogatott

Még a harmadik kalapba is kerülhet a magyar válogatott az Eb-selejtezőn

A többi C-divíziós másodiktól függ a mieink végső NL-helyezése.

Mint ismert, vasárnap este a finnek elleni hazai győzelemmel zárta a Nemzetek Ligája csoportkörét a magyar válogatott. Mivel a másik mérkőzésen a görögök odahaza kaptak ki az észtektől, eldőlt, hogy a mieink a második helyen fejezik be a C-divízió 2. csoportját.

Ami az Európa-bajnoki selejtezőre is hatással lehet: az európai szövetség december 2-án sorsolja a 2019 márciusa és novembere között esedékes Eb-selejtező csoportjait – a lebonyolításról, továbbjutásról, a csoportokhoz már nem kapcsolódó pótselejtezőről itt írtunk –, a sorsolást megelőző kiemelésnél pedig ezúttal már az NL-ben elért helyezéseket veszi alapul.

Nemzetek Ligája-helyezése alapján pedig

a magyar csapat a harmadik vagy a negyedik kalapban kap helyet,

azaz kettő vagy három magasabban jegyzett válogatott mögé kap besorolást a selejtezőkre.

A sorsolásról

Összesen hét kalapból húzzák a csapatokat: az NL A-divíziójának négy csoportgyőztese kiemelt lesz (övék az ötcsapatos A-, B-, C- és D-csoport első kiadó helye), míg

  • az első kalapba kerülnek az 5–10. helyezettek – ők lesznek a maradék hat csoport kiemeltjei.
  • A második kalapba kerül az NL 11–20.,
  • a harmadik kalapba a 21–30.,
  • a negyedikbe a 31–40.,
  • az ötödikbe a 41–50.
  • és a hatodikba az 51–55. helyezettek.

A magyar válogatott másodikként végzett a 2. csoportban, így a 25–39. helyezetteket adó C-divízió többi mérkőzésétől függően az NL összesített listáján a 29–32. hely valamelyikét szerzi meg. Végső helyezése attól függ, hogy a többi C-divíziós csoportban hány ponttal és milyen gólkülönbséggel zárnak a második helyezettek – ha a másik három csoportmásodik közül kettőt maga mögé utasít, akkor befér a harmadik kalapba.

A négycsapatos csoportokban az utolsók elleni eredményeket nem veszik figyelembe, így a magyar válogatott a fenti számítás szerint hat ponttal és +1-es gólkülönbséggel zárt.

  • Legalább ugyanennyi pontja lesz az 1. csoport másodikjának (Izrael (+2-es gólkülönbség) vagy Skócia (+5) lesz az, egymás ellen zárják a csoportkört);
  • hat ponttal (és +2-es gólkülönbséggel) áll jelenleg a még egy beszámítandó meccset játszó Norvégia a 3. csoportban, míg ha itt a bolgárok végeznek másodikként, hét egységgel biztosan előttünk lesznek;
  • és szintén jobban áll a litvánok elleni győzelem nélkül nyolc pontot szerző Szerbia is, de a 4. csoportban Romániának van nagyobb esélye a második helyre, amely viszont csak három döntetlent hozott eddig a nem utolsó helyezettek ellen, ha pedig nem nyer Montenegróban, a csoport itteni másodikja biztosan kevesebb pontot gyűjt, mint a mieink.

Az UEFA december 2-án délben sorsolja a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait – tíz csoport lesz, öt darab ötcsapatos (A–E) és ugyanennyi hatcsapatos (F–J). A 12 házigazda (hazánk mellett Anglia, Azerbajdzsán, Dánia, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Skócia és Spanyolország) sorsolása irányított: maximum két-két rendező kerülhet egy selejtezőcsoportba.

Kiemelt kép (illusztráció): Dirk Waem/Belga Mag/Belga/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik