Nemzetközi foci

Nemzetek Ligája, Eb-selejtező: így folytatja a magyar válogatott

Mutatjuk, hogyan lehetünk ott a 2020-as Európa-bajnokságon.

Nem teljesen tét nélküli mérkőzéssel zárja a Nemzetek Ligája-csoportkörét a C-liga 2. csoportjában a magyar válogatott. A mieink a csoportot már megnyerő, és így a B-ligába feljutó finneket fogadják a Groupama Arénában vasárnap este (20.45) – Marco Rossi maga küldött „meghívót” a szurkolóknak a csapat idei utolsó meccsére, melyet a helyszíntől távol a tévében is lehet követni.

Matematikailag ugyan még ki is eshetnek a mieink a ligából, de erre nagyon kicsi az esély, viszont egy győzelemmel még a második helyért is versenyben lehetünk.

Mint ismert, a Nemzetek Ligájával négy hely kerül kiosztásra a 2020-as Európa-bajnokság 24 lehetséges indulója között. A négy helyet a négy liga (A, B, C és D) legjobbjai kapják meg, amiért összesen 16 együttes száll harcba az NL rájátszásában, 2020 márciusában – a ligák csoportjainak elsői vehetnek részt a play-offban (a mi csoportunkból így a finnek).

Ahogy azt az európai szövetség (UEFA) korábban jelezte, a fentiek miatt változik a 2019 márciusától novemberéig tartó Európa-bajnoki selejtező lebonyolítása.

A selejtezők során a csapatok 10 csoportban (öt darab ötcsapatos és öt darab hatcsapatos) küzdenek a továbbjutásért – az NL A-ligájának csoportgyőztesei biztosan ötcsapatos csoportba kerülnek. A sorsolás a Nemzetek Ligája helyezések alapján dől el: az A-liga csapatai az 1–12., a B-liga helyezettjei a 13–24., a C-liga együttesei a 25–39., míg a D-liga a 40–55. helyezetteket adja a sorsolásra. A csoportokból az első kettő biztosan továbbjut, azonban itt véget is ér a selejtező: a 20 hely a csoportkör után elkel, ezzel zárul az Eb-selejtező ezen szakasza.

Ugyanis, ahogy azt már fent említettük, ezt követi a pótselejtező, amit már nem a legjobb harmadik helyezettek vívnak, hanem a Nemzetek Ligája 16 elsője – amennyiben közülük valaki a selejtezőkön indulási jogot szerez az Eb-re, úgy a ligájában következő legjobb második csatlakozhat a 16-os mezőnyhöz. Itt a ligák legjobbjai külön ágon harcolnak, így az A-, a B-, a C- és a D-liga is egy-egy Eb-hellyel bír. Amennyiben olyan eset áll fent, hogy egy adott ligából több mint négy csapat jut pótselejtezős kvótához, úgy sorsolással dönt az UEFA, mely együttesnek kell másik ágon küzdenie a kijutásért.

Ami a magyar válogatottat illeti: a mieinknek már csak a tavasszal kezdődő Eb-selejtezőkön van esélye a kvalifikációra, vagyis az első két hely valamelyikét kell megszerezni a csoportban, amit december 2-án sorsolnak. Arra minimális az esély, hogy annyi csapat essen ki előlünk a sorban, hogy odaférjünk az NL 2020-as pótselejtezőire.

Kiemelt kép: mlsz.hu

Olvasói sztorik