Válogatott

Nemzetek Ligája: a magabiztos finnverés után csoportmásodik lett a magyar válogatott

Szalai és Nagy Ádám góljaival ismét nyert Marco Rossi csapata, így a görögök veresége miatt egy helyet előrelépett.

Nemzetek Ligája, C-divízió, 2. csoport, 6. forduló

Magyarország–Finnország 2-0 (2-0)
Groupama Aréna, 9694 néző. Játékvezető: Vincic (szlovén)
Magyarország: Gulácsi – Baráth (Lang, 52.), Orbán, Kádár (Vinícius, a szünetben), Korhut (Holender, 54.) – Nagy Á., Kleinheisler – Lovrencsics, Kalmár, Dzsudzsák – Szalai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Finnország: Joronen – Granlund (Toivio, a szünetben), Arajuuri, Väisänen, Uronen – Lod, Kamara, Lam (Kauko, 60.), Taylor (Forsell, 74.) – Tuominen, Pukki. Szövetségi kapitány: Markku Kanerva
Gólszerzők: Szalai (29.), Nagy Á. (37.)

A Nemzetek Ligája-csoportkör utolsó állomásához érkezett vasárnap este a magyar válogatott, amely a Groupama Arénában fogadta a kvartett első helyén végző Finnországot.  Marco Rossi szövetségi kapitány négy helyen is változtatott az észtek elleni győztes kezdőcsapaton: bekerült Gulácsi, Kleinheisler, Lovrencsics és Dzsudzsák, kimaradt Dibusz, Pátkai – eltiltás miatt –, Kovács és Nagy Dominik.

Enyhe magyar mezőnyfölénnyel indult a mérkőzés, de csak Kalmár lövése okozott kisebb veszélyt a 9. percben, míg a finnek a 18. percben jutottak el először Gulácsi kapujához, ekkor azonban rövid időn belül kétszer is próbálkozott Pukki, de a magyar kapus a helyén volt. A finnek erre az öt percre mutattak valamicskét a tudásukból, ám ezt követően ismét Dzsudzsákék kerültek fölénybe, ez pedig a szünetig két gólban is megmutatkozott.

Előbb a 29. percben Kalmár egy parádés sarkazással hozta ziccerbe Szalait – ide kattintva megnézheted az álompasszt –, aki a bal alsóba helyezett, majd nyolc percre rá Nagy Ádám szerzett labdát az ellenfél térfelének közepén, létszámfölényben indultunk meg a finn kapura, Nagy azonban lőtt és jól tette, Joronen csak beleütni tudott, de védeni nem, 2-0.

A második játékrész már közel sem sikerült ilyen eseménydúsra, a hátrányban lévő finnek egyáltalán nem tudtak veszélyt kialakítani, a magyar csapat pedig láthatóan megelégedett a kétgólos előnnyel és a stabilitásra törekedett. Rossi a félidőben, majd az 52. percben is kényszerű cserét hajtott végre, miután Kádár és Baráth is megsérült, sőt az 54. percre már mindhárom változtatás végbement, Korhut helyén Holender is lehetőséget kapott .

Utóbbi nevéhez fűződik a szünet utáni első lényegesebb lehetőség is, Dzsudzsáktól kapott labdát, ám a lövése tizenkét méterről nagyon gyengére sikerült. Még egy Szalai-fejes miatt is izgulniuk kellett a finneknek, ám ez a kísérlet a 78. percben elkerülte a jobb oldali kapufát.

Meggyőző első, felejthető második félidő után a magyar válogatott teljesen magabiztosan gyűjtötte be az újabb három pontot, és mivel Görögország hatalmas meglepetésre hazai pályán kikapott az észtektől, így a csoport második helyén végeztünk.

Nagy gólöröme. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Olvasói sztorik