Válogatott

Kicsoda Willi Orban? A lipcsei cséká egyből a legértékesebb magyar lett

Megmutatjuk, mit kell tudni a 25 éves bekkről, aki akár a német vagy a lengyel válogatottban is kiköthetett volna.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos oldalán jelentette be: Willi Orban is tagja lesz Marco Rossi válogatott keretének, így tehát az RB Leipzig 25 éves futballistája is magyar színekben készülhet a soron következő Nemzetek Ligájára-mérkőzésekre.

Mit kell tudni az „új fiúról”?

Az 1992-es születésű Orban 2015 óta az RB Leipzig futballistája, a védelem tengelyén tud a csapat leghasznosabb tagja lenni. A játékos egyébként a Kaiserlauternben nevelkedett, ahol az utánpótláscsapatokat végigjárva került fel a felnőtt keretbe, onnan igazolt a lipcseiekhez. A 2018–2019-es szezonban három Bundesliga-mérkőzést játszott végig, mindannyiszor ő viselte a kapitányi karszalagot.

Orban és az U21-es német válogatott

Orban Németországban született, szerepelt is az ottani U21-es nemzeti csapatban, de a felnőtt keret közelébe nem tudott kerülni – sem a 2016-os Eb-n, sem a 2017-es Konföderációs Kupán, sem pedig a nyári világbajnokságon nem számoltak vele. Édesanyja révén akár lengyel A-válogatott is lehetett volna, de ott nem merült fel a neve.

A magyar szál

Willi Orban édesapja magyar származású, így köthetett ki a piros-fehér-zöld színeknél.

A játékos neve még Bernd Storck kapitánysága alatt merült fel először a válogatottnál, majd nyáron a német sajtó már konkrétumokról is beszámolt. 

Ami a német, illetve a nemzetközi meccsrutint illeti

Orban a német másodosztályban 98 meccsen (8086 perc) erősítette a lipcseieket, majd az élvonalban már 59 találkozóval (5008 perc) rendelkezik. Játszott a Bajnokok Ligájában főtábláján (hat mérkőzés), de az Európa Liga selejtezőjében (hat mérkőzés) és az ottani főtáblán (három mérkőzés) is van már rutinja.

A Transfermarkt 15 millió euróra becsüli piaci értékét. Szerződése 2022 nyaráig él a lipcseieknél, ahol Gulácsi Péter révén van már magyar csapattársa.

  • Ezzel egyébként a magyar válogatott újonca lett a legértékesebb honi játékos – a Transfermarkt legfrissebb adatai szerint:

Willi Orban a legértékesebb magyar – fotó: Transfermarkt

címlapkép: Matthias Kern/Bongarts/Getty Images

Olvasói sztorik