Válogatott

Storck valamit tud, amit Matthaus nem

Matthaus két év alatt több mint 100 játékost próbált ki a válogatottban, Storck csak néhány váratlant húzott, mégis sikeresebb.

Kapcsolódó cikkek

Bernd Storck váratlan húzásai sokszor borzolták már a kedélyeket a magyar válogatott élén töltött rövid időszaka alatt is. Böde kihagyása, majd Kalmár és Tőzsér kihagyása, Kleinheisler előhúzása a semmiből olyan momentumok, amelyekre – főként a végül pozitív végkifejlet, a kijutás után – még sokáig emlékezhetünk.

Valamivel több mint 10 évvel ezelőtt azonban egy másik német edző még ennél is drasztikusabb módszerekhez folyamodott a szövetségi kapitányi pozícióban. Lothar Matthaus, a német válogatott rekordere ugyanis kétéves itt tartózkodása alatt több mint 100 játékost „dobott a mélyvízbe” és próbált ki a nemzeti tizenegyben – közülük jelentős létszámban ő válogatott be elsőként. A német játékoslegenda visszavonulása óta inkább csak a balhéiról és edzői kálváriájáról híres, nem volt ez másként a mieink szövetségi kapitányaként sem. Szemezgessünk az ő húzásaiból!

A magyar válogatott 28 meccset játszott Matthaus irányítása alatt. A német kapitány igyekezett minden lehetőséget megragadni, hogy újabb és újabb találkozókat köthessen le a világ minden táján. 2004 első három válogatott összecsapása például kapásból egy ciprusi barátságos tornán volt, ahol Örményországgal, Lettországgal és Romániával mérkőztünk meg; de később többek között Brazíliával, Japánnal, Kínával is összefutottunk, majd Thaiföldön a Király Kupán Szlovákia és Észtország volt az ellenfél, de 2005-ben Szaúd-Arábia, Argentína és a kétéves „hakni-turné” lezárásaként az amerikai kontinensen Mexikó, valamint Antigua és Barbuda ellen is játszhattak fiaink.

Lothar Matthausnak nem kevesebb mint 45 játékos köszönheti élete első (és sokuk számára utolsó) válogatottságát (a teljes névsort a keretes részben találhatják). Közülük azonban mindössze ketten, Hajnal Tamás és Buzsáky Ákos azok, akik ténylegesen tétmeccsen játszottak először, a többiek a bődületes mennyiségű, 19 darab felkészülési meccsen debütáltak.

Hajnal Tamás a svédek ellen 3-0-ra elvesztett vb-selejtezőn az 55. percben állt be Molnár Balázs helyére már kétgólos hátrányban; míg Buzsáky Ákos negyed órát kapott Málta ellen, amikor a Szusza Ferenc Stadionban 4-0-ra kiütöttük a szigetországiakat – nem is sejtve, hogy alig egy év múlva revansot vesznek majd. Buzsáky Gerát váltotta 3-0-nál.

Mivel a magyar válogatott a 2006-os világbajnokságra való kijutásért rendezett selejtezőkön hat csapat közül csupán a 4. lett Horvátország, Svédország és Bulgária mögött (Izlandot és Máltát megelőzve, 10 pont lemaradásban a kijutástól), kijelenthető: a kísérletezgetés nemigen jött be. Még akkor sem, ha Matthaus jó pár olyan játékosnak is első lehetőségét adta meg, akik később sokszoros válogatottakká, a csapat alapköveivé váltak – 45 újoncból nem kis esélye volt, hogy néhány ilyen játékosra is rálel a kapitány (Juhász Roland, Huszti Szabolcs, Torghelle Sándor, Szélesi Zoltán, Vanczák Vilmos, Fülöp Márton, Priskin Tamás, Buzsáky Ákos, Tőzsér Dániel).

A Lothar Matthaus által 2004-ben és 2005-ben a válogatottban első ízben bevetett játékosok (debütálásuk sorrendjében):

Komlósi Ádám, Kovács Péter, Torghelle Sándor, Tóth Balázs, Stark Péter, Dr. Füzi Ákos, Böjte Attila, Vlaszák Géza, Kiss Zoltán, Juhász Roland, Huszti Szabolcs, Tóth Mihály, Leandro, Polonkai Attila, Rósa Dénes, Szélesi Zoltán, Tóth András, Hajnal Tamás, Kerekes Zsombor, Nikolov Balázs, Rajczi Péter, Vadócz Krisztián, Vanczák Vilmos, Koplárovics Béla, Kriston Attila, Pollák Zoltán, Posza Zsolt, Éger László, Vincze Gábor, Balog Zoltán, Fülöp Márton, Takács Ákos, Priskin Tamás, Buzsáky Ákos, Rabóczki Balázs, Regedei Csaba, Tőzsér Dániel, Vermes Krisztián, Feczesin Róbert, Kapcsos Vince, Koller Ákos, Sitku Illés, Takács Zoltán, Bori Gábor, Majoros Árpád

Olvasói sztorik