Válogatott

Három világbajnokot akar elkerülni Storck

Német lap kérdezte a magyar szövetségi kapitányt, aki azt is elmondta, kivel nem szeretne összekerülni.

Kapcsolódó cikkek

Már csak órák vannak hátra az Európa-bajnokság csoportbeosztásának sorsolásáig, melyen 44 év után végre Magyarország is érdekelt. A húzás kapcsán a dfb.de, a német szövetség hivatalos honlapja kérdezte Bernd Storckot, válogatottunk szövetségi kapitányát.

Először arról érdeklődtek, mit jelent a kijutás Magyarországnak. Storck szerint ez egy hatalmas lépés a jó irányba, és nemcsak a sport területén, de az életben is. A mindig szkeptikus és negatív magyarok is eufóriában vannak, épp ezért nem szabad abbahagyni a munkát, annál nagyobb hibát nem is követhetnének el.

Storck a kapitányi poszt átvételéről is beszélt.

– Nagyon nehéz feladat volt. Dárdai jó munkát végzett, de nem folytathatta a Herthával párhuzamosan. Én ekkor és azóta is a szövetség sportigazgatója voltam. Mivel U15-től U21-ig az összes válogatottért én feleltem, nem volt célom, hogy átvegyem a felnőtt csapatot is. Amikor átvettem az irányítást, a csapat már jól állt a selejtezőkön. Rengeteg előítélettel kellett szembenéznem, de Dárdai segítsége sokat jelentett nekem. A kvalifikáció után a média nyilvánosan bocsánatot kért tőlem. Azt írták, épp az történt, amit megjósoltam; de nekem ez nem jelent elégtételt. Annyit mutat, hogy nem tévedtem, még akkor sem, amikor népszerűtlen döntéseket hoztam.

– Ilyen volt például a stáb lecserélése a pótselejtezők előtt. Néhányuk elég népszerű volt Magyarországon. A problémám az volt, hogy nem főállásban foglalkoztak a válogatottal. Magam mellé hoztam Andreas Möllert és Holger Gehrkét és azt hiszem, ez döntő volt, velük jól fel tudtunk készülni Norvégia ellen – mondta Storck.

A selejtező menetéről az alábbiakat mondta:

– A legmeghatározóbb élmény talán Törökország sikere volt. Ezzel dőlt el, hogy pótselejtezőt kell játszanunk. Ünnepelni szerettünk volna, de szomorkodtunk. Viszont talán ez kellett ahhoz, hogy igazi csapattá érjünk és dafkéból játszhassunk. A kijutás után több napba telt, mire felfogtuk, mit értünk el. Büszkén várjuk a sorsolást. Senki sem gondolta, hogy eljutunk idáig, mégis sikerült. Alig várom, hogy megtudjam, mely válogatottak ellen játszhatunk! Németországot szeretném elkerülni, sőt, Spanyolország és Franciaország sem lenne baj, ha más ellenfélre találna. Ez a három válogatott hatalmas kihívást jelentene egy olyan tapasztalatlan csapatnak, mint a miénk. Felkészülve várjuk a folytatást!

Olvasói sztorik