Válogatott

A magyar a legolcsóbb válogatott az Eb-n

Storck már így is csodát tett?

Kapcsolódó cikkek

A 2016-os Európa-bajnokságra kvalifikált 24 csapat közül 18 számít a magyar válogatott lehetséges ellenfelének a december tizenkettedikei sorsolást megelőzően. Mivel a FIFA friss világranglistáján a magyarok immáron a 20.-ak, a Rangadó.hu utánajárt, a mértékadó Transfermarkt átigazolásokkal és labdarúgók értékbecslésével foglalkozó portál a lehetséges 18 közül hány ellen “adna esélyt” a mieinknek. Bár a világranglistán a franciák előtt vagyunk, itt egy kicsit kijózanítóbb választ kaptunk…

A magyar válogatott összértéke jelenleg 28,7 millió euró, legértékesebb játékosunk kiemelkedően a 7 milliós Dzsudzsák, őt a 3 milliós Szalai, majd az 1,7 milliós Stieber követi. A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg: a Hamburg szélsője legutóbb valójában nem is volt a keret tagja. Feltehetően a többi válogatott kapcsán is előfordulnak hasonló pontatlanságok.

Első kalap – Lehetetlen küldetés

Az első kalapban a házigazda franciák mellett Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália és Belgium szerepel. Ezen válogatottak kereteiben nem egy játékos szerepel, aki egymaga többet ér, mint a teljes magyar válogatott.

A francia válogatott 412 milliós, a spanyolok 567 milliót kóstálnak, a németek ehhez képest meglepően keveset érnek, 347 millió eurót. Anglia 336 milliós; a portugálok már nem érik el a 200-at, 178-on állnak, de ez nem tartalmazza például a legutóbb a keretből kihagyott Cristiano Ronaldot. A belgák 434 millión állnak.

Könnyen kijelenthető, hogy bár láttunk már csodákat, aligha lehet esélye a magyaroknak a fent felsorolt válogatottak ellen.

Második kalap – Közelebb, de még mindig távol

A második kalapból az olaszok érik a legtöbbet, 334 millió eurót. Az oroszok már alig vannak 100 fölött, 127-en állnak; Svájc 125; Ausztria 111; meglepetésre a horvátok az elsők, akik kétszámjegyű összeértékkel rendelkeznek. A 95 milliós szám ugyanakkor nem tartalmazza többek között Luka Modricot. Az ukránok a második legjobbak a kalapon belül, 129 millióval rendelkeznek.

A második kalap hat csapata egy hiányos keretet leszámítva még mindig több mint ötszörannyit ér, mint a mieinké. Ezek a csapatok már nem tűnnek elérhetetlennek, de még mindig vaskos meglepetés lenne a megszorongatásuk.

A harmadik kalap csapatait nem kell figyelembe vennünk ebben a tekintetben, hiszen a magyar válogatott őket értelemszerűen nem kaphatja.

Negyedik kalap – Itt már lehet esélyünk

A török-ír-Izland-Wales-Albánia-Észak-Írország hatosfogat már nem tűnik érinthetetlennek, bár több helyen így sem mi lennénk az esélyesek.

Wales és a törökök például kapásból értékesebbek, mint az olaszokat leszámítva a teljes második kalap, 174 és 161 millión állnak. Az írek kevéssel 100 millió alatt, 98-on vannak; selejtezős csoportellenfeleink, az észak-írek majdnem kétszerannyival rendelkeznek, mint mi (38 millió euró). Izland és Albánia a számok alapján hasonló erőt képviselne, mint ők, mindkét keret 37 milliós.

Ha hozzátesszük, hogy a pótselejtezőn kettős győzelemmel kiejtett norvégok 47 millión állnak most, akkor levonhatjuk azt a következtetést, hogy – szigorúan a Transfermarkt számai alapján – három válogatott ellen feltétlen lenne esélyünk. Izland, Albánia és Észak-Írország közül azonban fájdalom, de legfeljebb egyik lehet csoportellenfelünk, és még erre is mindössze 50%-os az esély. Az már más kérdés, hogy feltétlenül szabad-e hinnünk a számoknak…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik