Válogatott

A magyar a legolcsóbb válogatott az Eb-n

Rangadó
Rangadó

2015. 12. 03. 14:46

Storck már így is csodát tett?

Kapcsolódó cikkek

A 2016-os Európa-bajnokságra kvalifikált 24 csapat közül 18 számít a magyar válogatott lehetséges ellenfelének a december tizenkettedikei sorsolást megelőzően. Mivel a FIFA friss világranglistáján a magyarok immáron a 20.-ak, a Rangadó.hu utánajárt, a mértékadó Transfermarkt átigazolásokkal és labdarúgók értékbecslésével foglalkozó portál a lehetséges 18 közül hány ellen “adna esélyt” a mieinknek. Bár a világranglistán a franciák előtt vagyunk, itt egy kicsit kijózanítóbb választ kaptunk…

A magyar válogatott összértéke jelenleg 28,7 millió euró, legértékesebb játékosunk kiemelkedően a 7 milliós Dzsudzsák, őt a 3 milliós Szalai, majd az 1,7 milliós Stieber követi. A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg: a Hamburg szélsője legutóbb valójában nem is volt a keret tagja. Feltehetően a többi válogatott kapcsán is előfordulnak hasonló pontatlanságok.

Első kalap – Lehetetlen küldetés

Az első kalapban a házigazda franciák mellett Spanyolország, Németország, Anglia, Portugália és Belgium szerepel. Ezen válogatottak kereteiben nem egy játékos szerepel, aki egymaga többet ér, mint a teljes magyar válogatott.

A francia válogatott 412 milliós, a spanyolok 567 milliót kóstálnak, a németek ehhez képest meglepően keveset érnek, 347 millió eurót. Anglia 336 milliós; a portugálok már nem érik el a 200-at, 178-on állnak, de ez nem tartalmazza például a legutóbb a keretből kihagyott Cristiano Ronaldot. A belgák 434 millión állnak.

Könnyen kijelenthető, hogy bár láttunk már csodákat, aligha lehet esélye a magyaroknak a fent felsorolt válogatottak ellen.

Második kalap – Közelebb, de még mindig távol

A második kalapból az olaszok érik a legtöbbet, 334 millió eurót. Az oroszok már alig vannak 100 fölött, 127-en állnak; Svájc 125; Ausztria 111; meglepetésre a horvátok az elsők, akik kétszámjegyű összeértékkel rendelkeznek. A 95 milliós szám ugyanakkor nem tartalmazza többek között Luka Modricot. Az ukránok a második legjobbak a kalapon belül, 129 millióval rendelkeznek.

A második kalap hat csapata egy hiányos keretet leszámítva még mindig több mint ötszörannyit ér, mint a mieinké. Ezek a csapatok már nem tűnnek elérhetetlennek, de még mindig vaskos meglepetés lenne a megszorongatásuk.

A harmadik kalap csapatait nem kell figyelembe vennünk ebben a tekintetben, hiszen a magyar válogatott őket értelemszerűen nem kaphatja.

Negyedik kalap – Itt már lehet esélyünk

A török-ír-Izland-Wales-Albánia-Észak-Írország hatosfogat már nem tűnik érinthetetlennek, bár több helyen így sem mi lennénk az esélyesek.

Wales és a törökök például kapásból értékesebbek, mint az olaszokat leszámítva a teljes második kalap, 174 és 161 millión állnak. Az írek kevéssel 100 millió alatt, 98-on vannak; selejtezős csoportellenfeleink, az észak-írek majdnem kétszerannyival rendelkeznek, mint mi (38 millió euró). Izland és Albánia a számok alapján hasonló erőt képviselne, mint ők, mindkét keret 37 milliós.

Ha hozzátesszük, hogy a pótselejtezőn kettős győzelemmel kiejtett norvégok 47 millión állnak most, akkor levonhatjuk azt a következtetést, hogy – szigorúan a Transfermarkt számai alapján – három válogatott ellen feltétlen lenne esélyünk. Izland, Albánia és Észak-Írország közül azonban fájdalom, de legfeljebb egyik lehet csoportellenfelünk, és még erre is mindössze 50%-os az esély. Az már más kérdés, hogy feltétlenül szabad-e hinnünk a számoknak…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.