Válogatott

Csaknem négymilliárdért fociznak Dzsudzsákék

Óriási összeget kasszírozhat a hazai fociszövetség, ha a Storck-csapat vasárnap túljut a norvégokon. Csak az UEFA 12 millió eurót, azaz 3,7 milliárd forintot utalna az Eb-szereplésért.

Kapcsolódó cikkek

Ahogy azt már korábban megírtuk, 30-40 millió forint is ütheti egy-egy magyar labdarúgó markát, ha a válogatott a Fradi stadionjában kiharcolja az Európa-bajnoki szereplést (aligha kell mondani, hogy Oslóban 1-0-ra diadalmaskodtunk). A szakmai kérdéseken túl gazdaságilag is hallatlanul fontos a meccs, hiszen az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jelentős összeggel támogatja a kontinenstorna valamennyi résztvevőjét.

Már a 2012-es Eb-tagság is sokat ért, ezúttal azonban ötven százalékkal emelik a részvételi díjat. A magyarázat kézenfekvő, mivel 16-ról 24-re emelték az Eb-n részt vevő csapatok számát, a televíziós- illetve a jegybevételek is jelentősen nőnek. Jövőre több lesz a meccs, több a tv-közvetítés, ezzel egyenes arányban emelkednek a szponzori pénzek. Az UEFA összesen 450-500 millió eurós, vagyis 139-154 milliárd forintos bevételt remél a 2016-os kontinensviadaltól, ez az összeg 2012-ben még „mindössze” 300 millió euró (92 milliárd forint) volt.

S itt jön a lényeg! Amíg a legutóbbi részvételért csapatonként 8,5 millió eurót, azaz több mint 2,6 milliárd forintot fizettek, addig a számítások szerint ez az összeg a felével nőhet. Vagyis: az UEFA 12 millió eurót, nagyjából 3,7 milliárd forintot utalna a magyar szövetségnek, ha Dzsudzsákék búcsúztatják Norvégiát.

Az Európa-bajnokságon aztán megint csak ránk zúdulhatna a pénzeső – a döntetlen a szakértők szerint 750 ezer eurót, több, mint 230 millió forintot, a győzelem másfél milliót, azaz 467 millió forintot ér majd –, ám ez még messze van, ne szaladjunk annyira előre. A Rangadó.hu úgy értesült, a magyar válogatott tagjai fejenként 100 ezer eurót (30,9 millió forint) kaphatnak akkor, ha kijutnak az Eb-re, az összeget azonban befolyásolja, hogy ki, hány mérkőzésen lépett pályára, s hogy teljesített a selejtezőkön. Az említett összegen felül a válogatott tagjai pontprémiumot is kaptak, egy pontért – információink szerint – ezer euró (309 ezer forint) járt egy-egy játékosnak. (Ezekben nincs benne a pótselejtező.)

A csoport harmadik helyén végző piros-fehér-zöld együttes 16 pontot gyűjtött, ez akár 16 ezer eurót, csaknem ötmillió forintot is érhetett egy-egy kulcsjátékosnak. Dzsudzsák Balázs például valamennyi (10) Eb-selejtezőn pályára lépett, míg Juhász, Kádár és Nikolics kilenc, Lovrencsics négy, Böde két alkalommal szerepelt.

Az Európa-bajnoki kvalifikációs sorozat már eddig is kasszasikert hozott a honi futballnak, hiszen az MLSZ több mint hétszázmillió forintot könyvelhetett el a hazai meccsek jegybevételeiből.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik