Válogatott

Kevesebben vannak, de sokkal többet ér a norvég keret a magyarnál

A pótselejtezős ellenfél otthon játszó játékosai is pihentek; aki nem, az két góllal melegített ellenünk.

Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön játssza az Európa-bajnoki pótselejtezők első mérkőzését a magyar válogatott. Az ellenfél Norvégia, az első találkozóra idegenben kerül sor, míg vasárnap a budapesti visszavágón bizonyíthatnak a mieink.

Bernd Storck csapata mellett szól, hogy továbbra is megelőzi a világranglistán a soros ellenfelet – a magyar válogatott a 33. helyen áll, míg az északiak a 46. helyre estek vissza. Ez persze csak játék a számokkal, melyet most néhány további mutatóval toldunk meg a párharc előtt.

A világranglista azon kevés mutatók közé tartozik, amiben a mieink számítanak jobbnak, sajnos sokkal több adat nem szól mellettünk. A norvég keret értékét a német Transfermarkt például kis híján ötvenmillió euróra (49.7) becsüli, ami majdnem kétszerese a magyar csapat 27.75 milliós pillanatnyi árának – ráadásul a magyar keretben kettővel több (26) játékos kapott helyet.

Nincs meccshiánya a norvég keretnek

Játékban vannak a norvégok: a hazai bajnokságban szereplő játékosok mellett a légiósok is szinte kivétel nélkül állandó szereplői csapatuknak. Kapus poszton például Rune Jarstein épp az ősszel védte be magát a Dárdai Pál vezette Hertha BSC-be – a német Bundesligában immár nyolc meccsnél jár, plusz egy kupameccsen is szóhoz jutott. Érdekesség, hogy pont az eddigi első számú kapus, Örjan Nyland az, aki ebből a szempontból kilóg a keretből: egy bajnoki-, illetve egy kupameccs áll a neve mellett a német élvonalbeli Ingolstadt hálóőreként.

Azt a norvég kapitány, Per-Mathias Högmo is kiemelte, hogy olyan játékosoknak akart bizalmat szavazni, akik klubcsapataikban is rendre játéklehetőséghez jutnak. Ennek fényében nem meglepő, hogy a védelem, a középpálya és a támadósor játékosai állandó szereplői klubcsapataiknak. Egyetlen játékos, Tom Högli nem játszott legalább tíz tétmeccset klubszinten (bajnoki-, kupa- és nemzetközi kupameccs) az ősz során: a dán Köbenhavn légiósa kilencnél jár.

Ebből a szempontból a magyar keret nem áll ilyen jól: a csatársorban Szalai Ádám (Hoffenheim) és Stieber Zoltán (Hamburg) csak epizódszereplők a német első osztályban; a középpályán Pintér Ádám (FTC) sem lendült még igazán játékba, míg Kleinheisler László (Videoton) idén nem is játszott még klubszinten tétmeccset; a védők közül Vanczák Vilmos amikor megkapja a bizalmat, akkor 90 perceket szerepel, de sokszor érthetetlen módon csak a cserepadon kap helyet az FC Sionban; a kapusok közül pedig csak Király Gábor (Haladás) van állandó játékban.

Akit lehetett, a norvégok is pihentettek

Mint ismert, Bernd Storck szövetségi kapitány kérésére az MLSZ elhalasztotta az OTP Bank Liga legutóbbi hétvégére eső, 15. fordulóját. A magyar bajnokságból érkező játékosok így pihentebben várják a csütörtöki mérkőzést.

Norvégiában vasárnap este zárult a pontvadászat, ám a keret odahaza szereplő tagjai közül sem mindenkinek kellett megizzadnia: a bajnok Rosenborg kapuját André Hansen védte, Ole Selnaes, Pal André Helland és Alexander Söderlund viszont nevezve sem voltak az Aalesund ellen 1-0-ra megnyert bajnokin. A Molde színeiben is csak egy behívott játékos lépett pályára: Vegard Forren végig a pályán volt a Start otthonában megnyert 3-0-s bajnokin – Martin Linnes és Mohamed Elyounoussi viszont pihentek. A végül ezüstérmet szerző Strömsgodset nem engedhette meg magának, hogy pihentesse kulcsemberét: Marcus Pedersen az elmúlt hétvégén duplázott a Valerenga ellen (2-2), ennek köszönhetően zárt a dobogó második fokán a csapata.

A norvég válogatott kerete

Kapusok:
Rune Jarstein (Hertha),
André Hansen (Rosenborg),
Örjan Nyland (Ingolstadt),
Védők:
Haitam Aleesami (IFK Göteborg),
Vegard Forren (Molde),
Even Hovland (Nürnberg),
Tom Högli (FC Köbenhavn),
Martin Linnes (Molde),
Stefan Strandberg (FK Krasznodar),
Középpályások:
Valon Berisha (Red Bull Salzburg),
Omar Elabdellaoui (Olympiakosz),
Pal André Helland (Rosenborg),
Markus Henriksen (AZ Alkmaar),
Stefan Johansen (Celtic),
Havard Nordtveit (Mönchengladbach),
Ole Selnaes (Rosenborg),
Per Skjelbred (Hertha),
Alexander Tettey (Norwich),
Martin Ödegaard (Real Madrid),
Támadók:
Jo Inge Berget (Malmö FF),
Veton Berisha (Greuther Fürth),
Alexander Söderlund (Rosenborg),
Mohamed Elyounoussi (Molde),
Marcus Pedersen (Strömsgodset)

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Bogdán Ádám (Liverpool), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe)
Védők: Bosnjak Predrag (Haladás), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Vanczák Vilmos (FC Sion), Korhut Mihály (DVSC)
Középpályások: Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Videoton), Kovács István (Videoton), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Pekár László (Puskás Akadémia), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Stieber Zoltán (Hamburger SV), Szalai Ádám (Hoffenheim)

Olvasói sztorik