Válogatott

Stábunk előtt ismeretlen Norvégia?

Bernd Storck saját embereire cserélte Dárdai segítőit, olyan azonban nincs, akinek számottevő tapasztalata lenne Norvégia ellen.

Kapcsolódó cikkek

Ahogy arról a Rangadó.hu is beszámolt, Bernd Storck az elmúlt napokban leváltotta a válogatott stábját. Andrusch József, Sallói István és Szabics Imre távoztak, a helyükre Holger Gehrke kapusedző, valamint Szélesi Zoltán és Andreas Möller érkeztek.

Mind a négyen profi játékosok voltak, ám válogatottságig közülük csak Möller és Szélesi vitte. Gehrke játszott ugyan hat különböző német klubban, Storck pedig a Bochum és a Dortmund színeiben a Bundesligában, de játékosként nem hogy a norvég válogatott, még norvég csapat ellen sem szerepeltek.

A szövetségi kapitány edzőként viszont már nézhetett szembe norvég ellenféllel: a Hertha 2001-2002-ben az UEFA Kupában vitézkedett, Storck ekkor a csapat másodedzője volt. A Viking elleni párharcot a német csapat kettős győzelemmel tudta le, Norvégiában 1-0-ra, otthon 2-0-ra győzött. Dárdai mindkét meccsen játszott.

Szélesi és Möller játékosként találkozott pótselejtezős ellenfelünk játékosaival. A német játékos éppen a Juventusban szerepelt, amikor az 1993-94-es UEFA Kupában a Kongsvingert kapták a nyolcaddöntőben. 1-1-es első találkozó után Torinóban 2-0-ra múlta felül a norvégokat a Juve, Möller pedig a 28. percben eredményes volt.

A stábból az egyetlen, aki magával Norvégia válogatottjával nézett farkasszemet, az Szélesi Zoltán – bár az emlék nem túl szép. 2007-ben Európa-bajnoki selejtezőn futott össze a két gárda. Ez az a sorozat volt, amikor négy meccs után három vereséggel állt a magyar válogatott, hiszen Novégia és Törökország mellett Málta is megvert minket, csupán a bosnyákokat sikerült legyőznünk. Szélesi az első norvégok elleni meccsen nem játszott, odakint viszont már igen: a rosszemlékű meccsen Iversen és Braaten találataival, valamint Carew duplájával csúnya, 4-0-ás vereséget szenvedtünk.

Érdekesség, hogy az akkor pályára lépő Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Hajnal Tamás, Tőzsér Dániel, Gera Zoltán és Priskin Tamás ma is a válogatott tagjai, vagy legalábbis azok voltak a közelmúltban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik