Válogatott

A háttéralku! Möller nem egy hónapra jön, Storck nem két meccset marad?

A játékosokat meglepte a kapitány tisztogatása, aki informátoraink szerint hosszú távra rendezkedik be.

Hétfőn délután rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Telkiben. A német szakember sok újdonsággal nem tudott szolgálni, hacsak azzal nem, hogy a pótselejetező miatt minden bizonnyal elhalasztják az élvonal 16. fordulóját. Az ok kézenfekvő: minél többet tudjon együtt készülni a csapat.

Nagy kérdés persze, hogy csak az itthon játszókkal mi értelme van a plusznapoknak? Mert a külföldön focizókat aligha tudjuk kikönyörögni klubjaiktól, annak ellenére, hogy jóformán nem is játszanak, többen keretben sincsenek.

Szabics el, Möller be

Hétfőn mindenesetre még senki nem gondolta, hogy az igazi bomba kedden robban a válogatottnál. Az MLSZ ugyanis bejelentette, Storck megválik szakmai stábjától, Szabics Imrétől, Andrusch Józseftől és Sallói Istvántól.

A bejelentés azt is tartalmazza, hogy a hét végétől Bernd Storck munkáját a világ- és Európa-bajnok, BL- és UEFA-kupa-győztes labdarúgó, pro licences edző, Andreas Möller segíti. Csatlakozik a csapathoz Holger Gehrke kapusedző és Szélesi Zoltán is.

A történet érdekes. Mit tud hozzátenni a norvégok elleni selejtezőig Möller a mieink teljesítményéhez? Mi volt a baj a legjobb magyar kapusedzővel? Kit figyelt meg rosszul Sallói? Miért kellett leszámolni a Storckot helyzetbe hozó Dárdai Pál örökségével? Miért kellett bizonytalanságot teremteni? Ezek a kérdések hangzottak el leggyakrabban.

A dolgot tovább bonyolítja, hogy miért kedden, és miért nem hétfőn jelentették ezt be, hogy a kapitány az újságírók előtt meg tudja indokolni döntését.

A játékosok meglepődtek, Storckot szeretik

A válogatott keret három játékosával is beszéltünk – az elküldött stábtagokat nem tudtuk elérni –, akik kivétel nélkül meglepődtek. Azt mondták, semmi előjele nem volt, hogy Storck elégedetlen lenne Szabicsék munkájával. A hírről ők is csak a sajtóból értesültek. Váratlanul érte őket.

Kivétel nélkül azt mondták, hogy Storckot jó szakembernek tartják. Jó pedagógusnak, aki sokat törődik a játékosokkal. Szeretnek vele dolgozni – mondták egybehangzóan.

A háttéralku

Úgy tűnik, Csányi Sándor is szeret a némettel dolgozni. Ezt mondta ugyanis egy informátorunk, aki szerint az áll a mostani gyors, előzmények nélküli, és valljuk be őszintén, három héttel az Európa-bajnoki pótselejtezők előtt teljesen indokolatlan változtatás mögött, hogy Storckot kedveli az MLSZ elnöke – akivel a kérdésben a labdarúgáspárti kormány egyetértett –, így biztosította őt a folytatásról, történjék bármi Norvégia ellen.

Storck úgy döntött, hogy már most él a lehetőséggel, és elkezd a saját stábjával dolgozni, azokkal, akikkel a világbajnoki selejtezőknek is neki akar vágni. Az MLSZ pedig azt gondolva, hogy egy egykori világklasszis, Möller „bedobása” a sorsdöntő párharcok előtt jó pont lesz a szurkolók felé, beleegyezett ebbe.

Mi szólhat Storck mellett?

Nagy kérdés persze, hogy a német mivel győzte meg Csányit? Vagy csak egyszerűen nem akart felvállalni az Eb-selejetezők előtti időszakhoz hasonló, csúfos kudarccal végződő kapitánycastingot?

Olvasói sztorik