Válogatott

Matematikailag 74 százalék esélye van a magyar válogatottnak

"Retteghetnek a norvégok, ritkán hibázik a kiemelt.

Kapcsolódó cikkek

A magyar válogatott, némi meglepetésre, kiemeltként várhatta ellenfelét az Eb-pótselejtezőn – szemben például a horvátokat is legyőző, a fogadóirodák szerint ellenünk is valamivel esélyesebb norvégokkal. Jelent ez bármit is? Hányszor sikerül kijutnia a kiemelt csapatoknak? Ennek járt most utána a Rangadó.hu.

Euro 2012

A mostanihoz hasonlóan a 2012-es Eb-selejtezők rájátszásában is nyolc csapat vett részt. A kiemeltek közé tartozott akkor Horvátország, Portugália, Írország és Csehország; az ellenfelek táborában a törökök, a bosnyákok, Montenegró és Észtország szerepeltek.

Az oda-visszavágós párharcokon a kiemelt csapatok egyetlen vereséget sem szenvedtek és végül mind a négyen kijutottak. Horvátország, Írország és Csehország ráadásul jóformán már az első meccsen dűlőre vitte a dolgot, amikor 3-0, 4-0, illetve 2-0-ás eredménnyel zárta az odavágót. A portugálok a második meccsen 6-2-vel ütötték ki a bosnyákokat.

Kijutási arány: 100%

Lássuk a világbajnokságokat

Mivel a többi Európa-bajnokságra való kijutásért vagy nem rendeztek pótselejtezőket (például 2008-ban) vagy azokon nem volt kiemeléses rendszer (2000, 2004), ezért vizsgálódásainkat folytassuk a világbajnoki selejtezőkkel.

Dél-Korea és Japán, 2002

A kettős rendezésű 2002-es torna kvalifikációjában négy play-off párharcot rendeztek (Írország pedig interkontinentális rájátszásban küzdhetett). A csehek, a németek, a románok és a törökök voltak a kiemeltek, míg Belgium, Ukrajna, Szlovénia és Ausztria voltak a papíron gyengébbek.

Két meglepetés is született: bár a németek és a törökök felettébb simán jutottak ki; a csehek kettős vereséggel elvéreztek a belgák ellen és a románok is képtelenek voltak érvényesíteni elméleti fölényüket: a szlovének otthon fordítottak és idegenben is megtartották a döntetlent, így ők lehettek ott a távol-keleti vb-n.

Kijutási arány: 50%

2006, Németország

A 2006-os vb-selejtezők első helyezett csapatai és a két legjobb második egyenes ágon kvalifikált, míg a maradék hat második helyezett három párharcot vívott. A világranglista szerinti kiemelés alapján akkor Csehország, Spanyolország és Törökország számított esélyesebbnek; a norvégok, Szlovákia és Svájc pedig gyengébbnek.

A papírforma háromból kétszer igazolódott be. Spanyolorzág és Csehország viszonylag simán jutott ki, a törökök viszont az odavágón 2-0-ra kaptak ki Svájcban (Behrami a 86. percben lőtte a másodikat) és a visszavágón Alexander Frei korai góljával már 3-0-ás hátrányban is voltak összesítésben, ám aztán Tuncay Sanli mesterhármasával és Necati tizenegyesével fordítottak. A szépséghiba az volt, hogy Marco Streller a 84. percben betalált, így 4-2-es vereségükkel idegenben lőtt góllal a svájciak jutottak ki.

Kijutási arány: 67%

2010, Dél-Afrika

Nyolc csapat vett részt a play-off küzdelmeiben. A papíron erősebbek között ott volt Franciaország, Portugália, Oroszország és Görögország; a “túloldalt” Ukrajna, Írország, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia.

A kiemeltek itt is csak egy esetben hibáztak: Portugália és Görögország kijutott, a franciák igen emlékezetes körülmények között, Thierry Henry látványos kezezésével végül legyőzték az íreket. Az oroszok viszont 2-1-es hazai győzelmük után 1-0-ra kikaptak Szlovéniában és idegenben lőtt gólokkal kiestek.

Kijutási arány: 75%

2014, Brazília

A brazíliai vb-re való kijutásért nyolc csapat play-offozott. Portugália, Görögország, Horvátország és Ukrajna kiemeltként várta a sorsolást; míg a franciák, a svédek, a románok és Izland a másik oldalról várhatta ellenfelét.

A kiemeltek itt is csaknem hibátlanok maradtak, csupán egy nem túl meglepő kiesés történt: Ukrajna nem bírt Franciaországgal. Bár az első találkozón hazai pályán keleti szomszédaink 2-0-ra győztek, a visszavágón azonban már a franciák akarata érvényesült és 3-0-ás győzelmükkel kijutottak. A két csapat között egyébiránt a kiemelés alapjául szolgáló 2013-as FIFA Világranglistán mindössze egy hely döntött az ukránok javára (20-21.). A másik három párharcban a kiemelt csapatok kvalifikáltak. Két mostani csoportellenfelünk, Görögország és Románia összecsapásán a hellének két meccsen 4-2-es összesítéssel bizonyultak jobbnak.

Kijutási arány: 75%

Több mint valószínű, hogy kijutunk?

Ez alapján már könnyedén meg tudjuk állapítani, a 2000-es években Európában mennyit számított az, hogy valaki kiemelt-e. Az öt eseményen 19 play-off párharcot rendeztek, ezekből 15 alkalommal a kiemelt fél jutott ki az aktuális tornára. Ez összesen néhány tizeddel kevesebb mint 74%-os arány – elméletben ennyi esélye van tehát a magyar válogatottnak ott lenni 2016-ban Franciaországban. Hogy a valóság mit mutat, az a héten kiderül!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik