Válogatott

Bogdán pazar, de biztosan Királyé lesz a norvégok elleni meccs

Megkérdeztünk hármat a közelmúlt magyar kapusai közül, látnak-e esélyt arra, hogy a Liverpoolban legutóbb brillírozó Bogdán Ádám elbizonytalanítja a norvégok elleni pótselejtező előtt Bernd Storckot. Szerintük kizárt, biztosan Király Gábor áll a kapuban Oslóban.

Kapcsolódó cikkek

Bogdán Ádám meggyőzheti Jürgen Kloppot, hogy ő az első számú liverpooli kapus, reménykedik a hazai sajtó azok után, hogy a magyar hálóőr bravúrok sorozatával tartotta versenyben a Liverpoolt a Ligakupában. Hogy a német trénernél előrébb lép-e Bogdán a bajnokikon is, még nem tudni, de van egy másik német edző, akivel kapcsolatban felmerülhet ugyanez a kérdés.

Bernd Storck a Norvégia elleni pótselejtezőre már kijelölte a keretet, a századik válogatottságára készülő Király Gábor helye eddig megingathatatlan volt a kezdőcsapatban. Arra voltunk kíváncsiak, a szakmebaliek hogyan látják a helyzetet és Bogdán (vagy más magyar kapus) esélyeit a válogatottal kapcsolatban.

Ha ki kell kapni, mindegy, ki véd

– Szakmai alapon már régóta a fiatalítás lenne a megfelelő lépés – mondja Mitring István, a Videoton egykori kapusa, a Puskás Akadémia kapusképzéssel foglalkozó edzője. – Király Gábor képességeit és tapasztalatait el kell ismerni, ettől függetlenül a közeljövő mindenképpen a fiatalabbaké kell, hogy legyen. Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy a Norvégia elleni pótselejtezőn történik-e meg a csere, azt mondom, erre kevés esélyt látok. De kicsit sarkosan fogalmazva: ha az van megírva, hogy ki kell esnünk, akkor úgyis kiesünk, akárki véd. Ha pedig úgy működik a csapat, hogy benne van az esély a bravúrra, akkor én személy szerint inkább már a jövőt építeném, és a fiatalokat hoznám helyzetbe. Bernd Storck fejével gondolkodva viszont, látva az eddigi munkásságát, azt mondom, nem fog cserélni.

Bogdán remek, de meccshiányos

Gelei Károly, a nyolcvanas évek másik elismert itthoni kapusa is egyetért Mitringgel: Storck aligha most fog váltani. És nem azért, mert Bogdán Ádám ne érdemelné meg a bizalmat.

– Ragyogó kapus, talán a legjobb magyar jelenleg. De akármilyen jól is védett a kupameccsen, mégsincs igazán játékban. Nagyon örülök a sikerének, hiszen közel áll hozzám a személye, jóban vagyunk. De egy olyan fontos meccsen, mint a pótselejtező, ahol hihetetlen nyomás lesz a játékosokon, edzőként én is a rutinosabbakhoz nyúlnék. Király Gabi szenzációs őszt produkált, a legutóbbi fordulóban is bizonyított. Szerintem most nem szabad kirakni őt a csapatból. Miután végigvédte a sorozatot, nem is lenne igazságos, hogy az utolsó, döntő meccset elveszik tőle. Ráadásul borzasztó nagy lenne a felelősség bármelyik kapuson, akit betesznek helyette: ha ne adj’ Isten betlizik, hosszú időre leírja magát. Nem könnyű szituáció ez, de Storck szerintem nem fog váltani és nem is kell neki. Arra kell odafigyelni, hogy Király Gábor friss legyen – mert az is tény, az elmúlt jó pár évben nem védett annyi mérkőzésen, mint az elmúlt fél idényben. De tartom annyira profinak, hogy tudni fogja, hogyan kell felpörögni. És végül azt se feledjük el, bár nyilván nem az elsődleges szempont, hogy a századik válogatottságát ünnepelheti a pótselejtezőn, ami hatalmas dolog. Ettől függetlenül Bogdán Ádám egy nagyszerű kapus, és lehet, hogy egy év múlva már az ő nevével kezdődik a válogatott összeállítása – véli Gelei Károly.

A kapitányok nem mernek váltani, mert a rutin a tuti

Hajdu Attilát is megkérdeztük, mint kiderült, nem csak mi. A Ferencvárossal annak idején BL-főtáblán is szereplő egykori kapusnál már régóta napirenden van a téma.

– A rövid válaszom a kérdésre annyi: semmi esély sincs a változtatásra. Bernd Storck ugyanazt a csapatot fogja felküldeni, mint eddig, Király Gáborral a kapuban. Ez a történet nem ma kezdődött. Egervári Sándor már három éve megtisztelt azzal, hogy kikérte a véleményem a kapushelyzetről. Neki is hasonló kínálata volt: Király, Bogdán, Megyeri, Gulácsi. Akkor én azt mondtam, és ezt ma is tartom: van három olyan fiatalabb kapus, akivel a következő tíz évnek bátran nekivághatunk. Azóta gyakorlatilag nem történt semmi. Nem Király Gabi ellen szólok, minden elismerésem az övé, fantasztikus dolog, hogy százszoros válogatott lesz. De ha lenne hosszabb távú koncepció, már a fiataloknak kellene védeniük. Ez nem történt meg, minden edző úgy volt vele, próbálgatunk ezt-azt, de végül jöjjön a legrutinosabb, a legkevesebb kockázat még mindig ebben van. Ismétlem, szerintem már elérkezett a fiatalok ideje.

És Köteles szóba se jöhet?

A fent említetteken kívül még egy név szerepel a szurkolók listáján, hiszen ha már nem is a fiatal generációhoz tartozik, de Köteles László évek óta megbízhatóan és sikeresen véd Belgiumban, nagy elismerés övezi arrafelé, csak éppen a magyar válogatottnál nem merül fel soha a neve. Hajdu Attila szerint megérdemelné az esélyt.

– Abszolút adom, hogy ő is hivatott lenne a válogatottságra, de valahogy kipörgött a neve ebből a rendszerből. Pedig egy nagyszerű mentalitású ember, ráadásul remek kapus. De ez megint csak oda vezet, hogy a kockázatot nem akarja senki felvállalni a kapitányok közül. Pedig például ha Bogdán Ádám nem magyar lenne, három éve védene a Liverpoolban vagy a Manchesterben. Sokkal rosszabb kapusok védenek az angol első és másodosztályban. Gulácsiról is ez a véleményem, Megyeri Balázsnak is szorítok, hogy a Getafében végre lehetőséghez jusson. De a válogatottra visszatérve: ne feledjük el, új stáb van és a Storck által hozott német kapusedző szerintem nem is ismeri a többi magyar kapust, csak Királyt. Bogdán Ádámot talán még nem is látta védeni… Mennyi az esélye annak, hogy idejön és azonnal berakja őt a kapuba? – tette fel a költői kérdést végül a volt Fradi-kapus.

Olvasói sztorik